Оксана Бучко

На зарплати тернопільським медикам не вистачає більше 19 мільйонів гривень

shutterstock_224680690

Питання дофінансування медичних закладів Тернополя піднімали на засіданні бюджетної комісії міськради 31травня. На даний час заборгованість з виплат заробітної плати медикам зросла до 6 млн грн, а за попередніми підрахунками, до кінця року цифра збільшиться до 19 млн.

Зекономити протягом року вдалось лише 1 млн грн, розповіла «Терену» заступник начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міськради Мирослава Тарнавська.

Яким чином відбувається розподіл коштів на фінансування медичних закладів міста?

- Із державного бюджету протягом двох останніх років виділяють медичну субвенцію, з якої більше 87% йде на виплату заробітних плат. На початку року на фінансування галузі уже не вистачало 60 млн грн, в тому числі на зарплату – 21 млн грн.  Витрати на медикаменти та ремонти ставимо мінімальні – на рівні 2015 року. Із міського бюджету фінансують витрати на енергоносії, а  це 17,9 млн. Крім того на оновлення обладнання та капітальні ремонти міською радою виділено 20,0 млн грн, на безкоштовні рецепти пільговим категоріям громадян та надання безкоштовної медичної допомоги учасникам АТО – 3,8 млн грн.

Наскільки затримують  зарплати працівники медичних закладів міста?

- За травень виплатили аванс, зарплату отримають 2 червня. Розпочинаємо сезон відпусток. Заборгованість зростатиме, адже потрібно нараховувати додаткові виплати.

Які варіанти дофінансування розглядаються?

- Депутати міської ради зверталися в Кабінет міністрів. Також міський голова звертався в Міністерство фінансів та Міністерство охорони здоров’я. У дофінансуванні відмовили із пропозицією виділити додаткові кошти з міського бюджету, а також вишукувати шляхи економії за рахунок оптимізації системи закладів. У березні з міського бюджету виділили 3 млн грн. Це дозволило покрити заборгованість за лютий-березень. Сьогодні питання про дофінансування з міського бюджету медичної галузі міста перебуває на розгляді у міськраді.

Чи вдається закладам залучати додаткові кошти самостійно?

- У Тернополі створили два комунальних підприємства – це лікувально-діагностичний центр на базі колишньої залізничної лікарні та міська лікарня №3. Там впроваджують додаткові послуги, завдяки чому зростають власні поступлення. У той же час у багатьох закладах звільнились працівники. Через брак коштів вакантні посади не заповнюють. Це ускладнює процес надання медичних послуг. Економія у результаті оптимізації склала 1 млн грн, а заборгованість маємо 6 млн грн. Тож завершити цей рік без виділення додаткових коштів неможливо.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео