Віра Олександрович

Тернопільським аграріям варто знати – за що платити, а за що - ні

Майно

Як треба нараховувати податок на нерухомість сільськогосподарським товаровиробникам?

Із цим запитанням «Терен» звернувся у Відділ організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

Отже, платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні і юридичні особи, у тому числі - нерезиденти, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості (пп. 266.1.1 п. 266.1 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)). Об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є об’єкт житлової і нежитлової нерухомості, у тому числі його частка (пп. 266.2.1 п. 266.2 ст. 266 ПКУ – прим.).

Підпунктом 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 ПКУ визначили перелік об’єктів нерухомості, які не є об’єктами оподаткування, - розповідають у податковій. - До таких об’єктів нерухомості належать будівлі і споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені для використання безпосередньо у діяльності.

Відповідно до пп. 14.1.235 п. 14.1 ст. 14 ПКУ сільськогосподарський товаровиробник - юридична особа незалежно від організаційно-правової форми, що займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням і виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках і водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі - власновиробленої сировини на давальницьких умовах, і здійснює операції з її постачання.

З метою застосування норм пп. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 ПКУ до будівель, споруд сільськогосподарських товаровиробників, належать об’єкти нерухомості, які, відповідно до Державного класифікатора будівель і споруд ДК 018-2000, затвердженого наказом Державного комітету України із стандартизації, метрології та сертифікації від 17.08.2000 р. за №507 (далі – ДК 018-2000), належать до групи «Будівлі нежитлові інші» (код 127), клас «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва і рибного господарства» (код 1271), що включає будівлі для використання в сільськогосподарській діяльності. Наприклад, корівники, стайні, свинарники, кошари, кінні заводи, собачі розплідники, птахофабрики, зерносховища, склади та надвірні будівлі, підвали, винокурні, винні ємності, теплиці, сільськогосподарські силоси тощо.

Враховуючи зазначене, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, що використовуються ними для виробництва сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням і виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, і здійснює операції з її постачання, - уточнили у податковій.

Будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, що використовуються не за призначенням, оподатковують на загальних підставах.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео