Віра Олександрович

У Тернополі захищали землю, а натомість – просто тягнули час (відео, фото)

Питання «Про звернення депутатів Тернопільської міської ради щодо заборони продажу земель сільськогосподарського призначення» було №1 у порядку денному сесії сьогодні, 2 червня.

unnamed (1)
unnamed (1)

Утім, розглядати його депутати взялися лише після ухвалення 10-ти доданих з голосу міським головою пунктів. Представляв цей документ керівник фракції ВО «Свобода» Назарій Редьква. Він і зачитав, хоча до трибуни не виходив.

[embed]https://youtu.be/h_9Z05vyr_A[/embed]

Після тривалого очікування, а також можливості висловитися, наданої усім фракціям, тобто фактично – штучного затягування сесії через брак кворуму, депутати таки дали 22 «за». Тепер звернення відправлять Президенту України і у Верховну Раду.

unnamed (2)
unnamed (2)

До слова, усі спічі представників фракцій були – наче під копірку. Мовляв, ми не проти ринку землі, але нині це – не на часі. Цитуємо ухвалене звернення:

«…Українська земля сільськогосподарського призначення не має бути товаром, адже це є вичерпний, не відновлювальний ресурс. Ніхто не має право розпоряджатися найціннішим і найсвятішим, що є в українців ‒ землею. Наше завдання - захистити землю як національне багатство для майбутніх поколінь. Чинна влада не має ні морального, ні юридичного, ні будь-якого іншого права ставити питання про продаж землі сільськогосподарського призначення. Ми виступаємо проти ринку землі, однак це не стосується землі під нерухомістю, яка є приватною власністю, і присадибних земельних ділянок.

Нині у світі розгортається гостра продовольча криза. Україна в цій ситуації займає дуже привабливе місце, тому великі транснаціональні корпорації охоче за безцінь скупили би нашу землю. Якщо влада й далі триматиме позицію, то це призведе до повного знищення села та ще більшого поглиблення соціально-економічної кризи в державі. Земля – це не товар, це життєвий простір нації. Спочатку влада загнала українців у таке зубожіння, що більшість не може прожити без субсидій, а тепер хочуть продавати землю, 60 відсотків українців за межею бідності. Хто сьогодні може скупити землю? Лише олігархи та міжнародний капітал! В свій час наші селяни отримали паї так само, як і в Південній Кореї, і в Японії, і в інших цивілізованих країнах. Однак там влада ще й надала допомогу: кредити, дотації, субвенцію, техніку – для розвитку середнього фермерського господарства.

У нас, навпаки, влада надає все сприяння великим агрохолдингам. У результаті – процвітають монополії, а селяни – зубожіли. Ми підтримуємо, що сільськогосподарські землі можуть бути об'єктом довгострокової оренди з правом родинної спадщини. Вважаємо, що у державі має бути створено національний земельний банк ‒ тільки він зможе купувати приватизовані паї, якщо ж людина все ж таки має бажання продати свою землю. Водночас має існувати заборона на продаж землі іноземцям чи особам без громадянства.

[embed]https://youtu.be/VfszzmFItEg[/embed]

Відповідно, в парламенті зареєстровано ряд законопроектів щодо заборони продажу землі, але влада не ставить їх на голосування. Тому Всеукраїнське об'єднання «Свобода» та ВО «Батьківщина» розпочали широкомасштабну кампанію з недопущення цього грабунку, запропонували провести Всеукраїнський референдум про заборону торгівлі землею сільськогосподарського призначення, адже думки українців ніхто не питав, продавати землю влада хоче.

unnamed
unnamed

Закликаємо Верховну раду України, Президента України провести Всеукраїнський референдум про заборону торгівлі землею та дати змогу людям висловити свою позицію…»

Нагадаємо, сесія, яку дехто зі свободівців назвав «переломною», минула не без проблем. Про те, що насправді відбувалося у залі, читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео