В Теребовлі хочуть ліквідувати 3 заклади позашкільної освіти

im_20150413161040_18636

У Теребовлі минулого тижня в школах та садочках батькам роздавали анкету про позашкільні уподобання дитини – таким чином у місті стартує нова реформа.

Мова іде про реформу позашкільної освіти, яку на сьогоднішній день формують  три заклади: Теребовлянська школа мистецтв (у народі  - музична школа), станція юних техніків (СЮТ) та центр дитячої та юнацької творчості, пише terebovlya.org.ua.

На наше прохання про майбутню реформу розповіла заступник міського голови із гуманітарних питань Людмила Колісник, яка під час розмови презентувала проект нового позашкільного навчального закладу  - ДИТЯЧОЇ МИСТЕЦЬКОЇ ШКОЛИ (ДМШ), який має на меті об’єднати усі три наявні заклади в один. Заклад підпорядковуватиметься відділу культури і матиме три напрями роботи: профільне відділення (тут діти зможуть набути сертифіковану початкову мистецьку освіту): музика, хореографія, образотворче мистецтво; комплексне відділення (власне безкоштовна  позашкільна освіта): тут діятимуть різноманітні гуртки, у складі яких - гуртки СЮТ;  і відділення раннього розвитку дітей, де різносторонньо зможуть розвиватися і виявляти свої таланти найменші жителі нашого міста.

На думку Людмили Колісник – таке рішення неминуче, необхідне та вмотивоване, адже на розкидану сьогоднішню структуру позашкілля сьогодні ідуть мільйони гривень. А по факту – мала наповнюваність груп, наявність незатребуваних  гуртків, які ще й до того часто дублюються.

Вивільнені кошти, згідно з поясненнями Людмили Миколаївни, зовсім не підпадають під режим економії: їх мають намір скерувати саме на розвиток уже нового закладу. Головне завдання – максимально завантажити групи, аби заклад працюв  ефективно. Від цього виграють і діти, і батьки.

Питання про реорганізацію позашкільної освіти днями було винесене на сесію міської ради. Під реорганізацією розуміємо ліквідацію наявних структур і створення нової, яка повинна повним ходом запрацювати уже з 1 вересня. Під час сьогоднішньої сесії депутати прийняли одностайне рішення – перенести розгляд на наступну сесію, адже тема непроста і потребує подальшого вивчення членами спеціальної комісії.

Керівники гуртків СЮТ вважають себе не почутими. Тому на виході із сесійної зали вони продовжили перераховувати негативні факти, які на їхню думку, можуть трапитися після реорганізації. Вони переконані -  цей процес знищить теребовлянський дитячий рух позашкільної технічної освіти, якому в Україні вже понад  90 років. Вони не вірять, що після ліквідації існуючої СЮТ усіх звільнених влаштують на роботу у новостворену організацію. Також вважають, що не можливо під одну лінію у структурі поставити гуртки відділення технічного спрямування поряд із художньо-мистецькими гуртками, а тим більше – підпорядкувати такі гуртки відділу культури.  І страхів у них – не один десяток. Всі як один – за збереження структури  у сьогоднішньому вигляді. Інакше – ніяк.

У працівників центру дитячої та юнацької творчості інший аргумент проти «воз’єднання» - після зміни підпорядкування (з освіти на культуру) вони, за їхніми словами, втратять педагогічний стаж, вислугу років і заслужені грошові надбавки. Для них – це важливий і болючий аргумент.

У кращому становищі дитяча школа мистецтв (музична школа), тому що для них усе залишиться як було. Зокрема це профільне навчання, за яке вихованці і надалі по завершенні отримуватимуть сертифікати.

Проведене опитування серед батьків:

18556952_1940485036182237_1857092871874024952_n
18556952_1940485036182237_1857092871874024952_n

__________

Ставлячи трикрапку у цій непростій і болючій темі, закликаємо і вас, мешканці міста, до онлайн-обговорення.

А для того, щоб усі були почутими, вважаємо за доцільне провести загальне громадське обговорення, куди запросити керівників міста,  директорів  і керівників гуртків позашкільних закладів, батьків, спеціалістів дотичних профільних структур.  Також під час розширеної зустрічі ми зможемо провести презентацію нової структури закладу, ознайомитися із результатами загальноміського батьківського опитування, отримати консультації юристів.

Вибір читачів за тиждень

Відео