Свободівці в Тернополі продовжують порушувати закон

ВО Свобода

Ініціативу відкликати депутатів Тернопільської міської ради проявили члени ВО «Свобода». На їхнє переконання, депутати, яких свободівці виключили з партії, мають скласти мандат. Коли цього не сталося, представники партії Тягнибока, здебільшого привезені з інших міст, порушуючи закон, почали блокувати вхід до міської ради. В результаті, кворуму в сесійній залі не назбиралося, як і було замало депутатів, щоб проводити сесію на вулиці перед будівлею міськради.

Коли сесія не відбулася вдруге через мінування приміщення міськради (до речі, зловмисника, який так пожартував досі не знайшли), свободівці помудрішали та таки вирішили скористатися нормою Закону України, де передбачено відкликання депутата за народною (!) ініціативою.

24 травня без повідомлення ЗМІ та виборців депутатів Навроцького, Сороколіта, Турського, розпочалися збори в комунальному закладі «Перемога». Їх охороняли ті самі хлопці, що охороняють міську раду.

Пропонуємо 5 ляп, яких допустилися свободівці, проводячи збори.

1)      Згідно закону, не пізніш як за два дні до дня проведення зборів виборців, на яких буде розглядатися питання про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою, про дату, місце та час їх проведення повідомляються регіональні та/або місцеві засоби масової інформації. Представникам засобів масової інформації гарантується безперешкодний доступ на збори виборців, на яких розглядається питання про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою. Цього не було зроблено.

2)      В ініціативну групу з відкликання депутатів не увійшов жоден виборець тих, кого намагаються відкликати. Натомість, групу сформували самі свободівці.

3)      Свободівці звинувачують своїх екс-колег у невиконанні передвиборчої програми. Але депутати міських рад обираються за списками політичних партій, а наявність у них індивідуальних передвиборних програм законодавством не передбачено. У той же час, невиконання депутатом програми політичної партії, за виборчим списком якої він балотувався, не може бути підставою для його відкликання за народною ініціативою, оскільки в пункті 3 частини першої статті 37 Закону однозначно йдеться про “його”, тобто самого депутата, передвиборну програму.

4)      Бюлетень підписали наступним чином: “Збори виборців по відкликанню місцевої ради за народною ініціативою”. Схоже, що напис друкували поспіхом, бо громадяни явно не збирались позбавляти мандатів абсолютно усіх депутатів ТМР. А частина депутатів сама увійшла в ініціативну групу зі збору підписів для позбавлення мандатів своїх колег.

5)      На захід «забули» запросити самих «зрадників», щоб ті мали змогу пояснити свою позицію тернополянам.

Після таких зборів, своє слово мають сказати і самі депутати, яких намагаються відкликати, і виборча комісія, яка має прийняти остаточне рішення. Хоча іміджево ВО «Свобода» несе непоправні втрати.

Нагадаємо, що в разі позбавлення мандатів депутатів-свободівців, наступними по списку в раду зайдуть Наталя Турецька (дружина голови обласної організації ВО «Свобода» Олега Сиротюка, який керував свободівськими тітушками, які блокували міську раду), Леонід Бицюра (заступник міського голови Тернополя), Ігор Костюк (він на зборах «за народною ініціативою» очолював лічильну комісію).

Читайте також: "Сесія Тернопільської ради знову може бути перенесена«, »Сесію міськради тернопільські депутати готові проводити навіть на Театральному майдані«, »Сесію Тернопільської міської ради таки перенесли".

За матеріалами Юлі Ковальчук та Василя Томчишина.

Вибір читачів за тиждень

Відео