З 11 червня українці зможуть перетинати кордон без візи

passport-biometric-720x340

Вже з 11 червня українці зможуть перетинати кордон без візи. Головна вимога - громадянин повинен мати біометричний паспорт. Тернополяни масово почали міняти звичайний закордоний паспорт на біометричний. Скільки це коштує та який пакет документів потрібно для перетину кордону дізнавалася Алла Бобрик, повідомляє ТТБ.

Біометричний паспорт - одна з вимог Європейського Союзу до України на шляху надання безвізового режиму. Головна перевага цього документа – надвисокий рівень захисту від фальсифікацій та підробок. Український біометричний паспорт майже неможливо підробити, адже, на відміну від паспортів старого зразка, до нього вбудовано безконтактний електронний носій (тобто чіп) з біометричними даними особи. Коментує регіональний партнер громадської організації «Європа без барєрів» Олександра Гриньків: «Це - відцифровані відбитки пальців рук;відцифрований образ обличчя особи;відцифрований підпис особи. Наявність електронного носія інформації (чіпа) суттєво спрощує та прискорює перетин кордону. Зокрема, прикордонники за допомогою спеціалізованого обладнання зчитують біометричні дані з чіпа та порівнюють їх з даними особи. Таким чином, використати вкрадені та сфальсифіковані паспорти для виїзду за кордон сторонніми особами практично не можливо».

Тепер оформити закордонний біометричний паспорт стало простіше завдяки внесенню змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр». Документ можна оформити не тільки у будь-якому відділенні Державної міграційної служби, а і в місцевих Центрах надання адміністративних послуг. Це можна зробити у будь-якому зручному відділенні, а не тільки за місцем реєстрації, - додає Олександра Гриньків: «Особам від від 16 років потрібно подати до обраного відділення ДМС або ЦНАПу паспорт громадянина України, індивідуальний податковий номер фізичної особи – платника податків, раніше видані закордонні паспорти, документ з відміткою банку про сплату адміністративного збору. Кожен самостійно може обрати термін оформлення закордонного біометричного паспорта, від якого залежитиме вартість послуги: до 20-ти робочих днів – 557 грн. 32 коп.; до семи робочих днів – 810 грн. 32 коп.».

Перевагами безвізового режиму зможуть скористатися лише ті українці, які оформлять біометричний паспорт, що відповідає світовим стандартам. Водночас громадяни, які мають чинну шенгенську візу і закордонний паспорт старого зразка, зможуть спокійно в'їжджати на територію ЄС після введення безвізового режиму. Українців без візи пустять до країн Євросоюзу на термін не довший від 90 днів протягом кожного 180-денного періоду.

Підготувала Алла Бобрик

 

Вибір читачів за тиждень

Відео