Тернопільські лікарі розповіли всю правду про складнощі відмови від куріння

brosit-kurit

Лікарі Головного управління Держсанепідслужби в Тернопільській області опублікували інформацію про перешкоди, що супроводжують курця, який надумав покинути шкідливу звичку. Найважливіше, що з кожною з них не так уже й складно впоратися. 

Депресія

Психологи з Колумбійського університету вважають, що ті, хто кинув палити найчастіше приймають за депресію інші неприємні симптоми. Насправді їх турбує якесь порушення звичного ритуалу: рука звикає до цигарки і сама тягнеться до рота. Це схоже на умовний рефлекс.

Протиотрута. Курцеві, який відмовився від своєї згубної звички, весь час потрібно щось жувати або гризти. Нехай це буде щось малокалорійне і корисне: свіжі овочі, несолодкі фрукти. Крім того, потрібно зайняти руки. Спробуйте замість цигарки тримати щось схоже за формою: канцелярську ручку, чайну ложечку. Тільки не варто замість тютюну бігти в аптеку за антидепресантами. Таким чином ви придбаєте нову залежність, яка нічим не краща від паління.

Запори

Відмова від паління нерідко призводить до порушень роботи кишечника.

Протиотрута. Після відмови від тютюну дуже важливо регулярно спорожняти кишечник, так як необхідно позбавлятися від накопичених в організмі токсичних речовин. Налагодити нормальний стілець можна за допомогою правильної дієти, яка позитивно вплине на весь організм. Є й інші прості способи впоратися з цією проблемою: вранці випити натщесерце склянку холодної води або столову ложку рослинної олії. Можна також приймати проносні - наприклад, лист сени, екстракт інжиру. Це допоможе впоратися з запором. Зазвичай протягом двох тижнів після відмови від паління робота кишечника налагоджується.

Фізіологічна залежність від нікотину

Організм, який ґрунтовно звик за кілька років до нікотину, відчайдушно чинитиме опір відмові від паління. Адже нікотинова кислота - необхідний учасник нашого обміну речовин, вона розширює судини, покращує кровообіг і викликає деякі позитивні емоції. Зазвичай вона надходить в наш організм з їжею або комплексними вітамінами. Але організм курця звик до її підвищеного рівня.

Протиотрута. Почніть із скорочення числа викурених цигарок. В ідеалі до однієї в день. Краще приступити до цього тоді, коли вам доводиться змінити обстановку, поїхати куди-небудь на певний час. Якщо ви звикли палити за кермом або під час перекусу в кав’ярні, то постарайтеся відмовитися від цього. Паління під час руху і їжі особливо шкідливо.

Кашель

Якщо людина різко кидає палити, нерідко протягом декількох тижнів його мучить так званий кашель курця.

Протиотрута. Такий кашель виникає перш за все від того, що легені очищаються і починають функціонувати на новому рівні. Просто почекайте. Скоро кашель пройде.

Тиск оточуючих

Дуже важко кинути палити, коли навколо всі димлять цигарками, особливо якщо це ваші близькі друзі або члени вашої родини. Жінки більше, ніж чоловіки, схильні піддаватися спокусі. Іноді на вечірці, за компанію, особливо якщо алкоголь притупляє пильність, дуже легко знову повернутися до цигарки.

Протиотрута. Якщо у вашій родині палять, попросіть домочадців хоча б не диміти у вас перед носом. Не можуть цього зробити? Уникайте їх на перших порах і знайдіть групу людей, які не палять та спілкуйтеся з ними.

Оскільки алкоголь і цигарка завжди йдуть рука об руку, постарайтеся обмежити свою участь в бурхливих вечірках - ви нічого не втратите, зате здоров'я у вас додасться!

Збільшення ваги

Нікотин справді прискорює метаболізм і знижує апетит, тому багато людей, відмовляючись від цигарки, замінюють одну пристрасть іншою - починають занадто захоплюватися їжею.

Протиотрута. Вага набирається тільки спочатку, потім вона повертається до норми. Однак прискорити цей процес допоможуть 10 хвилинна піша прогулянка або звичка відвідувати тренажерний зал. Якщо на це немає часу - можете зайнятися вправами вдома: не менше, аніж півгодини через день, в хорошому темпі, за дві години до вечері.

Будьте здорові!

За матеріалами інтернет-видання «Аргументи і Факти»

Заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Дементьєв Ю.Г.

Вибір читачів за тиждень

Відео