Окружна лікарня: як працюватиме заклад у нових умовах

likarnia_maubutnogo_vhdcadkadgf

На Тернопільщині активно проходить реформування медичної галузі. Розпорядженням Кабміну вже затверджено чотири госпітальних округи, які працюватимуть у регіоні. Один з них – Тернопільський – із центром у Тернополі. А головною у цьому процесі стане міська комунальна лікарня №2, яка вже з 2017 року працюватиме у статусі окружної.

Гроші підуть за пацієнтом

Відповідно до вимог, кожен з округів обслуговуватиме від 300 до 500 тис. населення. Зокрема, Тернопільський округ включає в себе  місто Тернопіль з кількістю населення майже 218 тис., Тернопільський,  Підволочиський, частину Теребовлянського, Збаразького  районів. Загалом – 438 тис. осіб, пише gazeta1.

Як розповідає головний лікар міської комунальної лікарні №2 Віктор Кміта, сьогодні реформа юридично закріпила те, що вже давно відбулося на практиці. Пацієнти з районів, які увійшли в госпітальний округ, уже давно отримують допомогу в міській лікарні. Цьому є логічне пояснення. У закладі наявні кваліфіковані фахівці, сучасні технології та комфортні умови перебування. Крім того, міська лікарня є найбільш наближеною до районів, які увійшли до складу округу.

Проблема полягала в тому, що лікарня до цього часу не отримувала відшкодування за надання послуг пацієнтам з районів. З наступного року вони офіційно перейдуть під її опіку»  . Запрацює система «гроші ходять за пацієнтом», тож є шанс, що лікарні отримають фінансування на громадян, яким допомагають.

– У сфері медицини з’являється конкуренція і це добре, адже вона стимулює ефективність. Відтепер заклади охорони здоров’я будуть зацікавлені залучити якнайбільше пацієнтів, а для цього їм потрібно, по-перше, мати високого рівня спеціалістів, по-друге – сучасне обладнання. Жоден пацієнт не погодиться на лікування у закладі, де не створено відповідних умов і де відсутні новітні медичні технології, – зазначає Віктор Кміта.

Мають що запропонувати

Сьогодні міській комунальній лікарні є що запропонувати своїм пацієнтам. Це, в першу чергу, кваліфіковані кадри та медичне обладнання, на оновлення якого щорічно міська рада виділяє кошти. Так у 2016 році виділено понад 3 млн. грн., у 2017р. – 315 тис. грн..

– Тут варто віддати належне Тернопільському державному медуніверситету. Багаторічна співпраця з навчальним закладом допомогла нам створити команду фахівців, – каже Віктор Кміта.

Інше питання – обладнання. Над цим тут працюють регулярно. Завдяки цьому в закладі відкрито хірургічний блок лікарні – це відділення загальної хірургії, серцево-судинної хірургії, урологічне відділення, оперативної гінекології, які проводять понад 7200 операцій на рік. В оснащенні хірургічних відділень є в наявності: 2 лапараскопічні стійки, набір для малоінвазивних операцій на простаті, апарат для лазерної абляції вен, лазерний літотриптер, операційний дуоденоскоп  і т.д.

Слід відмітити, що в 2015 році створено відділення серцево-судинної хірургії, де в 2016 році проведено 764 операції для жителів міста та області,  з них 268 – при гострих інфарктах, що дало змогу зменшити смертність порівняно з 2012 роком на 7%. Цілодобово працює кардіологічне відділення з реанімацією, де є відповідне обладнання, яке забезпечує життєдіяльність та підтримання вітальних функцій пацієнтів. Так у кардіологічному відділенні проводять тромболізис, встановлюють тимчасові кардіостимулятори, проводять інтенсивну терапію.

У структурі лікарні є потужне відділення реанімації та інтенсивної терапії на 12 ліжок, розміщене в хірургічному  корпусі, на 4 ліжка – у пологових відділеннях. Забезпечено достатньою кількістю дихальних апаратів, обладнанням для реанімації, наборами необхідних медикаментозних засобів для невідкладної  медичної допомоги.

У зв’язку з переповненням кардіологічного відділення і чергою на лікування, в 2017 році перепрофільовано одне з терапевтичних відділень на ревмокардіологічне. – Звичайно, у нас є обладнання, яке потребує заміни. Наприклад, рентгенівська апаратура. Передбачається, що на кожен з округів у наступному році буде виділено 50 млн. грн. Сподіваємося за ці кошти оновити матеріальну базу, – зазначає головний лікар.

Гроші ділитиме госпітальна рада

Варто зазначити, що ці кошти буде розподілено між лікувальними закладами на окрузі. Кому скільки дістанеться, вирішуватиме госпітальна рада.

– Питання розподілу коштів вирішуватиметься колегіально. На сьогодні планується створити  госпітальну раду, до якої мають входити 35 осіб-представників із кожної громади. На засіданні буде обрано голову та президію ради, – пояснює пан Кміта. – Усі питання щодо діяльності госпітального округу вирішуватимуться шляхом голосування. Рішення ухвалюватимуть більшістю голосів. Зрозумійте, у громадах залишаються працювати лікарні. Там буде збережено реанімаційні відділення, відділення інтенсивного лікування – іншим словом, невідкладна допомога. Ці заклади також потребуватимуть фінансування.

Поряд з тим, вони вимагають і зміни підходів до діяльності. Так, наприклад, Підволочиський район має потужну базу, але відсутні нові технології, тому більшість пацієнтів лікуються у Волочиську (Хмельницька область) або в Тернополі.

– На мою думку, необхідно відпрацювати маршрут пацієнтів (особливо пологи та кардіологічних пацієнтів в окружні лікарні). Теребовлянська лікарня – одна з найпотужніших, з новими медичними технологіями і підготовленим кадровим потенціалом, але акушерсько-гінекологічна служба може бути частково перенаправлена  в перинатальний центр Тернопільської комунальної міської лікарні №2. Аналогічна ситуація у Збаразькій районній лікарні, – зазначає Віктор Кміта.

Мережу можуть розширити

Найбільш віддалене село, яке обслуговуватиме лікарня, – Гримайлів (Гусятинського району). А відстань від кожної громади не перевищує 45 км.

– Ми вивчили схему доставки пацієнтів. У межах округу навіть з найбільш віддаленого населеного пункту із врахуванням стану доріг ми вкладаємось у норматив, – наголошує Віктор Кміта.

Варто зазначити, що на обслуговування госпітальної лікарні можуть перейти і громади, які територіально не входять до складу округу. Для цього потрібно, аби вони прийняли таке рішення і офіційно звернулися до лікувального закладу.

У міській лікарні не виключають, що такі випадки будуть. Зокрема, створюватимуться нові громади, тож і склад госпітальної ради з часом може розширитись.

Варто зазначити, що лікарня уже має досвід такої співпраці з Байковецькою громадою, з якою підписано договір між міською радою про обслуговування жителів. Громадою проводиться компенсація затрат у межах 1,3-1,5 млн. грн.

У лікарні працює госпрозрахункове відділення, яке щороку приносить понад 400 тис. прибутку. Лікарня співпрацює з різними фондами та страховими компаніями. Так, наприклад, на госпрозрахунковій основі ми вже 5 років обслуговуємо працівників «Борднетце», каже Віктор Кміта. Щороку позабюджетні надходження в лікарні становлять  1,5-1,8 млн. грн.

4
4

Вибір читачів за тиждень

Відео