Оксана Бучко

Втричі зекономити на компослугах тернополяни зможуть у пасивних будинках

unnamed (3)

Зекономити на енерговитратах дозволить правильне проектування будинків. У Європі такі енергоефективні доми називають пасивними. У порівнянні з українськими новобудовами оплата за компослуги в «пасивних» будинках буде нижчою втричі.

Про схему проектування та будівництва таких домів розповіли на тренінгу «Головне про енергоефективність у ЗМІ» у рамках проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

- На всі побутові потреби у пасивному будинку використовують 120 кВт/год на  м кв/рік. До порівняння, у наших домах така цифра сягає 360 кВт/год, - розповідає старший спеціаліст проекту USAID Руслан Тормосов. - Добитись зниження цифр у першу чергу можна за рахунок правильної теплоізоляції. Це означає вибір якісних ізоляційніх матеріалів. Ефективною для утеплення буде сучасна піна. Але тут ще важливо правильно підібрати види матеріалу. Для зовнішнього утеплення годиться м’яка піна, а для утеплення стін – тверда. Таким чином матеріал простоїть роками, а не знищиться після 1-2 років. Також важливе правильне розташування утеплювача: 15-20 см від підлоги, 25-35 – від стіни, 35-50 – від покриття. Утеплюючи будинок, слід звернути увагу на містки холоду, які потрібно усунути за рахунок перемичок на кутах будинку, біля вікон та балкону.

unnamed (6)
unnamed (6)

Багато проблем створює неправильна система вентиляції. Мова йде, як про поведінку користувачів, так і про облаштування будинку сучасними засобами.

- Важливо пам’ятати, що взимку ми провітрюємо приміщення раз в дві години протягом 5 хв, - наголошує спеціаліст. -  Привідкрите вікно, залишене на довгий час, не лише призводить до втрат тепла, а й порушує повітрообмін. Для кращого зберігання тепла систему витяжних вентиляторів доповнюють рекуперацією тепла.

unnamed (7)
unnamed (7)

Для опалення пасивних домів застосовують низькотемпературні радіатори або системи променистого опалення у стінах і підлогах. Також під час конструкції таких будинків передбачають розміщення сонцезахисних пристроїв. Систему освітлення обладнують датчиками присутності, для якої використовують світлодіодні лампи. Увагу звертають і на ізоляцію інженерних мереж, використовуючи сучасні ізольовані пластикові труби. Свою позитивну ноту внесе правильне розташування будинку. Простір для проживання має виходити на південь. А місця для шаф, сходів, холів – на північ. Хорошим бонусом будинку будуть приставні балкони, які унеможливлюють проникнення холоду.

unnamed (5)
unnamed (5)

На сьогодні українські новобудови або частково використовують принципи «пасивного дому», або не використовують взагалі. У нас практично не встановлюють низькотемпературні опалювальні прилади та котельні, ефективної системи вентиляції, системи освітлення.

unnamed (4)
unnamed (4)

- За підрахунками вартість пасивного будинку перевищує вартість новобудови на менше 10% у великих містах, та до 15% у менших містах, - додає Руслан Тормосов. - Якщо у Києві будинки за українськими нормами коштують 22-23 тис./ м кв, то ціна пасивних  – 24-25,5 тис грн/м кв. Витрати ж на компослуги у наших новобудовах в середньому складають 1602,2 грн/міс, в пасивних будинках  – 556,5 грн/міс.

Приклади будинків ультранизького енергоспоживання - це німецький Passive House (Пасивний будинок), французький Effinergie, швейцарський Minergie і датський клас енергоспоживання 1. У країнах, які входять до ЄС, енергоефективні характеристики усіх нових будинків повинні відповідати показникам будівель з мінімальним або нульовим споживанням енергії. Таку вимогу мають виконати до 31 грудня 2020 року (згідно зі ст. 9 Директиви Європейського союзу (ЄС) про енергетичну ефективність будівель (EPBD).

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео