Орест Сарматський

Чому масово гинуть бджолосім’ї? (Агро-новини)

тр30

За півмісяця від пестицидів загинуло 800 бджолиних сімей.

Перший заступник директора Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (ДНДІЛДВСЕ) Юлія Новожицька повідомила, що у травні за півмісяця 11 травня Інститут отримав матеріали та провів дослідження від 800 бджолосімей, які загинули внаслідок обробки полів пестицидами. Про це повідомляє держпродспоживслужба.

Для уникнення випадків загибелі бджолосімей при використанні пестицидів та агрохімікатів під час обробки посівів сільськогосподарських культур фермери повинні налагодити тісну комунікацію з власниками пасік.

3002
3002

«Є гостра необхідність у співпраці між фермерами та бджолярами. Взаємоповага, розуміння потреб один одного, комунікація та поширення сільгоспвиробниками інформації про плани обробки посівів і дерев дозволять уникнути випадків загибелі бджіл через застування засобів для обробки рослин», - пояснила Юлія Новожицька.

У свою чергу голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа запропонував через обласні управління АПК організувати ряд спільних нарад із фермерами та бджолярами для вирішення зазначених проблем.

Польські садівники радять вирощувати ягоди в тунельних парниках

Кшиштоф Сак, польський експерт і директор «Агроном Плантс»

Польський експерт та директор «Агроном Плантс» Кшиштоф Сак стверджує, що вирощування ягід у тунельних парниках більше ефективне, ніж у відкритому грунті.

Про це ідеться в блозі «Ягідництво та кооперація: слідами міжнародного форуму» від Kurkul.com.

Крім того, біологічний захист ефективніше все-таки діє саме у тунелях.

3001
3001

«Проте насадження на відкритому грунті забезпечують нижчу собівартість висадки та й сам процес висадки проходить легше. Будь-яка помилка вирощування на субстраті відобразиться на врожаї, а от у польових умовах вона грає не таку важливу роль», — розповідає польський експерт.

Кшиштоф Сак стверджує, що основна помилка, яку роблять ягідівники-початківці — неправильна підготовка грунту до висаджування. Він рекомендує такі підготовчі процедури як висівання жита, хімічне знезараження грунту. Також дуже важливими, на його думку, є вимощування насаджень полуниці соломою та скошування листків через два тижні після збирання врожаю.

Для оцінки збитків аграріїв через несприятливу погоду створять спецкомісію

Комітет Верховної Ради України питань аграрної політики та земельних відносин підтримав ініціативу Асоціації «УКРСАДПРОМ» зі створення спеціальної комісії для оцінки збитків садівників через несприятливі погодні умови, що були зафіксовані в Україні в квітні-травні п.р., повідомляє Agropolit.com.

Асоціація «УКРСАДПРОМ» звернулася до міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Кутового з проханням про створення в профільному міністерстві спеціальної комісії з метою дослідження збитків галузі та випрацювання механізмів подолання наслідків несприятливих погодних умов, а також уникнення їх у майбутньому.

3003
3003

За даними Асоціації, внаслідок аномальних для травня заморозків всі підприємства-виробники плодів і ягід зазнали значних збитків, а в деяких повністю знищений майбутній урожай плодів та ягід.

«Асоціація звертається до Вас з проханням терміново: забезпечити створення в міністерстві спеціальної комісії з метою дослідження збитків галузі та випрацювання механізмів подолання наслідків несприятливих погодних умов, а також уникнення їх у майбутньому; забезпечити фіксацію та обчислення збитків виробників плодів і ягід у областях та надання отриманої інформації до створеної спеціальної комісії; взяти під особистий контроль ситуацію, що склалася в галузі садівництва і ягідництва», — йдеться в листі Асоціації до аграрного міністра.

Вибір читачів за тиждень

Відео