Усіх тернополян запрошують в Туреччину та Грецію

plyazh-porto-katsiki-v-grecii-11

Туреччина додала у ціні, а в Єгипет скасували третину рейсів. Літо почалося, а разом з ним – і туристичний сезон розпочався для тернополян. А в деяких країнах він у самому розпалі. Тим, хто спланував свій відпочинок заздалегідь, вдалося трохи зекономити. Тернополянам, які тільки зараз шукають, де б провести відпустку, варто знати, що це буде недешево, повідомляє Номер один.

Греція уже «забита»

Першими розпочали приймати туристів Туреччина та Греція. У цих країнах відпочивають ще з початку травня. Услід за ними свої пляжі для туристів відкрили Хорватія та Чорногорія. А от тим, хто у травні запланував провести відпустку в Болгарії, трохи не пощастило. Цього року там доволі холодно, і ще кілька днів тому там спокійно можна було одягати куртку.

Трохи кращі справи у Греції. На початку травня там було доволі тепло. Однак нещодавно почався сезон грозових дощів.

Ціни на відпочинок у цьому році суттєво зросли. Зокрема для туристів Єгипту та Туреччини. Кожна з країн має свої причини для подорожчання. Так, наприклад, у Туреччину повернулися російські туристи. Раніше кордони цієї країни були для них закриті. Торік Туреччина зазнала величезних збитків. Щороку вона приймає до 4,5 млн. відпочиваючих із Росії, а торік через політичну ситуацію в країні від них довелося відмовитись. Зважаючи, що попит на відпочинок упав, турецькі готелі різко знизили ціни. Цим, звісно, торік скористалося чимало українців. Але… халява закінчилась.

– На дорогі готелі ціна зросла навіть на 30%, – розповідає директор туристичної фірми «Алім-тур» Віктор Пасенчук. – VIP-готелі Туреччини, які минулого року коштували 7 тис. доларів, підняли ціни удвічі. І тепер коштують близько  15 тис. Через це люди почали відмовлятися від grand-готелів.

Єгипет зараз користується меншим попитом, тому що на даний час не сезон на цю країну. Надворі плюс 50-55, тому на пляжі в таку погоду надто не поніжишся. Та навіть попри це ціни на відпочинок тут суттєво зросли. У першу чергу це пов’язано з відсутністю авіарейсів.

– Цього року кількість рейсів у Єгипет зменшилась у три рази. Це і вдарило по ціні,- каже Віктор Пасенчук. – Літаки перекинули на Туреччину. Тому проблема не в тому, щоб забронювати готель, а в тому, щоб взяти авіаквитки. Крім того, самі авіарейси доволі незручні. Наприклад, зі Львова в Єгипет виліт удень. Туристи прилітають увечері, виходить, вони втрачають цілий день свого відпочинку.

Тим, хто зібрався у Грецію, варто знати, що більшість путівок у цю країну вже продано. Їх почали викупляти ще з початку року, тож станом на перше червня великі грецькі туроператори повідомили про закриття туристичного сезону.

Традиційно ближче до завершення літа вартість путівок зростатиме. Найвищими будуть ціни у серпні. Аби гарно відпочити і при цьому не переплачувати, Віктор Пасенчук рекомендує робити це восени.

– Бронювання на відпочинок літа 2017 року розпочалося ще наприкінці минулого року – у листопаді-грудні. Таким чином на путівках у Туреччину туристи зекономили майже 20%. По готелях Греції ще більше – майже 45-50%, – зазначає експерт.

Тернополяни не хочуть далеко летіти

За словами туроператора, все більше тернополян обирають нестандартні тури. Їх цікавить невелика відстань, особливо, коли родини відпочивають з дітьми. Це приблизно 2-4 години перельоту або відстань до 800 км. У радіус таких подорожей потрапляють Туреччина, Чорногорія, Хорватія. Та до двох останніх у туроператора є застереження.

– Хорватія – дуже дорога країна, а в Чорногорії нема сервісу, – пояснює Віктор Пасенчук. –  Готелі Хорватії поділяються на два види: «совкові» або дуже хороші – 5-зіркові. Ціни в останніх дуже високі. У готелях середнього класу на сервіс можна не сподіватися. У Чорногорії навіть не можу пригадати готелю, який би відповідав критеріям ціна-якість.

Під вимоги клієнтів потрапляють ще кілька країн. Зокрема, політ до Іспанії займає три години, до Єгипту – 4. Туристична Іспанія поділяється на дві частини – континентальну та острівну. Відпочинок на близько острівній частині (Ібіца, Пальма-де-Мальорка) потягне у кілька тисяч доларів, узбережжя Коста-Брава – трохи дешевше. В Іспанію туроператор рекомендує летіти з Польщі, де працюють Lowcost. Чартери з України дуже дорогі. Також варто врахувати, що більшість відпочиваючих у цій країні – європейці. Це на замітку тим, хто старається уникати російських туристів.

У цьому році з’явився новий напрямок – Албанія. Ось тільки чим відзначити цю країну, туроператор так і не знайшов. Мовляв, нічого особливого. До нових напрямків належать озера в Австрії та північна Італія в районі Венеції. Там хороша база готелів з високою якістю.

На другий план відійшов відпочинок на екзотичних островах. Там, звичайно, красиво і незвично, але, як правило, спогади про острови затьмарюють довгі та виснажливі перельоти. Туристи обирають радше на день довше побути у Туреччині, ніж два дні летіти на Шрі-Ланку.

– Екзотика від нас знаходиться дуже далеко. Летіти потрібно довго і з пересадками. Немає чартерних прямих рейсів. Крім того, у тропіках починається сезон дощів, – розповідає Віктор Пасенсук.

Суттєво додали в ціні цьогоріч і морські круїзи. Українці тільки відчули смак такого відпочинку, і ось на тому попит породив подорожчання на 15-20%. Круїзи працюють за принципом авіакомпаній: чим ближче до відправки, тим вища ціна. Тож бронювати круїз потрібно щонайменше за шість місяців до відходу корабля.

Щодо екскурсійних турів, то для них оптимальними сезонами є весна та осінь. Зараз такий відпочином може принести більше шкоди, ніж користі, застерігають у турфірмі. Екскурсійні тури – це клімат-контроль в автобусі та 30 градусів назовні. Через перепад температури люди починають хворіти.

Готують лижі влітку

Зараз оператори почали бронювання на гірськолижний відпочинок на січень 2018-го. Це Австрія, Італія, Швейцарія та Болгарія. Лижники знають, що сезон катання дуже короткий, тому поспішають вибрати кращі місця. Тих, хто планує відпочинок, так би мовити, «дикарем», спеціалісти застерігають.

– Громадяни мають помилкове бачення, що резервувати готель на booking.com значно дешевше. Туроператор викупляє місця оптом і виставляє ціну нижчу, ніж пропонують подібні сайти. Останні встановлюють ціну ресепшна, а вона є однією з найвищих, – пояснює Віктор Пасенчук.

Значно легше оформити документи на відпочинок буде з запровадженням безвізового режиму. Він вступив в дію з 11 червня, однак біометричні паспорти мають не всі громадяни, а приблизно 20-25%. Наразі система виробництва паспортів працює злагоджено і за 10 днів можна отримати «біометрію». Як буде далі, туроператори прогнозувати не беруться.

Зоряна Гарасимів

Вибір читачів за тиждень

Відео