Віра Олександрович

Овва: у Тернополі похвалилися, що доплачують вихователям за переповнені групи (відео)

Аж 589 дошкільних навчальних закладів різних типів і форм власності нині працюють на Тернопіллі. У них виховують і навчають понад 32 тисячі 500 дітей. Це – 54% від загалу, тобто трохи менше загальноукраїнського показника.

Втім, у кращі часи у нашій області діяли 610 садочків і дітей у них було набагато більше. Про це під час засідання колегії управління освіти і науки Тернопільської обласної держадміністрації сьогодні, 20 червня, розповіла головний спеціаліст обласного управління освіти і науки Надія Голод.

[embed]https://youtu.be/JiCHkdg-CNQ[/embed]
  • Щорічно розширюється мережа дошкільних навчальних закладів (ДНЗ), - каже фахівець. – Ми намагаємося відкривати у сільській місцевості 5-8 садочків на рік. Останній, наприклад, прийняв 15 дітей у Городищі Козівського району.

Найбільшим є показник охоплення дітей дошкільною освітою у Гусятинському, Лановецькому, Заліщицькому, Козівському і Підволочиському районах. У містах краю цифри різні: у Тернополі – 93%, у Чорткові – 81% і в Бережанах – 63%. Найменше дітей, за її словами, відвідують садочок у Зборівському районі.

[embed]https://youtu.be/yOie2oAaZb8[/embed]

Не приховувала пані Голод і проблем галузі. Зокрема, нарікала на: недосконалість механізму розподілу бюджетних коштів на фінансування дошкільної освіти відповідно до типів закладів; відсутність механізму фінансування соціально-педагогічного патронату; неузгодженість стандартів дошкільної і початкової ланок освіти; погану комп’ютеризацію ДНЗ, а також на недосконалість системи рівня розвитку дітей. Вказала фахівець у переліку і перевантаженість груп.

  • У Тернополі щорічно відкривають у діючих ДНЗ додаткові групи – по 10-12 на рік, - розповідає вона. – Проте кількість дітей все одно перевищує кількість місць: 177 у розрахунку на 100 місць. Тобто у групах нині – по 30-40 дітей. Звісно, вихователям у такій обстановці працювати важко.

У місцевих бюджетах на харчування дітей, за її словами, не передбачили у повній мірі кошти, тому довелося збільшувати батьківську плату. До того ж, коли в Україні піднімали платню педагогам, то про вихователів забули. Справедливість мають встановити лише із 1 вересня цього року. Втім, у Тернополі – картина інша. Із таким доповненням у доповідь втрутилася начальник міського відділу освіти і науки Ольга Похиляк.

  • А чому ви не кажете, що у нашому місті усім вихователям підняли зарплати із 1 січня? Це зробили рішенням органу місцевого самоврядування. Так могли вчинити усі, – додає вона. – Окрім того, у нас дійсно переповнені групи, але – ми виплачуємо вихователям за це доплату.

Актуальними і гострими на Тернопіллі залишаються і питання спеціальної дошкільної освіти. Але така картина характерна не тільки для нашої області, а в цілому для держави, наголосила Надія Голод.

unnamed (28)
unnamed (28)

  • Так, маємо сумну статистику: у деяких закладах немає навіть медичної сестри, а не те що лікаря-педіатра, - уточнює жінка. – Єдиний медпрацівник – у ФАПі, і в садочок заходить не частіше, як раз на місяць.
  • unnamed (30)
    unnamed (30)

Про те, що також відбувалося на колегії в ОДА, читайте ТУТ.

Фото і відео автора

Довідка. Серед дошкільних навчальних закладів (ДНЗ): 369 – дитячі садки, 114 – навчально-виховні комплекси, 106 – ясла-садки. Причому 565 (тобто 95,9%) – загального розвитку. У 41 ДНЗ функціонують групи із короткотривалим перебуванням дітей, із цілодобовим перебуванням – у 3-х. Основна частина закладів (99,7%) – дошкільні навчальні заклади Міністерства освіти і науки України. Окрім того, є 1 відомчий (належить УМВС) і 1 приватний («Затишок» у Тернополі).

 

Вибір читачів за тиждень

Відео