/ /Тернопільська бариста Оксана Пілат: «Розчинна кава – це сміття» (фото)

17 Січня 2019, Четвер


Тернопільські артилеристи увійшли в п’ятірку кращих на змаганнях з біатлону (фото)

Майже 900 тисяч жителів Тернопільщини обиратимуть Президента

На державних дорогах Тернопільщини відновили аварійний ремонт, щоб забезпечити проїзд

Жителям Тернопільщини варто бути обережнішими з вогнем

У Тернополі затвердили ставку туристичного збору

Псевдобанкір ошукав тернопільського пенсіонера на 49 тисяч гривень

Ідеї для виробів тесля з Тернопільщини черпає у природи

Високий урожай фруктів і олійних допоміг стримати інфляцію (Агроновини)

Фотофакт
На Тернопільщині браконьєри втікали від інспекторів, залишивши зброю у лісі (фотофакт)

Анонс
У Тернополі презентуватимуть книгу про копачів бурштину на Поліссі

Спонсори шукають автора, який напише книгу про «кіборга» Івана Вітишина з Тернопільщини

На Тернопільщині держслужбовця притягнули до відповідальності

Фотофакт
У мережі показали останнє прижиттєве фото Степана Бандери

Фоторепортаж
Тернопільська мисткиня створює незвичні ялинки з сіна (фоторепортаж)

Тернополяни більше не стоятимуть в чергах, щоб оплатити комунальні послуги

До 200 грн за ніч: для тернополян почали діяти нові ставки туристичного збору

Це цікаво
Улюблені місця відпочинку тернополян можуть затонути

170 тисяч – штраф за неоформлений автомобіль на іноземній реєстрації

Громади Тернопільщини висловили свою позицію щодо мораторію на продаж с/г земель

У Тернополі швидка, яка їхала на екстрений виклик, застрягла в снігу

Це цікаво
Тернополяни мають змогу взяти участь у престижній програмі

На Тернопільщині Московський патріархат втратив ще одну громаду

Фотофакт Це цікаво
На Тернопільщині вдалося «схрестити» Москвич з Фіатом та Мерседесом (фотофакт)

Це цікаво
Тернополяни можуть вчити історію, використовуючи інтерактивні карти (фото)

На Тернопільщині знову ДТП через яму на дорозі

На пішохідному переході під колесами авто опинилася дитина

Фоторепортаж
У Тернополі відбулась презентація книги «Ефективність» секретаря Національної спілки журналістів України (фоторепортаж)

Перед позбавленням волі чоловік вчинив кілька крадіжок

Це цікаво
Як уберегти свою конфіденційність у Фейсбуці 

Тернопільщина: в «Open Space» прийняли понад 1000 клієнтів, хоча угоди про оренду приміщення досі немає (фото)

Фотофакт
Сергій Притула не припиняє жартувати про Володимира Зеленського (фотофакт)

Це цікаво
17 січня в історії Тернопільщини

Скала-Подільська зустріла гостей з Луганщини

Юні історики з Тернопільщини відвідали держархів області

Смаколики від Байковецької громади вже прямують до захисників

16 Січня 2019, Середа


Фоторепортаж
У Чорткові відгуляли «Василів день» (фоторепортаж)

Погода
Погода у Тернополі 17 січня

Коли на Тернопільщині зросте захворюваність на грип та ГРВІ

Фотофакт
Неподалік центральної тернопільської ялинки можна перевірити шанси стати моделлю (фотофакт)

Це цікаво
Тернополянка проміняла різдвяний Тернопіль на теплу Мальту

Тернопільська бібліотека передала для військовослужбовців понад 5 тисяч книг та часописів

Тернополяни повинні знати, що означає монетизація субсидій та як це працює

Тернопіль має на кого рівнятися

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Учасник Революції Гідності став старостою на Тернопільщині (фото)

Це цікаво
Тернополянин показав, як заробити на поштових марках

Фоторепортаж
Чому давня тернопільська кахля викликає захват

Студенти зі всієї України отримуватимуть стипендію від «Нового зернятка»

Тернопільщина: на першій сесії у Білій обійшлося без скандалів (фото)

Анонс
Тернопільські депутати ММР зберуться на першу в 2019 році сесію

Фотофакт
У тернопільських школах готуватимуть за офіційним рецептурним збірником (фотофакт)

Фермери притримують капусту навіть після подорожчання (Агроновини)

Тернопільська бариста Оксана Пілат: «Розчинна кава – це сміття» (фото)

Нині у Тернополі у кожному закладі харчування можна придбати каву. Однак якою вона має бути справді, які пропорції справжнього капучіно та лате, чому розчинна кава – це сміття? Все це та багато іншого ТЕРЕНу розповіла тернопільська бариста Оксана Пілат.

Як у тебе взагалі з’явилася любов до кави?

Почала я пити каву десь після 18 років, коли в нас відкрилися кав’ярні, які професійно цим вже займалися. Мені подобалося те, що у цих кав’ярнях давали каву із собою. Але потім я вже почала більше цим цікавитися, розпитувала у баристів, як потрібно правильно заварювати каву, в чому різниця зерен і багато подібних речей.

А як трапилося так, що із журналіста ти перетворилася на баристу?

Коли я була журналістом, мене це цікавило на рівні «для себе», і я навіть не думала, що піду у цю сферу працювати. Але в один момент ти починаєш розуміти, що твій розвиток призупиняється, то ти починаєш шукати якісь інші шляхи. І от якраз в такий момент, я вирішила відкрити для себе щось нове. Я захоплювалася мистецтвом заварювання кави, багато чого читала і мені хотілося вивчити цей процес із середини. До прикладу чим відрізняється варіння еспресо, американо, лате та капучино. Тому що я цього взагалі не знала. І так вийшло, що якраз в цей момент відкривалася нова кав’ярня «Скаварідка», і я потрапила сюди на роботу.

Нині кавова культура в Україні, та й в Тернополі, мало розвинута, розкажи, чим відрізняється розчинна кава від нерозчинної?

Розчинна кава – це сміття. Тобто, це весь непотріб, який залишається від справжніх зерен. Ці залишки пресують і так роблять розчинну каву.

Розкажи ще трішки, як із кавових зерен роблять такий смачний кофеїновий напій?

Аби випити справжню каву, потрібно приділити багато зусиль. Спочатку необхідно вибрати кавові зерна. Кожні із яких мають свій особливий смак, в залежності від країни, звідки їх привезли. Потім сирі зелені зерна необхідно обсмажити. Причому зробити це потрібно правильно. Для цього використовують спеціальний апарат – ростер, куди засипають зерна. І тут головне зробити все правильно, не пересмажити і, звичайно, досмажити взагалі, аби зерна не були сирі. Далі настає третій етап. Після того, як зерна готові, їх потрібно помолоти. І після цього уже заварювати. Тут треба також бути уважним, аби вибрати правильний помол, а потім не переварити чи не недоварити каву. І, звичайно, потрібно, щоб людина, яка робить вам кавовий напій, робила це з любов’ю.

Мені завжди було цікаво, чим відрізняється лате від капучино?

Обидва напої робляться на основі еспресо із додаванням молока. Однак тут важливі пропорції. Ідеальне лате – 360 мл, ідеальне капучино – 200 мл. Тобто, якщо вам у якомусь закладі дають капучино порцією 360 чи 500 мл, – це вже не капучино, це просто молоко розведене еспресо.

А якій каві надаєш перевагу ти?

Спочатку я пила багато капучино, потім – еспресо, тепер перейшла на альтернативні види заварювання кави.

Загалом альтернативні види заварювання кави для тернополян в новинку, розкажи трішки про них?

Є різні способи приготування кави: за допомогою кемекс, аеро пресс і пуроверу, та ще багато інших. При такому приготуванні потрібно знати співвідношення кави до води. Ви запарюєте мелені зерна, вона протікає шляхом скрапування через фільтр, і має більш насичений смак.

Що робити для того, аби розвинути у тернополян кавову культуру?

Це якраз завдання баристів. Потрібно розповідати людям про процес заварювання кави, види зерен, різновиди кофеїнового напою. До прикладу, аби відчути справжній смак кави, то її потрібно пити без цукру. А люди цього не знають – купують 500-міліграмове капучино, при тому, коли воно має мати 200 мл. Тобто потрібно говорити і вчити.

Фото автора

508

Залишити коментар

  Коментарі Facebook

Схожі матеріали
Інші публікації автора