Олег Снітовський

Українські скульптори на Тернопільщині творять «Навіки Богу» (фоторепортаж)

Перший Всеукраїнський скульптурний симпозіум «Навіки Богу» розпочався у Зарваниці.

Зарваницький духовний центр зібрав відомих в Україні та світі митців, які прибули сюди для участі в неординарній події, яку напередодні благословив глава УГКЦ, патріарх Святослав Шевчук.

- Зарваниця – особливе місце для кожного християнина. Тут Божа благодать додає сили і енергії, спонукає філософськи поглянути на своє життя, оцінити певні сподівання та поступки, - розповів кореспонденту «ТЕРЕНу» Микола Шевчук - заслужений художник України, живописець та іконописець, скульптор, ініціатор та керівник Першого Всеукраїнського скульптурного симпозіуму «Навіки Богу».

unnamed (26)
unnamed (26)

  • Кожен митець, який не раз побував тут, переконався: саме у цій благодатній духовній оазі твориться особливо натхненно. Це засвідчують і учасники попередніх мистецьких пленерів, які ми проводили в попередні роки у  Зарваниці. Йдеться про живописний та іконописні пленери «Тобі, Богородице!» і  «Вікно у Небо». Тож тому Марійський духовний центр у Зарваниці в особах його ректора отця Володимира Фірмана та багаторічного служителя храму Зарваницької Матері Божої отця Миколи Медюха, гостинно запросив до святої обителі українських скульпторів. Саме вони до 1 липня створюватимуть з каменю ландшафтні скульптури на сакральну тематику. Кожен із митців має великий досвід роботи із каменем, брав участь у міжнародних скульптурних пленерах та симпозіумах, а їхні роботи встановлені у багатьох містах України та за кордоном, - розповів керівник  симпозіуму Микола Шевчук.
  • unnamed (29)
    unnamed (29)

За його словами, важливо те, що на Перший  Всеукраїнський скульптурний симпозіум «Навіки Богу» запрошені скульптори, які мають, свій, абсолютно різний стиль роботи з каменем, а сама ідея цієї мистецької акції передбачає наданням митцям повної свободи та імпровізації у створенні робіт, враховуючи їхній  багаторічні професійні напрацювання.

unnamed (27)
unnamed (27)

Що ж зображатимуть скульптори у своїх творах, зрубуючи та стесуючи все зайве із кам’яних брил, які привезли із Бережанського кар’єру сюди, завдяки меценату, тернопільському підприємцеві Мирославу Лобоцькому. Поки що – це секрет. Але, безумовно, це будуть філософські твори, що уособлюватимуть певні християнські символи-образи.

unnamed (32)
unnamed (32)

Скульптурний симпозіум Микола Шевчук назвав «Навіки Богу». Дуже влучна назва. Бо через віру і любов кожен з нас у цьому земному житті складає вдячність Всевишньому за все, що Він нам дає. Тож кожен добрий помисел, поступок, дія, в тому числі й те, що під час цього симпозіуму буде створено із каменю, видобутого з тверді земної, це також – своєрідна подяка Богові від людей, об’єднаних Божим талантом, тут, де між Небом і Землею світить і світитиме віками пречистий образ Зарваницької Божої Матері та стоятимуть кам’яні силуети,  випромінюючи земне тепло людям і щиру подяку й славу навіки Богу. Бо творити й дякувати – це означає приймати повногранно дароване Всевишнім життя, давати радість іншим, бути для когось джерелом радості, знаючи, що для тебе таким джерелом є Бог, який присутній і діє в кожному моменті часу і в усякому місці - упродовж всього нашого буття…

 

unnamed (28)
unnamed (28)

unnamed (31)
unnamed (31)

unnamed (30)
unnamed (30)

unnamed (33)
unnamed (33)

  Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео