/ /Тернопільська бариста Оксана Пілат: «Розчинна кава – це сміття» (фото)

21 Серпня 2017, Понеділок


Погода
Матвій негоду підпускає

У ставку на Тернопільщині знайшли закатовану жінку

Відео
У Тернополі пройшла унікальна історична подія (відео)

Тернополянка отримала Премію Кабінету Міністрів України

Тернопільська «Красуня дня»

Це цікаво
Відомий тернополянин закликає: «Подорожуйте, вчіть мови, збагачуйтесь культурно»

У Тернополі знову ДТП (фото)

Фоторепортаж
Вигини давніх тернопільських будинків (фото)

За допомогою чого тернополяни можуть допомогти малюку запам’ятати більше іноземних слів?

Фотофакт
Водій великого позашляховика на іноземній реєстрації порушує ПДР в центрі Тернополя (фото)

Чому очікується зниження цін на свинину? (Агро-новини)

Відео
Чи будуть медики і освітяни у Тернополі із зарплатами? (відео)

Відео
Біля кладовища у Тернополі влаштували міні-Африку (відео)

На Тернопіллі чоловік аби купити синові телефон, вирішив красти

У Тернополі жахлива аварія: ущент зім’яте авто та потерпілі (фото)

Тернополяни довели: неважливо де, важливо з ким (фото)

Відео
Рекордний штраф за нищення доріг доведеться заплатити недобросовісному перевізнику (фото, відео)

Це цікаво
Під час інтерв’ю тернополянка вирішила допомагати покинутим дітям

Тернопільщина палала: аж 14 пожеж трапилося за ці вихідні

Тернополяни хочуть робити добрі справи

Це цікаво
Величні мури: тернополянам показали як може виглядати Замок після реконструкції (фото)

Поліція Тернопільщини працюватиме у посиленому режимі

Відео Це цікаво
Тернополяни побачать наживо кінець …світла (відео)

Це цікаво
21 серпня в історії Тернопільщини

20 Серпня 2017, Неділя


Погода
Який Мирон – такий січень

На Тернопільщині трапилася ще одна трагічна ДТП

Через власну необачність можна жорстоко попастися у Тернополі

Жителі Тернопільщини можуть довести, що плата за нерухомість – менша

Відео
Підсумковий випуск відеоновин у Тернополі за тиждень

Тернопільщина: чому керівників 225 підприємств викликали «на килим»?

Трагічна ДТП на Тернопільщині

Фоторепортаж
Сотні людей із прапорами пройшли центром Тернополя (фоторепортаж)

Тернопільщиною перевезли супер громіздкий вантаж (фото)

Чому тернополяни опинилися в Тайвані? (фото)

Відео
Тернополяни не мають права пропустити те, що станеться 24 серпня (фото, відео)

Дітлахи на Тернопільщині мають нову забавку (фотофакт)

Методику Остапа Бендера пропагують на Тернопільщині

Що тернополяни можуть купити із великою знижкою? (фото)

Про життя спортсмена «за кулісами» розповіла тернопільська чемпіонка світу

Чому не варто розраховувати на ріст урожаю горіхів? (Агро-новини)

Фоторепортаж
Теребовлянці долучилися до популярного флешмобу (фоторепортаж)

Відео
Як українці із Аргентини показували тернополянам майстер-клас (фото, відео)

Фоторепортаж
Про важливість тернопільських вікон (фоторепортаж)

Страшна трагедія трапилася на Тернопільщині

Перше вересня у тернопільських школах пройде не так, як завжди

Це цікаво
20 серпня в історії Тернопільщини

19 Серпня 2017, Субота


Погода
Якщо вода в річці піниться — буде дощ

Жахіття на Тернопільщині

На Підволочищині людям загрожує реальна небезпека

На Тернопільщині розшукують людину

Це цікаво
Невідома Тернопільщина, яка овіяна містикою

Це цікаво
Тернополянка розповіла про свій book garage

Тернопільська бариста Оксана Пілат: «Розчинна кава – це сміття» (фото)

Нині у Тернополі у кожному закладі харчування можна придбати каву. Однак якою вона має бути справді, які пропорції справжнього капучіно та лате, чому розчинна кава – це сміття? Все це та багато іншого ТЕРЕНу розповіла тернопільська бариста Оксана Пілат.

Як у тебе взагалі з’явилася любов до кави?

Почала я пити каву десь після 18 років, коли в нас відкрилися кав’ярні, які професійно цим вже займалися. Мені подобалося те, що у цих кав’ярнях давали каву із собою. Але потім я вже почала більше цим цікавитися, розпитувала у баристів, як потрібно правильно заварювати каву, в чому різниця зерен і багато подібних речей.

А як трапилося так, що із журналіста ти перетворилася на баристу?

Коли я була журналістом, мене це цікавило на рівні «для себе», і я навіть не думала, що піду у цю сферу працювати. Але в один момент ти починаєш розуміти, що твій розвиток призупиняється, то ти починаєш шукати якісь інші шляхи. І от якраз в такий момент, я вирішила відкрити для себе щось нове. Я захоплювалася мистецтвом заварювання кави, багато чого читала і мені хотілося вивчити цей процес із середини. До прикладу чим відрізняється варіння еспресо, американо, лате та капучино. Тому що я цього взагалі не знала. І так вийшло, що якраз в цей момент відкривалася нова кав’ярня «Скаварідка», і я потрапила сюди на роботу.

Нині кавова культура в Україні, та й в Тернополі, мало розвинута, розкажи, чим відрізняється розчинна кава від нерозчинної?

Розчинна кава – це сміття. Тобто, це весь непотріб, який залишається від справжніх зерен. Ці залишки пресують і так роблять розчинну каву.

Розкажи ще трішки, як із кавових зерен роблять такий смачний кофеїновий напій?

Аби випити справжню каву, потрібно приділити багато зусиль. Спочатку необхідно вибрати кавові зерна. Кожні із яких мають свій особливий смак, в залежності від країни, звідки їх привезли. Потім сирі зелені зерна необхідно обсмажити. Причому зробити це потрібно правильно. Для цього використовують спеціальний апарат – ростер, куди засипають зерна. І тут головне зробити все правильно, не пересмажити і, звичайно, досмажити взагалі, аби зерна не були сирі. Далі настає третій етап. Після того, як зерна готові, їх потрібно помолоти. І після цього уже заварювати. Тут треба також бути уважним, аби вибрати правильний помол, а потім не переварити чи не недоварити каву. І, звичайно, потрібно, щоб людина, яка робить вам кавовий напій, робила це з любов’ю.

Мені завжди було цікаво, чим відрізняється лате від капучино?

Обидва напої робляться на основі еспресо із додаванням молока. Однак тут важливі пропорції. Ідеальне лате – 360 мл, ідеальне капучино – 200 мл. Тобто, якщо вам у якомусь закладі дають капучино порцією 360 чи 500 мл, – це вже не капучино, це просто молоко розведене еспресо.

А якій каві надаєш перевагу ти?

Спочатку я пила багато капучино, потім – еспресо, тепер перейшла на альтернативні види заварювання кави.

Загалом альтернативні види заварювання кави для тернополян в новинку, розкажи трішки про них?

Є різні способи приготування кави: за допомогою кемекс, аеро пресс і пуроверу, та ще багато інших. При такому приготуванні потрібно знати співвідношення кави до води. Ви запарюєте мелені зерна, вона протікає шляхом скрапування через фільтр, і має більш насичений смак.

Що робити для того, аби розвинути у тернополян кавову культуру?

Це якраз завдання баристів. Потрібно розповідати людям про процес заварювання кави, види зерен, різновиди кофеїнового напою. До прикладу, аби відчути справжній смак кави, то її потрібно пити без цукру. А люди цього не знають – купують 500-міліграмове капучино, при тому, коли воно має мати 200 мл. Тобто потрібно говорити і вчити.

Фото автора

456

  Коментарі Facebook

коментарів

  Коментарі Vk.com

Залишити коментар

Схожі матеріали
Інші публікації автора
Ми в соціальних мережах
Сільський господар




М’ясокомбінат