Дівчину з Тернопільщини зґвалтували і повісили

2017-05-31_174143

«Не тратьте сил і здоров’я, все одно нічого не доведете, бо вбивця вашої доньки віддав мішки грошей, аби зам’яти справу», — сказали якось люди, наближені до правоохоронної системи, матері 16-річної Світлани Притули із села Комарин Кременецького району, яка більше року тому пішла із життя за загадкових обставин, повідомляє Нова Тернопільська газета.

Трагедія сталася у ніч на 15 лютого 2016 року, однак слідство досі не встановило правду. Після дискотеки дівчину знайшли повішеною на розлогій черешні біля закинутої ферми у селі. Слідство висунуло версію про самогубство, і через півроку справу закрили. З цим не могли змиритися згорьовані батьки, тому оскаржили поспішні висновки слідства у суді. Їм вдалося переконати суд, що не все вивчено у справі, тому матеріали повернули на доопрацювання. Від осені минулого року триває розслідування, проте рідні дівчини вважають, що правоохоронці нічого не роблять, що справа просто залягла у кабінетах…

Висіла на розлогій черешні…

За словами матері Світлани пані Алли, напередодні трагедії її донька пішла зі своїм братом на дискотеку до сусіднього села Старий Тараж. Коли близько опівночі він зібрався додому, покликав сестру, але вона розмовляла з компанією хлопців і сказала, що наздожене його через кілька хвилин.

— Син розповів, що тієї ночі Світланка стояла біля клубу зі своїм колишнім хлопцем, екс-працівником міліції. Потім з компанією хлопців та подружкою поїхала до Почаєва в магазин, а що було далі, знають тільки кілька осіб, — розповідає пані Алла. — Я прокинулася близько першої ночі, син уже спав, спали й молодші діти (крім Світлани, у родині є ще троє дітей —авт.), але доньки не було. Усю ніч я прислухалася до кожного звуку, а над ранок задрімала. «Світланки досі нема, її телефон вимкнений…» — розбудив мене близько п’ятої години чоловік. Ми не могли знайти собі місця і подалися шукати доньку. Доїхали до крамниці у нашому селі і розминулися з легківкою одного із друзів колишнього хлопця Світлани. Коли він побачив нас, збільшив швидкість. «Може, то доньку підвозять? Розвертайся», – сказала чоловікові і ми поїхали за тією машиною, але на дорогу, що веде до нашого дому, вона не повернула, тому ми попрямували до клубу, але там не знайшли доньку. У розпачі ми звернулися до правоохоронців, і лише наступного дня близько обіду знайшли її… повішеною на червоному шарфі на розлогій черешні, зовсім недалеко від нашого помешкання.

По ногах струменіла кров…

Пані Алла донині з жахом згадує пошуки Світлани. Того ранку батьки обдзвонили усіх друзів доньки, хлопців, з якими вона була тієї ночі. На прохання матері через певні підозри слідчі залучили до пошуків друга колишнього хлопця Світлани, автомобіль якого мчав удосвіта селом.

— Разом із правоохоронцями ми прочісували довколишні вулиці біля нашого помешкання, та чомусь ніхто не побачив Світланку на черешні… Коли ж привели водія тієї автівки, яку ми бачили вдосвіта, він відразу пішов у напрямку злощасного дерева. Звідки він міг знати, що вона там, якби не був причетний до страшного злочину? У той час ми з чоловіком їхали попри бригаду і раптом я повернула в той бік голову. Дивлюся, а на горбі два дерева і на одному із них Світлана, — тривожно згадує жінка. — «Онде наша Світланка на дереві сидить. Ні, не сидить… Висить…» — сказала чоловікові. Її шия була обмотана шарфом. Ми поїхали туди, там уже зібралися правоохоронці. Я просила зняти доньку, врятувати її, але мені відповіли, що вже запізно… Від болю я рвала на собі волосся… Як згодом дізналася, після дискотеки Світлана мала статеві стосунки з хлопцем, який мчав удосвіта селом. Слідству він сказав, що підвозив нашу доньку і за взаємною згодою між ними сталася близькість, а потім Світлана нібито пішла додому. Думаю, що або той хлопчина, або його друзі, зокрема, й колишній хлопець нашої доньки, причетні до того, що сталося, адже з ними вона була востаннє. Багато запитань і до зізнання про статевий акт — чи все так було, як він каже. Вочевидь, хлопець розумів, що цього не приховати від експертизи, проте далі — суцільні загадки. Чому по ногах Світланки струменіла кров,  а на землі була величезна червона калюжа? Слідчий переконував, що це були місячні. Однак у доньки була порвана вся середина…. Уже на суді слідчий сказав, що кровотеча виникла у результаті статевого акту. Але чому тоді хлопець не надав їй допомогу?..

Дозволили поставити на могилі хрест

автомобіль
автомобіль

Уже рік без Світлани…

На могилі Світлани лише цьогоріч перед Великоднем поставили хрест. Після трагедії її поховали на цвинтарі, однак священик не запечатував гріб — казав, що відслужить християнський обряд, якщо буде з’ясовано, що дівчина не самогубця, інакше церква не дозволяє ховати.

— Спочатку було багато осуду на адресу нашої доньки, але коли ми почали доводити, що розслідування упереджене, адже у компанії, на яку падають підозри, є колишній правоохоронець, який міг консультувати вбивцю, зокрема й щодо повішання, думка людей змінилася,  — каже пані Алла. — Журналісти з центральних телеканалів взяли інтерв’ю у хлопця, який мав близькість з нашою донькою тієї ночі, побачили його агресивну поведінку. Звісно, поки триває слідство, ще не відбулися суди, я не можу когось звинувачувати, але мої підозри обґрунтовані. Ми проводили експеримент, чи можна так легко залізти на ту черешню і повіситися, і переконалися, що це — абсурд. Світланка висіла на гілляці за два метри від землі, її одяг був чистий, не порваний, навіть колготки не зачепила… Впевнена, що її туди привезли і зачепили… Однак на доньці чомусь не було однієї сережки, був вигнутий перстень… Якось мені розповіли, що родичка хлопця, який був у близькості з нашою донькою, проговорилася, що під час статевого акту Світланка впала в кому від болю, а потім з нею таке зробили. Не знаю, чи це правда, але диму без вогню не буває. Прикро, що у нашій країні нема чесного слідства, злочинців покривають, а прості люди роками не можуть знайти правди.

Вибір читачів за тиждень

Відео