Орест Сарматський

Чому врожаї цього року будуть нижчими? (Агро-новини)

чер10

Через пізньовесняні заморозки та практично відсутність опадів у квітні-травні цьогорічні врожаї будуть суттєво слабшими порівняно з минулим роком.

Про це розповів директор з аграрного виробництва LNZ Grouр Роман Франчук, повідомляє прес-служба компанії.

За його словами, катастрофічна ситуація цього року склалася на плодово-ягідному ринку. Через аномальну погоду на початку травня обмерзло 90% цвіту полуниці, 80% — черешні.

На зерновому ж ринку ситуація значно краща. Втім, врожай буде слабшим, ніж минулоріч.

«Гібридне зерно від морозів фактично не постраждало, оскільки його висівають пізніше. Та й взагалі — це глобальна гра, завжди є перехідні залишки, поставки насіння з Європи, Америки. Я не думаю, що мороз може суттєво вплинути на гібридне насіння», — говорить він.

1001
1001

З товарним зерном, як зазначає спеціаліст, ситуація інша.

«Так, врожай буде меншим, але він буде. Пізніше посіяні культури взагалі не постраждали, дещо постраждали ранні. Наприклад, мороз майже не зачепив соняшник, більше постраждали пшениця і кукурудза. Ці культури, звичайно, не пропали повністю, але підмерзли (десь більше, десь менше). Недобір врожаю буде, але це не критично», — розповів Роман Франчук.

В Україні розпочали розробку концепції власної моделі ринку землі

У Кабінеті міністрів України під головуванням прем’єр-міністра Володимира Гройсмана відбулась нарада щодо розробки Концепції національної моделі обігу земель сільськогосподарського призначення з урахуванням найкращого світового досвіту.

Робоче обговорення щодо засад земельної реформи пройшло за участі першого віце-прем’єр-міністра України – міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва, міністра фінансів Олександра Данилюка, народних депутатів-представників профільних комітетів Верховної Ради, представників органів місцевого самоврядування, керівників національних асоціацій товаровиробників та представників фермерських господарств.

1002
1002

Під час наради учасники професійно і аргументовано підійшли до питання перспективи введення в економічний обіг земель с/г призначення і прийшли до спільної позиції: першочергово визначити, яка саме модель обігу земель була б найкращою для України, а наступним етапом починати обговорення її запровадження.

Мова йде про перспективу запровадження і модель ринку землі. Є багато думок, багато моделей, у кожного є своя. Але дуже важливо, аби ту модель, яку ми в кінцевому рахунку запропонуємо, якщо дійдемо до спільної думки, мала в основі українські інтереси, інтереси українських фермерів і розвитку сільських територій, — розповів Роман Франчук.

На Полтавщині з’явиться органічний малинник

Інвестори планують не лише посадку й сортування малини, а і переробку та охолодження. Про це повідомив голова Гадяцької райдержадміністрації Олексій Матюшенко на своїй сторінці у Facebook.

«Створювати нові робочі місця для наших жителів — це один з головних пріоритетів у нашій роботі. Тому, коли до нас звертаються інвестори, максимально йдемо на зустріч. Як у випадку із фермерським господарством «Сади Полтавщини», яке вийшло на нас із ініціативою створити органічний малинник. Ми знайшли у районі необхідну площу 30 га у селі Веприк. Раніше тут був старий садок. Для жителів села крім можливості працевлаштування є ще один беззаперечний плюс — орендна плата буде спрямовуватися до бюджету сільської ради», — повідомив Олексій Матюшенко.

За його словами, з районного бюджету за Програмою розвитку та підтримки аграрного комплексу кошти на придбання трактора та холодильного обладнання.

1003
1003

Вибір читачів за тиждень

Відео