Орест Сарматський

10 речей, яких ви не знали про органічну їжу (агро-новини)

unnamed (27)

Щорічно популярність органічних продуктів зростає, це пов’язано не лише з їхніми корисними властивостями, а й з трендом їх споживання. Але, перед тим як купити органічну їжу, ознайомтеся з рекомендаціями фахівців, адже етикетка на упаковці ще нічого не означає.

unnamed (1)
unnamed (1)

  1. Органічні продукти — це не новина

Перед Другою світовою війною всі зернові культури були органічними. Вже пізніше ферми почали використовувати синтетичні пестициди і хімічні речовини для того, щоб знищувати бур'яни, шкідників та гризунів.

  1. Органічні продукти не лише для багатих

Всі компанії: від гігантської Walmart до маленької Growing Power — докладають зусиль, щоб увесь світ зміг отримати доступ до органічних продуктів харчування. Їхня головна мета — допомогти тисячам жителів міст купити доступні органічні продукти харчування.

  1. 78% сімей США періодично купують органічні продукти харчування

За даними Асоціації органічної торгівлі, сумарна вартість проданих органічних продуктів харчування та напоїв зросла з $1 млрд у 1990 році до $29 млрд у 2011-му, що становить лише 4,2% від усіх продуктів харчування, які продаються в США.

  1. Вагітні жінки і діти, зверніть увагу!

Ця категорія людей може отримати найбільшу користь від органіки. Дослідження показують, що ембріони і маленькі діти можуть постраждати навіть від найменшого впливу пестицидів.

  1. Дефіцит органічних продуктів

Фішка в тому, що фермери не можуть вирощувати таку кількість органічних продуктів, щоб забезпечити ними всіх. Якщо всі почнуть їсти органічне м'ясо, то сьогоднішньому агробізнесу необхідно виробляти нереальну кількість органічного корму для харчування худоби.

  1. Якщо ви думаєте, що органічні виробники — це лише фермери, то помиляєтеся

Більшість органічних брендів належать гігантським корпораціям: Kashi, Morningstar Farms, Kellogg, Pepsi, Odwalla, Coca-Cola, LaraBar, Cascadian Farm, General Mills.

  1. Органічні продукти в перспективі надходитимуть з Китаю

Для того щоб потрапити до вашого холодильника, продукти харчування проходять більш ніж 1600 км. Перевіряйте етикетки або просіть менеджера ринку з'ясувати походження ваших органічних продуктів, а краще — купуйте місцеві. Навіть якщо ферма невелика і несертифікована, вони все одно використовують органічні методи вирощування продуктів.

  1. «Органічний» контроль з боку держави

Міністерство сільського господарства США вимагає, щоб органічні м'ясо, птиця, яйця і молочні продукти не містили антибіотиків і гормонів росту. А це означає, що тварини мають їсти лише органічне зерно замість звичайного.

  1. Органічні морепродукти

Коли справа доходить до риби і морських продуктів, тут немає певного поділу на «звичайне» або «органічне». Якщо ви бачите морепродукти, позначені як такі, будьте обережні, адже вони не перевіряються на токсичність.

  1. Зверніть увагу на молоко!

Згідно з інформацією у статті в журналі Pediatrics, дослідники виявили, що молоко від корів містить гормони, які є безпечними для дітей. Вчені дійшли висновку, що немає суттєвої різниці в концентрації естрогену в органічному молоці та в звичайному. Їхня рекомендація: пийте знежирене молоко (органічне чи ні), тому що в ньому більше естрогену, який зменшує ризик захворювання на рак та інших гормональних проблем.

Названо вимоги до ідеальної свиноферми

unnamed (28)
unnamed (28)

Ідеальна свиноферма «закритого» режиму господарства має відповідати цілій низці вимог.

Про це розповів головний спеціаліст — лікар ветеринарної медицини відділу організації протиепізоотичних заходів Управління здоров’я та благополуччя тварин Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Володимир Матвієнко, інформує Держпродспоживслужба.

За його словами, у новій Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней більш розгорнуто викладено заходи з профілактики захворювання, зокрема детально розписано вимоги до «закритого» режиму господарства.

На Прикарпатті селяни виганяють місцевого фермера

Жителі с. Отинія на Прикарпатті вимагають місцевого фермера залишити село і хочуть розірвати укладені раніше логовори оренди через те, що аграрій порушує правила обробітку полів агрохімікатами, розповіли на телеканалі «ІНТЕР».

Селяни впевнені, що їх труїть місцевий фермер. Вони запевняють: від хімікатів, якими той обробляє свої поля, гине все живе — птахи, риба і навіть бджоли, масово хворіють люди.

unnamed
unnamed

Фірма «Оскар» орендує майже 600 га землі, перважно сіють рапс.

«Подивилася на свою пасіку — не було ні одної, ні другої, ні третьої із 16 сімей, усі бджоли загинули. Поле обробляють просто вдень, тут до поля метрів 60», — говорить місцева жителька Марія Олійник.

Жителі селища буквально «засипали» фермера скаргами, розповідають у селищній раді. Люди вимагають, щоб їм пояснили, чим саме обприскують поля, але господар ухиляється від будь-яких пояснень.

З'ясовувати деталі справи приїхала комісія. Уперше з'явилися й представники фермерського господарства.

В агрокомпанії пообіцяли, що зменшать масштаби використання хімікатів.

Вибір читачів за тиждень

Відео