Тернополяни кажуть, що Україна ще не готова до нової реформи (фото, відео)

MVI_1340.00_01_57_12.Still001

Відколи в Україні постало питання запровадження ринку землі, громадськість розділилася на дві групи, ті, хто за і ті, хто проти. Для того, аби дати можливість фахівцям висловити свою думку у тернопільському прес-клубі провели круглий стіл на тему: Проблеми впровадження земельної реформи. Відтак, дехто з присутніх виступив про впровадження «дикого» ринку землі, при цьому обґрунтувавши власну позицію. 

Володимир Мужевич, керівник апарату ТОО Тернопільської обласної організації Аграрної партії України: 

На сьогоднішній день йде такий ідеологічний штурм, аби переконати українця в тому, що він стане надзвичайно щасливим коли відкриється ринок землі. Адже він за свій пай зможе купити собі iphone і вирішить всі свої проблеми: лікування, житлові на інші питання. Це все є байка, адже нині не сформована ринкова вартість земель сільськогосподарського призначення 

Прихильники впровадження ринку землі наголосили, що якщо встановити правила на купівлю землі, то така реформа приведе тільки до покращення. Вони назвали принципові положення закону про обіг землі, які передбачають продаж не більше 200 ГА в одні руки, землю дозволено купувати лише фізособам, не допускаються жодні корпоративні форми володіння, а також заборона купівлі для іноземців. Та існує думка, що впровадити продаж землі хочуть вже без окреслення чітких правил гри на новоутвореному ринку земельних паїв.

Лілія Чорна, спеціаліст землевпорядник 1-ої категорії Золотопотіцької селищної ради:

Досить багато селян, які мають земельні ділянки, за станом здоров’я, віком не здатні обробляти землі і відповідно здають їх в оренду. Є потреби продати чи за станом здоров’я, чи задля поліпшення матеріальних умов, нехай за пів ціни, але селянин зможе поліпшити собі життя за рахунок продажу того паю, а в нас получається, що людина помирає в голоді, в біді, але залишає в спадщину землю.  

Учасники круглого столу так і змогли досягнути спільної думки щодо впровадження ринку землі в Україні.

[embed]https://youtu.be/SluwE0RVhX8[/embed] Фото автора Відео: Богдан КОЛЕСОВ

Вибір читачів за тиждень

Відео