Віра Олександрович

Тернопільщина дивує: офіційно зарплату отримує лише половина працездатних (відео)

Найбільш вагомим бюджетоутворюючим податком на Тернопільщині досі залишається податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Тобто казну наповнюємо – ми із вами!

Про це розповів начальник Головного управління ДФС в області Ігор Комендат сьогодні, 31 травня, під час колегії Тернопільської облдержадміністрації (читайте також ТУТ прим.). Адже на засіданні йшлося про забезпечення реалізації комплексу заходів, спрямованих на підвищення оплати праці.

[embed]https://youtu.be/mE4JEtsoG5k[/embed]

Так, у рамках процесів децентралізації місцеві громади протягом останніх років дійсно отримали додаткові джерела надходжень до своїх бюджетів. Проте на Тернопільщині найбільш вагомим  бюджетоутворюючим податком залишається  ПДФО, адже його частка становить майже 65%.

  • Зазначу, у поточному році сплата ПДФО до місцевих бюджетів збільшилася на 195 мільйонів гривень, тобто на 60%, - каже Ігор Комендат. - Збільшення надходжень вдалося досягнути, в основному, за рахунок, зростання середньої зарплати. Закріпилася і позитивна тенденція щодо збільшення кількості офіційно працевлаштованих. Цьому, як на мене, сприяли законодавчі зміни щодо посилення відповідальності за порушення трудового законодавства.
[embed]https://youtu.be/f1uDtkJnNnc[/embed]

За словами пана Комендата, незважаючи на появу таких позитивних тенденцій на ринку праці, проблемним залишається той факт, що офіційно зарплату отримують лише 266 тисяч жителів Тернопільщини, а це - половина працездатного населення.

  • І це при тому, що в області налічується орієнтовно 12 тисяч безробітних і майже 40 тисяч приватних підприємців, - уточнює начальник.

До слова, працівники Фіскальної служби Тернопільщини спільно із представниками органів місцевої влади упродовж цього року на засіданнях комісій заслухали керівників 124 підприємств і організацій. Викликали тих, хто зарплату виплачував у мінімальному чи нижче мінімального розмірах.

  • У результаті проведеної нами роботи, 113 підприємств підвищили рівень виплати заробітної плати, - констатував пан Комендат. - Як наслідок, до бюджету надійшло 316,7 тисячі гривень ПДФО і понад 440 тисяч гривень єдиного соціального внеску.

Начальник Головного управління ДФС в області наголосив, що підняття одразу удвічі розміру мінімальної зарплати із 1 січня на Тернопіллі зовсім не вплинуло на рівень безробіття. Більше того, зайнятість, навпаки, зростає. Фактично 50% жителів краю мають працю. Такого раніше не було.

Фото і відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео