/ /Тернопільська бариста Оксана Пілат: «Розчинна кава – це сміття» (фото)

19 Жовтня 2017, Четвер


Під Тернополем грузин на зупинці громадського транспорту «вихвалявся» вибухівкою (фото)

Це цікаво
19 жовтня в історії Тернопільщини

На Зборівщині провели чергову аферу

На Тернопільщині знову пожежа

Бережанська футбольна команда повернулася із поразкою

Зборівська ТВК затвердила текст виборчих бюлетенів з порушенням термінів

18 Жовтня 2017, Середа


Погода
Одягай теплу сукню з дня Хоми

Тернополяни зможуть знайти більше у відкритих даних

Тернополянин розповів, що насправді коїться під Верховною Радою (фото, відео)  

За останні 2 роки майже півсотні жителів Тернопільщини були рабами

Олександр Остапчук: «До ювілею школи ми готуємо унікальний номер» (фото)

«Наукові пікніки» у Кременці: вражаючі експерименти і смачна каша (фото)

Це цікаво
Тернопіль має на кого рівнятися

У центрі Тернополя – ДТП (фото)

Тернопільський «Красунчик дня»

Відео Це цікаво
Тернополяни не хочуть аеропорту (відео)

На Тернопільщині знову карантин і поповнення у ставках

Фотофакт
У центрі Тернополя знову обмежили рух кулями (фотофакт)

У тернопільській школі діти в небезпеці? (фото)

Фоторепортаж
Чотири деталі старих тернопільських дверей (фото)

Тернополяни зможуть їхати у Європу простішим шляхом

Тернопільський «Укртелеком» здає в оренду приміщення (фото)

Унікальні споруди Тернопільщини (фото)

У Тернополі продали землі на 8.6 млн грн

Фоторепортаж
В центрі Тернополя затори: містом рухається колона людей із парасолями (фото)

А хто це умудрився збирати два урожаї на рік? (Агро-новини)

На «Сонячному» у Тернополі горіла квартира

Це цікаво
Тернополяни показали, який хочуть аеропорт (фото)

На Кременеччині на місці озера зроблять мототрек? (фото)

Анонс
В Тернополі презентують «#епістолярніхроніки»

Фотофакт
У Тернополі нарешті правильно вирубують дерева (фото)

Тернопіль визнали комфортним, «прозорим» та «легким»

За оренду землі у Тернополі заборгували 21 млн грн

Це цікаво
Маленький тернополянин врятував квартиру від пограбування

Косметолог з Тернополя радить, що варто їсти і як доглядати за шкірою восени

Ще один корівник відновила компанія «Агропродсервіс»

Куди «йдуть» кошти бюджету Тернополя?

Анонс Це цікаво
Тернополян навчать «photoshopити»

Фотофакт
Прохання тернополян почули (фото)

Питання про виділення землі учасникам АТО у Тернополі розглянуть на наступній сесії міської ради

Фоторепортаж
Тернополянка розповіла про свою подорож до Польщі (фото)

Цьогоріч роботодавці Тернопільщини пропонували роботу більше 30 тисячам працівників

«Громадський бюджет» у Тернополі прирівнюють до фарсу

Спроба №10: забрати мандати в «опальних» тернопільських депутатів не змогли

Під Тернополем на горищі будинку знайшли гніздо шершнів

Анонс
Тернополян запрошують на один з найкращих фільмів про УПА

У Тернополі тривають розбірки: прийняли присягу двоє нових членів ТВК

Відео Фоторепортаж Це цікаво
Папа Римський Франциск благословив корони для ікони Зарваницької Богородиці (фото, відео)

Тернополяни дві доби будуть без води

Це цікаво
18 жовтня в історії Тернопільщини

Крадіжка у колі сім’ї на Тернопільщині

На Підгаєччині горів трактор

Тернопільська бариста Оксана Пілат: «Розчинна кава – це сміття» (фото)

Нині у Тернополі у кожному закладі харчування можна придбати каву. Однак якою вона має бути справді, які пропорції справжнього капучіно та лате, чому розчинна кава – це сміття? Все це та багато іншого ТЕРЕНу розповіла тернопільська бариста Оксана Пілат.

Як у тебе взагалі з’явилася любов до кави?

Почала я пити каву десь після 18 років, коли в нас відкрилися кав’ярні, які професійно цим вже займалися. Мені подобалося те, що у цих кав’ярнях давали каву із собою. Але потім я вже почала більше цим цікавитися, розпитувала у баристів, як потрібно правильно заварювати каву, в чому різниця зерен і багато подібних речей.

А як трапилося так, що із журналіста ти перетворилася на баристу?

Коли я була журналістом, мене це цікавило на рівні «для себе», і я навіть не думала, що піду у цю сферу працювати. Але в один момент ти починаєш розуміти, що твій розвиток призупиняється, то ти починаєш шукати якісь інші шляхи. І от якраз в такий момент, я вирішила відкрити для себе щось нове. Я захоплювалася мистецтвом заварювання кави, багато чого читала і мені хотілося вивчити цей процес із середини. До прикладу чим відрізняється варіння еспресо, американо, лате та капучино. Тому що я цього взагалі не знала. І так вийшло, що якраз в цей момент відкривалася нова кав’ярня «Скаварідка», і я потрапила сюди на роботу.

Нині кавова культура в Україні, та й в Тернополі, мало розвинута, розкажи, чим відрізняється розчинна кава від нерозчинної?

Розчинна кава – це сміття. Тобто, це весь непотріб, який залишається від справжніх зерен. Ці залишки пресують і так роблять розчинну каву.

Розкажи ще трішки, як із кавових зерен роблять такий смачний кофеїновий напій?

Аби випити справжню каву, потрібно приділити багато зусиль. Спочатку необхідно вибрати кавові зерна. Кожні із яких мають свій особливий смак, в залежності від країни, звідки їх привезли. Потім сирі зелені зерна необхідно обсмажити. Причому зробити це потрібно правильно. Для цього використовують спеціальний апарат – ростер, куди засипають зерна. І тут головне зробити все правильно, не пересмажити і, звичайно, досмажити взагалі, аби зерна не були сирі. Далі настає третій етап. Після того, як зерна готові, їх потрібно помолоти. І після цього уже заварювати. Тут треба також бути уважним, аби вибрати правильний помол, а потім не переварити чи не недоварити каву. І, звичайно, потрібно, щоб людина, яка робить вам кавовий напій, робила це з любов’ю.

Мені завжди було цікаво, чим відрізняється лате від капучино?

Обидва напої робляться на основі еспресо із додаванням молока. Однак тут важливі пропорції. Ідеальне лате – 360 мл, ідеальне капучино – 200 мл. Тобто, якщо вам у якомусь закладі дають капучино порцією 360 чи 500 мл, – це вже не капучино, це просто молоко розведене еспресо.

А якій каві надаєш перевагу ти?

Спочатку я пила багато капучино, потім – еспресо, тепер перейшла на альтернативні види заварювання кави.

Загалом альтернативні види заварювання кави для тернополян в новинку, розкажи трішки про них?

Є різні способи приготування кави: за допомогою кемекс, аеро пресс і пуроверу, та ще багато інших. При такому приготуванні потрібно знати співвідношення кави до води. Ви запарюєте мелені зерна, вона протікає шляхом скрапування через фільтр, і має більш насичений смак.

Що робити для того, аби розвинути у тернополян кавову культуру?

Це якраз завдання баристів. Потрібно розповідати людям про процес заварювання кави, види зерен, різновиди кофеїнового напою. До прикладу, аби відчути справжній смак кави, то її потрібно пити без цукру. А люди цього не знають – купують 500-міліграмове капучино, при тому, коли воно має мати 200 мл. Тобто потрібно говорити і вчити.

Фото автора

470

  Коментарі Facebook

коментарів

Залишити коментар

Схожі матеріали
Інші публікації автора
Ми в соціальних мережах
Сільський господар




М’ясокомбінат