Орест Сарматський

Австрійці вирощуватимуть…олійні гарбузи (агро-новини)

тр28 (Copy)

На Рівненщині інвестор з Австрії планує вирощувати олійні гарбузи на площах до 5 тис. га, пише Superagronom.com із посиланням на Дубровицьку райдержадмімінстрацію.

Австрійська компанія ТОВ «Голденкерн» хоче вирощувати на Рівненщині олійні голонасінні гарбузи.

Нині представники компанії і місцева адміністрація проводять роботу для укладення угод на оренду з власниками паїв на території Соломіївської сільської ради Дубровицького району.

Уже днями розпочнеться посів гарбуза на підготовленій площі близько 500 га.

2801
2801

Голова Дубровицької РДА Микола Петрушко переконаний, що мають обидві сторони мають серйозні наміри співпраці на поліському чорноземі.

В Україні зменшилась кількість сирого молока

Брак сирого молока наламує процес виготовлення молокопродукції.

Торік, кількість корів молочного напрямку зменшилася на 2,7% — до 2,1 млн голів. Наслідком цього стало зменшення виробництва сирого молока на 2,1% (до 10,4 млн т). Обсяги продажу молока на переробні підприємства скоротилася майже на 10%. Сільгосппідприємства реалізували його на 8,4%, а індивідуальні здавачі — на 11%, повідомляє Голос України.

2802
2802

В асоціації «Укрмолпром» наголосили, що потужності заводів дозволяють переробляти більше сировини. Але не тільки брак сирого молока гальмує процес виготовлення молокопродукції. Те сире молоко, яким завантажуються потужності, здебільшого, не витримує критики, що заважає робити з нього готову продукцію, яка була б конкурентоспроможною на зовнішніх ринках. Немало підприємств не витримують такої ситуації і зупиняються. Ще кілька років тому діяло 260 заводів, зараз їх лише 200.

Причому, З5% підприємств збиткових. На підтвердження низької якості сировини в «Укрмолпромі» навели такі дані: із загальних обсягів закупленого торік сирого молока: 67,7% припадає на сільгосппідприємства, 32,3% — на господарства населення. За якістю 10% надходить екстра ґатунком 25% — вищим, 31% —першим, 32% — другим, і навіть 2% — негатункового, яке не використовується на харчові цілі.

В Україні можливе перевиробництво органічної малини — Дейнеко

При цьому найбільш стрімке зростання органічного виробництва відзначене в сегменті малих фермерських господарств (до 10 га)

Щороку в Україні все більшої популярності набувають органічні ягоди. Мінімум 80% фермерів, які займаються органічним ягідництвом, включають у структуру виробництва саме малину.

Експерт органічного ринку Олена Дейнеко вважає таку динаміку досить небезпечною, оскільки уже в найближчі роки не виключено перевиробництво органічної малини, тоді як потреба в інших ягодах на внутрішньому ринку так і не буде закрита, пише «АПК-Інформ».

2803
2803

При цьому найбільш стрімке зростання органічного виробництва відзначене в сегменті малих фермерських господарств (до 10 га).

«На сьогодні найбільш популярна у фермерів малина. Приблизно 30% господарства будує свій бізнес виключно на малину. Але, на жаль, у нас не завжди розуміють, що ринок не «з'їсть» органічної ягоди більше, ніж в тому є потреба», — розповіла експерт.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео