Кожна сьома пара не може зачати дитину

UZI_berem.

Відчути радість щасливого батьківства та материнства хоче, мабуть, чи не кожна сімейна пара. Щороку в області з’являються на світ близько 10 тисяч малюків, які докорінно змінюють життя навколо себе. Та, на жаль, стати батьками може не кожна пара. І хоча медицина пропонує безліч нових методик діагностики та лікування, кількість пар, які не можуть зачати дитину, з кожним роком збільшується, повідомляє Номер один.

Безплідною вважається пара, в якій у жінки дітородного віку не настає вагітність протягом року регулярного і відкритого статевого життя (без застосування контрацептивів), пояснює головний позаштатний спеціаліст-репродуктолог УОЗ ТОДА Павло Кашуба.

Точної статистики щодо кількості таких пар в області чи навіть у масштабах країни немає. І на це є одразу кілька причин.

– Це не тільки медична проблема, а й соціальна. Багато сімей не хочуть, аби хтось знав про їхню проблему. Часто жінки їдуть на лікування в інші області. З сусідніх регіонів приїжджають до нас. Відстежити цей рух складно. Але єдине можна сказати: кількість жінок із діагнозом безпліддя щороку збільшується, – розповідає Павло Кашуба.

Ще десять років статистика свідчила, що безплідною є кожна 12-15 подружня пара. Зараз –  кожна 7-5 пара. Згідно з даними ВООЗ, якщо показних безпліддя перевищить 15-відсотковий бар’єр, це загрожує демографічним показникам держави.

Безпліддя – це не вирок, наголошують медики. Завдяки медіа зник інформаційний вакуум. Пари мають максимум інформації, до кого звернутися, щоб позбутися проблеми.

Якщо пара впродовж року не може зачати дитину, їй слід звернутися до медиків. У них є три місяці, аби встановити діагноз. Тільки володіючи повною картиною, вони можуть розпочати лікування.

– Є багато видів безпліддя. Щоб почати лікування, слід встановити чіткий діагноз, – пояснює пан Кашуба. – Проблема може бути не тільки в жінках. За останніми даними, безпліддя діагностують у  23,7% чоловіків. Тобто може бути проблема у чоловіка, може – у жінки або у двох партнерів одразу.

У таких випадках відпрацьовано чіткий алгоритм дій, затверджений Міністерством охорони здоров’я. У парі до 35 років за умови повного обстеження медики мають два роки для проведення консервативного лікування. Якщо воно не дає ефекту, подружжю пропонують допоміжні репродуктивні методики.

Для пари віком від 35 років терміни значно коротші – не більше року.

– Після 35 років у жінки різко зменшується запас фолікул, тому завагітніти після цього віку значно складніше. Ми не можемо позбавити її радості материнства, тому потрібно негайно застосовувати інші репродуктивні методи, – зауважив медик.

За словами головного спеціаліста акушер-гінеколога УОЗ ТОДА Олексія Федченка, в Україні діє програма допоміжних репродуктивних технологій. Відповідно до неї, проводиться відбір пацієнток. Після обстежень їх направляють у центр репродукції людини. Один з таких знаходиться в Івано-Франківську. Там і обслуговують жінок з нашої області.

Європейська та українська статистика щодо причин безпліддя відрізняється. В нашій державі перше місце займає трубно-перитонеальна патологія, яка є наслідком перенесених статевих інфекцій. За нею іде гормональний чинник, імунологічний, порушення розвитку статевих органів тощо.

– Змінилася тенденція складових жіночого та чоловічого безпліддя. Якщо раніше статистика подавала співвідношення форми жіночого та чоловічого безпліддя 3 до 1, то на сьогодні показники становлять 50 на 50. Однозначно, допомогти собі самостійно ці пари не можуть. У таких випадках необхідна кваліфікована консультація, сучасна діагностика форм неплідності і репродуктивні технології, – підсумувала доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри акушерства та гінекології №1 ТДМУ ім. І.Я. Горбачевського Лариса Маланчук.

Під час планування вагітності медики радять звертатися у кабінети планування сім’ї до лікаря акушер-гінеколога. Фахівці нададуть усі необхідні рекомендації, що допоможе зробити вагітність легшою та безпечнішою.

Вибір читачів за тиждень

Відео