Хто з учасників АТО може йти на пенсію достроково?

1427462160_3

Учасники бойових дій можуть достроково виходити на пенсію. Це стосується військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та бійців, які отримали інвалідність. Про тонкощі пенсійного забезпечення учасників АТО «Номер один» розповіла заступник начальника управління Пенсійного Фонду України Тернопільської області Галина Гумницька, повідомляє Номер один.

Кому і коли?

Право на достроковий вихід на пенсію мають кілька категорій учасників бойових дій. Серед них: військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які брали участь у бойових діях, а також ті, що стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих під час захисту Батьківщини. Також до цієї категорії належать військові, які отримали інвалідність внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті. Вищезазначені категорії мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років для чоловіків і не менше 20 років для жінок.

– Розмір пенсії за віком визначається Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і залежить від страхового стажу і заробітку особи. За наявності страхового стажу 35 років для чоловіків і 30 – для жінок розмір пенсії не може бути меншим за прожитковий мінімум для непрацездатних осіб. Якщо страховий стаж перевищує відповідно 35 і 30 років, установлюється доплата за понаднормовий стаж, – пояснює Галина Гумницька.

До пенсії учасників бойових дій передбачені підвищення в розмірі 25% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб  та цільова грошова допомога в розмірі 40 грн.

Крім того, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, учасникам бойових дій, у яких щомісячний розмір пенсійної виплати не досягає 165% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Інвалідам війни встановили надбавки

Інвалідами війни є особи з числа військовослужбовців діючої армії та флоту, партизанів, підпільників, працівників, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов’язків військової служби (службових обов’язків) чи пов’язаних з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з’єднаннях, підпільних організаціях і групах та інших формуваннях, визнаних такими законодавством України, в районі воєнних дій, на прифронтових дільницях залізниць, на спорудженні оборонних рубежів, військово-морських баз та аеродромів у період громадянської та Великої Вітчизняної воєн або з участю в бойових діях у мирний час.

До пенсії встановлюється підвищення: для інвалідів війни 1 групи – 50%, інвалідів війни 2 групи – 40%, інвалідів війни 3 групи – 30% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Розмір цільової грошової допомоги до пенсії інвалідам війни 1 групи становить 70 грн., інвалідам війни 2 та 3 групи – 50 грн.

А розмір пенсії інвалідам війни, обчисленої відповідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», , звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», збільшується на 25%.

Крім того, інвалідам війни, у яких щомісячний розмір пенсійної виплати (з урахуванням передбачених законодавством надбавок і доплат до пенсії, крім пенсії за особливі заслуги перед Україною) не досягає: в інвалідів війни 1 групи – 285%, інвалідів війни 2 групи – 255%, інвалідів війни 3 групи – 225% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.

ДОВДКА

До заяви про призначення пенсії за віком учасники бойових дій та для призначення пенсії по інвалідності інваліди війни надають наступні документи:

а) довідку податкової адміністрації про присвоєння ідентифікаційного номера заявнику;

б) документи про стаж (трудова книжка, довідки, виписки з наказів, військовий квиток, диплом про навчання та ін.);

в) за бажанням у період до 1 січня 2016 року довідку про заробітну плату особи за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 01.07.2000 незалежно від перерв (за бажанням особи або якщо страховий стаж після 01.07.2000 становить менше 60 місяців);

г) документи про місце проживання (реєстрації) особи (паспорт або довідка з місця проживання (реєстрації);

ґ) документи, які засвідчують особливий статус особи:

посвідчення учасника бойових дій та довідка військового комісаріату про період (періоди) участі у бойових діях;

довідку МСЕК про визнання особи інвалідом унаслідок поранення, контузії, каліцтва, одержаних при виконанні обов’язків військової служби (службових обов’язків).

Вибір читачів за тиждень

Відео