Оксана Бучко

Тернополяни не знають, з чим стикнуться після відкриття ринку землі

Підходи до проведення земельної реформи та відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення обговорили у Тернопільському прес-клубі представники влади, громад і фермерських господарств. Організували дискусію експерти Українського кризового медіа-центру.

Зняття мораторію на продаж землі передбачає багато ризиків, зокрема недоступні ціни та непровельна інвентаризація.

- Ринок землі не може запрацювати негайно. Слід зважити на те, хто спроможний купити землю, - зазначив тернопільський підприємець Іван Чайківський. – При розподілі земель в межах певної громади варто врахувати кожен квадратний сантиметр. Проведення інвентаризації вимагає часу. Важливо, щоб земля дійсно опинилась у власності українців.

Також мова йшла про ризик щодо непрогнозованості цін та відсутності конкуренції.

- Власне, ціну на землю можна буде спрогнозувати, коли буде ринок землі. Утім, навіть тоді це відбудеться не відразу. Ціна, гадаю, сформується за два-три роки при вільному обігу, а за цей час власники землі можуть її дуже дешево продати. Звісно, щодо цього є ризики. Також існують ризики щодо відсутності конкуренції на ринку. Тому, над цим законопроектом потрібно працювати, вивчати, обговорювати, давати експертні оцінки, а вже тоді приймати, – зазначив  директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Віталій Луй.

Наголошували і на важливості діалогу з громадами, адже явка людей у селах невелика на відкритих обговореннях щодо проведення земельної реформи.

Оксана БУЧКО

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео