10 червня в історії Тернопільщини

10

Цього дня народилися:

диригент, музикант Йосип Бойчак (1903 р., с. Вербівці, нині Теребовлянського району – вересень 1956 р., с. Буданів цього ж району, похований у родинному селі)

бойчак
бойчак

педагог, публіцист, громадський діяч, кандидат історичних наук Олег Вітвіцький (1976 р. н., с. Застіноче Теребовлянського району)

вітвіцький
вітвіцький

письменник, поліграфіст, гро­мадський діяч, член НСПУ Богдан Дуда (1945 р., с. Вербів, нині Бережанського району)

господарник, громадський діяч Степан Левчук (1952 р. н., с. Улашківці, нині Чортківського району)

левчук
левчук

релігійний діяч, священик УГКЦ Антін Луговий (1899 р., с. Вільхівчик, нині Гусятинського району – 18. 11. 1976 р., м. Вінніпеґ, Канада)

архітектор Борис Місько (1960 р. н., с. Головчинці Заліщицького району)

місько
місько

педагог, громадський діяч Орест Починок (1946 р. н., с. Пишківці, нині Бучацького району)

починок
починок

вчений у галузі геодезії і землевпорядкування, педагог, доктор геологічних наук, професор Роман Рудий (1944 р. н., с. Чернихівці, нині Збаразького району)

рудий
рудий

бібліотекар, громадська діячка, заслужений працівник культури України Ольга Тракало  (1955 р. н., смт Товсте Заліщицького району)

тракало
тракало

письменник-мораліст, філософ, правник, громадський діяч, доктор права Іван Федорович (1811, с. Гнилиці, нині Підволочиського району – 02. 11. 1870 р., с. Вікно, нині Гусятинського району)

педагог, культурно-освітня діячка Марія Шаварин (1917 р., с. Супранівка, нині Підволочиського району – 08. 04. 1995 р., м. Тернопіль)

шаварин
шаварин

Також 10 червня народився актор Левко Марко (1903 р., с. Вишатичі Перемишльського повіту, Польща – 1976 р., м. Тернопіль).

Цей день в історії Тернопілля:

1865 р. - на вулицях Тернополя були розвішані афіші професійного західноукраїнського театру товариства «Бесіда» за підписом режисера О. Бачинського. Вони сповіщали: «Товариство українського народного театру зі Львова поставить в місті Тернополі 20 драматичних творів». Кореспондент львівської газети «Слово» з цього приводу повідомляв, що тернополяни з великою радістю очікують дорогих гостей, небачених ще на галицькім Поділлі професійних артистів. Безсмертна опера «Наталка Полтавка» І. Котляревського стала першою постановкою професійного театру в Тернополі. Вистава справила сильне враження на глядачів. Зал був переповнений міщанами, інтелігенцією.

1919 р. - бригади 3-го корпусу Української Галицької Армії перейшли у наступ й зайняли Язлівець та вийшли на береги Стрипи. Вранці форсували річку й продовжили наступ на Коропець - Монастириська. Командувач польської групи військ генерал В. Івашкевіч того дня спробував закрити пролом, але передовий полк піхоти зустрів щільний вогонь стрілецьких куренів Коломийської бригади та артилерії 2-го гарматного полку сотника С. Мацькевича. Частини польської дивізії В. Сікорського змушені були відступити й перейти до оборони в районі Бучача - Підгаєць.

1934 р. – вісім кращих команд Тернопільського воєводства: «Легіон», «Поділля», «Егуда», «Креси», ZRKS (Тернопіль), «Спарта» (Теребовля), «Кресовіци» (Збараж)  і «Яніна» (Золочів) розіграли між собою першість Окружної  ліги  в Б класі. Переможець змагань в наступному сезоні завоював  право  виступати  у  вищому  класі.

1943   р. – нацисти розстріляли близько 1000 євреїв з гетто у Копичинцях.

1944 р. - в Бережанці Борщівського району примусово організовано колгосп; у вересні 1950 р. його об’єднано з господарством с.Трійця.

Станом на 10 червня 1946 року - з Тернопільської області виїхало до Польщі 113678 осіб з 126091 зареєстрованих на виїзд.

1945 р. - у Чорткові відбувся перший  післявоєнний  футбольний  матч  на  Тернопіллі. Місцеві динамівці зустрічались зі збірною Теребовлянського району. Цікавий і напружений поєдинок закінчився перемогою гостей.

1946 р. - розпочала свою роботу Підволочиська бібліотека для дітей.

1950 р. -  під час іспиту з української літератури за розповсюдження листівок з гаслами ОУН і УПА заарештовано учня 10 класу школи с.Озеряни на Борщівщині Михайла П’єцового, якого через 15 днів засудили на 10 років ув’язнення; покарання відбував у м. Житомир.

В Україні сьогодні офіційних свят нема. А от у світі сьогодні День Португалії, приурочений до дати смерті Великого португальського поета Луїса Камоенса.

10 червня 1580 помер великий португальський поет - Луїс Камоенса

Всесвітній день в'язання на публіці (англ. World Wide Knit in Public Day) – це неформальне міжнародне свято, що відзначається щорічно в другу суботу червня. Його засновницею стала парижанка Даніель Лендес, яка в 2005 році вирішила розвіяти нудьгу та організувала в Парижі акцію в’язання в публічному місці. З тих пір запеклі в’язальниці з різних країн збираються в цей день для того, щоб похвалитися своєю майстерністю та просто класно провести час.

Як стверджують історики в’язання виникло більше чотирьох тисяч років тому в Єгипті. Як це не дивно, але в середньовіччі цим видом ремесла займалися переважно чоловіки. Правда зараз в’язання є одним з найулюбленішим жіночим хобі. Як правило, ним займаються наодинці повністю занурюючись в процес, але в цей день майстрині в’язання мають змогу показати свої навики публіці та поділитися досвідом з однодумцями.

Традиції свята дуже прості. В цей день, в різних містах світу, в тому числі і України, любителі в’язання збираються в якомусь затишному місті на свіжому повітрі щоб разом зайнятися своєю улюбленою справою. Фактично одним днем заходи не обмежуються, бо попереду ще цілий тиждень в’язання на публіці. В цей час майстрині мають змогу навести контакти, навчитися нових секретів ремесла та зв’язати багато цінних речей для гардеробу своїх близьких. Родзинкою таких днів є майстер класи для новачків, які проводять досвідчені в’язальниці. Таким чином це прекрасне хобі ангажує все нових і нових прихильників.

Іменини сьогодні святкують Гнат, Микита.

Вибір читачів за тиждень

Відео