/ /Тернопільська бариста Оксана Пілат: «Розчинна кава – це сміття» (фото)

14 Грудня 2017, Четвер


Кременецький нацпарк отримав довгоочікувану новину від Уряду

Скандальному священику з Тернополя «світить» від 5 до 8 років за ґратами?

Це цікаво
14 грудня в історії Тернопільщини

На Тернопільщині покривають вбивцю відомого активіста (відео)

Чи бути лісовому господарству на Тернопільщині?

Учні із Тернопільщини вкотре довели, що вони є найрозумнішими

Добрим серцем отця із Тернопільщини захоплюються усюди

13 Грудня 2017, Середа


Погода
Прийшов Наум, зимній вітер подув

У Тернополі шахраї продовжують працювати за старою схемою

Тернополян обкрадають просто у центрі міста

У Тернополі чоловік збирався скоїти самогубство

Тернополянам на замітку: як стати успішними

Андрій Курков у Тернополі: «Досвід найпопулярнішого  француза – нині дуже важливий для України»

Це цікаво
Відома танцівниця з Кременця розповіла, як на Андрія наворожила Володю із Китаю

Фотофакт
Тернопільська «красуня дня»

Як у Тернополі економісти ворожили? (фоторепортаж)

На “Сонячному” черговий скандал

Фотофакт
На тернополян уже очікують оновлення (фотофакт)

На що витратять кошти у Тернополі у 2018 році?

Це цікаво
У Тернополі дізналися, як задешево можна помандрувати дорогами інків (фото)

У Тернополі день Андрія зустрічали на вечорницях (фото)

Перескочив через паркан, заліз через вікно у хату і обікрав житло, за що і сидітиме 1,5 року

Учні тернопільської школи №3 підготували своє «Різдвяне диво» (фото)

Анонс
Скільки грошей матиме Тернопільщина у 2018 році, стане відомо 22 грудня

Відео Анонс
Уже відомо, хто буде наступником Сергія Притули (відео)

У Бережанах кажуть: хочете доріг? – Вимагайте чеки!

На Тернопільщині убивці дружини дали 8 років

У Теребовлі відбулися невеличкі інформаційні зміни

Це цікаво
Тернополяни підкорили вулкан на Канарах? (фото)

У Тернополі виділили кошти на одну з громадських організацій

За дітей без прописки у тернопільських дитсадках платитимуть… ОТГ

Відео
Тернопільський м’ясокомбінат став подвійним переможцем у «Народному бренді» (відео)

Фотофакт
Громадська організація «АТОМ» допомагає втілювати ідеї в реальність (фото)

Тернополяни можуть посприяти підтримці родин бійців АТО

Названо найкращі сорти кісточкових для соків і пюре (Агро-новини)

Фотофакт
У Тернополі збитки перед Андрієм робили водії (фото)

Анонс
Тернополяни створять незвичайну новорічну кульку

Фотофакт
У Кременці по два тижні не вивозять сміття (фото)

Фоторепортаж
Потяг єднання «Труханівська Січ» прибув до Тернополя (фоторепортаж)

Тернополян кличуть на халяву

Дві ДТП – двоє потерпілих

На Тернопільщині прокуратура повертає державі 50 га землі вартістю 1,5 млн  грн

Міграційники обурені: на Тернопільщині уже виявили чимало нелегалів

Фоторепортаж
Гімназія у Теребовлі відзначила своє 110-річчя (фоторепортаж)

Як тернополянам обрати безпечні подарунки на свята?

Тернополянам привідкриють завісу таємниці української військової історії

«Права молодь» Тернопільщини кличе до своїх лав студентів педагогічного університету (фото)

Тернопільська біатлоністка Олена Підгрушна виборола «срібло» на Кубку світу

Тернополяни втрачають дорогі велобайки через необережність

Це цікаво
13 грудня в історії Тернопільщини

На Тернопільщині знову горіло сміття

Бережани порівнюють із Другою світовою війною (фото)

Тернопільська бариста Оксана Пілат: «Розчинна кава – це сміття» (фото)

Нині у Тернополі у кожному закладі харчування можна придбати каву. Однак якою вона має бути справді, які пропорції справжнього капучіно та лате, чому розчинна кава – це сміття? Все це та багато іншого ТЕРЕНу розповіла тернопільська бариста Оксана Пілат.

Як у тебе взагалі з’явилася любов до кави?

Почала я пити каву десь після 18 років, коли в нас відкрилися кав’ярні, які професійно цим вже займалися. Мені подобалося те, що у цих кав’ярнях давали каву із собою. Але потім я вже почала більше цим цікавитися, розпитувала у баристів, як потрібно правильно заварювати каву, в чому різниця зерен і багато подібних речей.

А як трапилося так, що із журналіста ти перетворилася на баристу?

Коли я була журналістом, мене це цікавило на рівні «для себе», і я навіть не думала, що піду у цю сферу працювати. Але в один момент ти починаєш розуміти, що твій розвиток призупиняється, то ти починаєш шукати якісь інші шляхи. І от якраз в такий момент, я вирішила відкрити для себе щось нове. Я захоплювалася мистецтвом заварювання кави, багато чого читала і мені хотілося вивчити цей процес із середини. До прикладу чим відрізняється варіння еспресо, американо, лате та капучино. Тому що я цього взагалі не знала. І так вийшло, що якраз в цей момент відкривалася нова кав’ярня «Скаварідка», і я потрапила сюди на роботу.

Нині кавова культура в Україні, та й в Тернополі, мало розвинута, розкажи, чим відрізняється розчинна кава від нерозчинної?

Розчинна кава – це сміття. Тобто, це весь непотріб, який залишається від справжніх зерен. Ці залишки пресують і так роблять розчинну каву.

Розкажи ще трішки, як із кавових зерен роблять такий смачний кофеїновий напій?

Аби випити справжню каву, потрібно приділити багато зусиль. Спочатку необхідно вибрати кавові зерна. Кожні із яких мають свій особливий смак, в залежності від країни, звідки їх привезли. Потім сирі зелені зерна необхідно обсмажити. Причому зробити це потрібно правильно. Для цього використовують спеціальний апарат – ростер, куди засипають зерна. І тут головне зробити все правильно, не пересмажити і, звичайно, досмажити взагалі, аби зерна не були сирі. Далі настає третій етап. Після того, як зерна готові, їх потрібно помолоти. І після цього уже заварювати. Тут треба також бути уважним, аби вибрати правильний помол, а потім не переварити чи не недоварити каву. І, звичайно, потрібно, щоб людина, яка робить вам кавовий напій, робила це з любов’ю.

Мені завжди було цікаво, чим відрізняється лате від капучино?

Обидва напої робляться на основі еспресо із додаванням молока. Однак тут важливі пропорції. Ідеальне лате – 360 мл, ідеальне капучино – 200 мл. Тобто, якщо вам у якомусь закладі дають капучино порцією 360 чи 500 мл, – це вже не капучино, це просто молоко розведене еспресо.

А якій каві надаєш перевагу ти?

Спочатку я пила багато капучино, потім – еспресо, тепер перейшла на альтернативні види заварювання кави.

Загалом альтернативні види заварювання кави для тернополян в новинку, розкажи трішки про них?

Є різні способи приготування кави: за допомогою кемекс, аеро пресс і пуроверу, та ще багато інших. При такому приготуванні потрібно знати співвідношення кави до води. Ви запарюєте мелені зерна, вона протікає шляхом скрапування через фільтр, і має більш насичений смак.

Що робити для того, аби розвинути у тернополян кавову культуру?

Це якраз завдання баристів. Потрібно розповідати людям про процес заварювання кави, види зерен, різновиди кофеїнового напою. До прикладу, аби відчути справжній смак кави, то її потрібно пити без цукру. А люди цього не знають – купують 500-міліграмове капучино, при тому, коли воно має мати 200 мл. Тобто потрібно говорити і вчити.

Фото автора

475

Залишити коментар

  Коментарі Facebook

Схожі матеріали
Інші публікації автора