Орест Сарматський

ТОП-3 проблеми аграрної галузі (Агро-новини)

чер1706

Одна зі значних проблем аграрного сектору, але не єдина, — відсутність ринку землі.

Таку думку висловив нещодавно призначений генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль, повідомляється на сайті УАК.

Не маючи в економічному обороті такого активу як земля, неможливо ефективно розвивати бізнес, вважає він.

При цьому, за словами Павла коваля, сьогоднішня дискусія про земельну реформу дуже нагадує ту, що відбувалося перед набуттям Україною членства в СОТ. Тоді також були залякування «ми знищуємо сільське господарство!». «Але що сталося? Десь через 4 роки після набуття членства в СОТ виявилося, що АПК як ніяка інша галузь забезпечує зростання виробництва, експорту, залучення інвестицій, розвиток технологій. Жодна галузь, як то хімія чи металургія, до такого рівня навіть не наблизилися», — констатує гендиректор УАК.

1703
1703

Друга велика і загальнодержавна проблема, за його словами, — це інвестиційний клімат.

«Особливість аграрного бізнесу України в тому, що він потребує значних інвестицій. І саме наявність ринку землі сприяла б їх надходженню. Так, на сьогоднішній день кошти надходять, але з великими перешкодами та застереженнями», — пояснює Павло Коваль.

І третя проблема — роль  держави в розвитку аграрного сектору. «Бізнес розвивається там, де приватна власність є непорушною, де працює антимонопольне законодавство, що сприяє розвитку економічній конкуренції, де працює судова система. Якщо інвестор чи підприємець не може довести в суді свою правоту, у рейдерів і корупціонерів розв’язані руки. Це призводить до порушення економічних законів руху капіталу та інших активів. Ресурси перетікають від ефективних до неефективних менеджерів, і це гальмує розвиток галузі», — додав експерт.

Експорт українських яєць підскочив на 60%

Україна у травні 2017 р. експортувала 7,01 тис. т яєць, що на 60,41% більше ніж у квітні (4,37 тис. т).

Про це свідчать дані Державної фіскальної служби, повідомили у Міністерстві аграрної політики та продовольства.

За період січень-травень експорт яєць склав 24,17 тис. т ($18,14 млн).

1701
1701

Основними імпортерами українських яєць за цей період стали ОАЕ – 14,25 тис. т ($10,69 млн), Ліберія – 2,05 тис. т ($1,54 млн), Лівія – 1,75 тис. т ($1,31 млн).

Українські йогурти поїдуть до Молдови

Одне з молокопереробних підприємств Хмельницької області отримало дозвіл  на експорт молочної продукції (йогуртів) до Молдови.

Про це повідомили у Держпродспоживслужбі.

Таку можливість підприємство отримало після інспекції, яку минулого тижня здійснили Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області спільно з представниками Національного агентства з безпечності харчових продуктів Республіки Молдова. Перевірка здійснювалася за участі інспектора Муніципального управління безпечності харчових продуктів Петру Мемелиге.

1702
1702

«Під час перевірки фактів порушення вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів не встановлено», — йдеться в повідомленні.

Вибір читачів за тиждень

Відео