Майстриня точкового розпису Юлія Коваль: «Насолоджуюся кожною хвилиною»

8f4bcd025f5a42886102f511f5b0f6d480c26958

Яскраві декоративні тарілки виконані у техніці точкового розпису тернополянки Юлії Коваль вражають. Саме такі, здавалося б, дрібнички роблять домівку затишною. Пані Юлія малює змалку, навчалася на бухгалтера в ТНЕУ, працювала викладачем, а сьогодні – щаслива мама в декреті, повідомляє ДОБА.

Розмальовувати тарілки у вигляді крапок почала випадково. У чоловіка на роботі проводили сімейний конкурс малюнків «Пори року». Пані Юлія вирішила придумати щось оригінальне. Розписала тарілку, але її виріб так і не потрапив на конкурс. Організатори змінили умови, малюнок мав виконуватися у техніці антистрес.

— Моя тарілочка залишилась вдома. Сама техніка, процес малювання захопив, тому почала творити далі. У хід пішли столові домашні тарілки й блюдця.

Техніка точкового розпису дає можливість створювати будь-які малюнки та геометричні лінії, легкі нариси та дуже складні орнаменти. Пані Юлія вважає її універсальною. Основним джерелом заохочення для неї є візерунки різних народів світу. А натхнення шукає всюди.

— Орнаменти навколо нас, тільки треба придивитися. Мої найулюбленіші – квіткові та рослинні.

Процес розмальовування тарілки багатоетапний. Може займати від тижня до одного місяця.

— Все починається з вибору малюнка, потім наноситься ґрунт (основний фон) в один або декілька шарів. Далі на тарілці роблю детальний ескіз. Потім крапка за крапкою спеціальними контурними акриловими фарбами створюється кольоровий малюнок. Завершальний етап – «зачистка» тарілки від олівця, який міг залишитися, та покриття фінішним лаком. Опісля тарілочка на два-три дні відправляється на сушку.

Юлія Коваль вірить у значення символів, тому перед тим як використати конкретний, детально вивчає усю його історію. Вона вважає, що їх вибір має здійснюватися розумно, так само, як і підбір тарілки загалом для декору дому. Одним з найбільш популярних та значущих символів є індійський векторний слон.

— Слон – талісман дому. Згідно з правилами фен-шуй ця тварина притягує стабільність, а якщо у нього піднятий хобот, – слон закликатиме в дім успіх та щастя. Зазвичай слона асоціюють з неймовірною силою, цілеспрямованістю та матеріальним добробутом. Крім того, слон з піднятим хоботом – символ багатства.

Першу тарілку у пані Юлії купила подруга для подарунка, заплатила символічну ціну. Але це був перший досвід продажу тарілочки, – розповідає майстриня. Тоді серйозніше поставилася до питання реалізації виробів.Сьогодні розмальовані тарілки замовляють з багатьох міст України: Вінниці, Харкова, Одеси, Києва, Львова, Дніпра. Багато своїх виробів Юлія Коваль подарувала тернополянам. Декілька робіт знайшли свій дім у Польщі та одна в Америці.

Щодо замовлень, які тарілки найбільше до вподоби, пані Юлія відповідає: «Скільки людей, стільки побажань і різних замовлень». Замовники усі різні. Хтось купляє тарілки на подарунок, хтось для себе, деякі обирають тільки кольорову гаму, яка пасуватиме під інтер'єр. Інші чітко визначають малюнок (орнамент, герб якоїсь країни), а композицію будує на свій розсуд.

— Одна дівчина замовила спочатку маленьку тарілочку, а в кінці – забирала цілий комплект з трьох тарілок і дзеркала. Не змогла зупинитися на одній.

Усі тарілки Юлії Коваль є на сто відсотків ексклюзивними. Якщо людина навіть обирає ту, яка є, майстриня щось обов'язково змінює. Згідно з її переконаннями: кожен клієнт має отримати повністю унікальний виріб.

На творчий шлях Юлія Коваль стала давно. Після закінчення художньої школи довго не могла обрати напрям у творчості. Каже, їх безліч, хотілося спробувати себе у всьому. А за фахом бухгалтер, працювала викладачем в університеті. Сьогодні пані Юлія – мама в декреті. Вона задоволена, що має можливість займатися тим, що душі.

— Не кожного дня вдається знайти час для розпису, бо все-таки, на першому місці синочок. Йому всього півтора року. Але коли вдається взяти в руки свої контури,пензлики й фарби, – насолоджуюся кожної хвилиною. Так я працюю і відпочиваю водночас.

За словами Юлії Коваль, її маленький син Роман, теж дуже любить малювати. Щодня дивує своїми шедеврами. Мамині тарілки не розбиває. Пані Юлія ретельно оберігає їх, ставить досить високо. Хоча, сміється, процес пакування тарілок для посилки без нього взагалі не обходиться. Він допомагає, як може.

Наталія Колодій

Вибір читачів за тиждень

Відео