Орест Сарматський

У Тернополі взялися «Зберегти збережене» (фоторепортаж)

заставка

Всеукраїнський пленер молодих художників відбувся у Тернополі.

Уже вдруге обласний центр стає місцем проведення Всеукраїнського пленеру молодих художників «Вернісаж тернового поля». За час роботи цьогорічного пленеру молоді митці з різних областей України створили близько тридцяти полотен. На них - куточки міста, про які навіть не всі тернополяни знають.

Відкриваючи підсумкові оглядини робіт учасників пленеру, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри образотворчого мистецтва і дизайну Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Марія Маркович сказала,  що пленер відбувся завдяки підтримці міської ради і, зрозуміло, самого вишу. Упродовж кількох днів 12 молодих художників із восьми областей під керівництвом куратора пленеру, викладача кафедри образотворчого мистецтва і дизайну ТНПУ, члена Національної спілки художників України Михайла Кузіва відтворили на полотнах самобутні куточки Тернополя.

- Щоразу вибираємо різні куточки міста. Тобто, створюється своєрідний живописний літопис Тернополя, який увіковічнюється у картинах. Кожен показав те, як він по своєму бачить Тернопіль. Цікаві місцини відображені у цих роботах у різну пору дня. Про них не всі і знають. Але вони поки що збереглися. І, хтозна, можливо ті, від кого це залежить, задумуються над тим, чи варто там щось розбудовувати, може, не варто ці куточки змінювати, можливо, просто трішки їх відновити і все. Тому те гасло, яке ми обрали для свого пленеру – «Зберегти збережене!», воно відображає головну ідею нашого пленеру. Дякую кожному учаснику за щиру, творчу атмосферу і бажаю вам, дорогі друзіщоб були і наступні пленери, які б охоплювали все більше самобутніх куточків міста, - сказав у завершальний день роботи пленеру його куратор, відомий тернопільський художник Михайло Кузів.

е05
е05

- Наше місто було у роки війни повністю зруйноване. Його ще називали «другим Сталінградом». Але збереглися окремі острівці  давнини. Це ті місця, на які ви та ваш куратор звернули увагу й перенесли їх на полотна. І то дуже важливо, відтворити такий Тернопіль, який ще зберігся. Скажу відверто, ви робите велику справу. Знаю, що роботи з попереднього пленеру нині прикрашають адміністративні будівлі, установи, організації. Кожна з них нагадує про Тернопіль, якого стає все менше. Тому це не просто пленер. Це справжній патріотичний, громадянський вчинок і ваш, і ваших наставників. Хотілося, щоб ця ідея – «Зберегти збережене» набувала більшого масштабу, - підкреслив, звертаючись до присутніх на перегляді творів молодих художників начальник міського управління культури і мистецтва Олександр Смик.

Творчого поступу побажали молодим авторам і народний художник України Богдана Ткачик, заслужений працівник культури України, директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Ігор Дуда, викладач педуніверситету, скульптор, заслужений художник України Роман Вільгушинський.

На завершення кожному учаснику Другого Всеукраїнського пленеру молодих художників «Вернісаж тернового поля» його організатори вручили почесні дипломи.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

е01
е01

е02
е02

е03
е03

е04
е04

е06
е06

е07
е07

е08
е08

е09
е09

е10
е10

е11
е11

е12
е12

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео