Кардіоцентру докинули майже 10 мільйонів

operatsiya

Близько 10 млн. грн. додатково виділила Тернопільська обласна рада кардіоцентру, який незабаром планують відкрити на базі університетської лікарні. Цих коштів має вистачити на завершення реконструкції, тож невдовзі заклад зможе розпочати роботу. Про це повідомив голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук, повідомляє Номер один.

Роботи з реконструкції кардіоцентру підходять до завершення. Більшість запланованого уже здійснено, але в ході робіт виникли нові ідеї і саме над їх реалізацією зараз працюють спеціалісти.

Спершу планувалося, що кардіоцентр буде вузькопрофільною установою, де проводитимуть втручання на відкритому серці. Але згодом його повноваження розширили. Аби центр справді відповідав європейському рівню, його вирішили зробити багатофункціональним.

– Поряд з кардіологічним центром, на місці фізіотерапії, буде сучасне реанімаційне відділення. Туди «швидкі» доставлятимуть пацієнтів  з різними травмами та патологіями, – розповів Віктор Овчарук. – На місці медики встановлюватимуть попередній діагноз і спрямовуватимуть до профільних фахівців. Автомобіль «швидкої» під’їжджатиме під двері відділення і пацієнта одразу доправлятимуть  в операційну.

За словами голови обласної ради, відділення буде розмежоване на дві частини – умовний травмпункт та реанімацію. Щодо першої, то там проводитимуть малі операції, можна буде зашити рани, вправити вивих, накласти гіпс при переломі тощо.

Операційну також хочуть розділити на кілька відділів у залежності від спеціалізації. Безпосередньо у кардіологічному центрі – операційні для кардіологічних хворих та ще одну – для пацієнтів із політравмами. Причому тут надаватимуть замкнений цикл хірургічних послуг.

У цілому на реконструкцію центру виділили 21 млн. грн.

– За ці кошти планували зробити цілий комплекс робіт. Не тільки кардіохірургічну операційну, а й операційну, яка буде об’єднувати нейрохірургію, політравми, – сказав очільник області.

У цю суму не входили витрати на придбання ангіографа (апарат для рентгенологічного дослідження кровоносних судин). Кажуть, один такий апарат у лікувальному закладі є. Щоправда, поки не використовується. Ангіограф надійшов у якості благодійної допомоги. Однак його досі не змонтували.

До слова, на завершальному етапі знаходиться ще один потужний медичний проект – єдиний лабораторний центр, який також знаходиться на території лікарні. Ремонтні роботи там завершено. Зараз медики освоюють приміщення, однак про офіційне відкриття керівництво поки не говорить.

Вибір читачів за тиждень

Відео