«Якщо отримав би мільйон доларів, – я б його подвоїв», – восьмирічний Дмитрик Білоус (відео)

12f2acb59e24cf997e5524105f7d749991848416

У літньому таборі Школа фінансової грамотності діти від 7 до 13 років знають, що таке гроші, якими вони бувають, і що зробити з мільйоном доларів. Наталя Орищак говорить, що про гроші потрібно говорити з дітьми з ранього дитинства і формувати мислення багатої родини. Діти знають «мамо, дай», «мамо, купи», а як навчити їх заощадити та зекономити поділилася педагог та консультант у сфері управління особистими фінансами Наталя Орищак, повіцдомляє Доба.

Спершу пані Наталя навчала фінансової грамотності дорослих. Пізніше зрозуміла: починати потрібно з дітей. Каже, старших не зміниш та й врешті-решт не потрібно. Людина сама має усвідомити, що корисно для неї. А діти швидко усе вловлюють, аналізують, розуміють для чого це їм і через гру дуже добре сприймають. У літньому таборі «Rich & Happy» сьогодні триває четвертий день навчання другої групи. Перший починався зі знайомства, яке є найскладнішим.

– Я запитую: «ким ти хочеш бути?». – Волейболістом. – Чому? Дитина має відчути чи справді вона цього хоче. Часто дітям нав’язують думку, професію.

Опісля усі домовляються про правила: що можна, а що заборонено. Разом встановлюють систему штрафів. Ділять групу на дві команди «Rich» і «Happy». Більшість завдань практичні, передбачають формування цінностей багатої людини: здоров'я, гарні відносини у сім'ї та з дузями, розвиток як особистості та вміння заробляти гроші. Допомагають Наталі Орищак вчитель економіки Сергій Антонюк та волонтер-психолог Гесюк Наталія.

«У парку морозиво дорожче»

– Нещодавно вивчали ціни в парку. Ми знаємо правило багатих: «ти заощадив – ти зекономив». Тут не йдеться про постійну економію, а про планування відпочинку. Часто під час прогулянки безвільно тратимо.

– Ми дослідили, що у парку на три гривні морозиво дорожче, – каже Максим.

Ставимо питання, продовжує пані Наталя: «Чи варто витрачати зайві кошти?». Діти задумуються, аналізують. За декілька днів опрацювали багато тем. Вчора півдня працювали у режимі тайм-менеджменту. Кожен знає, що означає це слово. Дехто думає, навіщо навантажувати дітей складними поняттями. Але вони знають імена всіх мультиплікаційних героїв... Запам’ятали слово «макрофаги», прийшли додому і розказують батькам про пожирачів часу.

– Ми є самі макрофагами, – каже учениця Галя. – Ми з’їдаємо свій час, коли робимо те, що не потрібно або не корисно.

«Мамо, дай, купи, – дитина звикає брати»

Тратити гроші у нас закладено з дитинства: «мамо, дай», «мамо, купи». Інші вміння: «заощадити», «зекономити», «інвестувати», – ніхто не формує. Так ми ростемо, а статистика розлучень молодих сімей 91 % пов’язана з фінансовими проблемами.

– Ми, українці, пишаємося тим, що все робимо для сім'ї. Їдемо на заробітки, щоб дитині «дати». А дитина звикає брати, а не віддавати, – розповідає Наталя Орищак. – Кожен з нас вчився читати. Чи всі пам’ятають, як починали? А була технологія: спершу вчили голосні, згодом приголосні букви, далі склади, слова і швидкість. У результаті отримуємо вміння читати, те саме з грошима, навички потрібно формувати. Спершу діти говорили, що за гроші можна щось купити. А сьогодні вони знають: гроші можна інвестувати, примножити, подарувати і поділитися.

Пані Наталя поставила запитання дітям: якщо б отримали мільйон доларів, це багато? Що б ви зробили з ними?

– Для мене нормально. Я б їх подвоїв. Я не купляв би велосипеди і машинки. Краще купив би собі цілий зоопарк, – відповів Дмитрик Білоус.

У дитини інше мислення, не всі дорослі дали б таку відповідь, – пояснює педагог. Він готовий бути власником зоопарку, бо любить тварин, знає, як на ньому заробляти, і про це він мріяв. Зрозуміло, що батьки дещо його навчили, до того ж отримав знання у таборі й тепер знає, як правильно розпоряджатися коштами. Хтось би витратив все. Так мислять і роблять бідні люди. Статистика говорить, що люди, які виграють мільйони у лотереї через рік-два стають такими ж бідними, як були до виграшу.

«Про гроші говорити з раннього дитинства»

Щоб розпочати бізнес, ідеї не достатньо, потрібно втілити її у життя, а отже, необхідний технологічний процес.

– Вчора дітки готували піцу. Їм здавалося, що чим більше людей, тим більше зроблять піци, а виходило навпаки. Вони дивувалися, а потім зрозуміли: працювати треба у команді, розподілити завдання та обов’язки на кожного. Навчитися робити самому піцу мало, треба навчити й інших.

За словами Наталі Орищак, ми нарікаємо, що депутати не приймають бюджет України. Але хто з нас приймає бюджет у своїй сім’ї, хоча б на місяць? Багата родина – багата країна. Діти – основна цінність сім'ї. До них потрібно прислухатися, сприймати як повноправних членів. Відповідно, говорити з дітьми про гроші – з раннього дитинства.

– Коли йдемо до магазину, – спланувати покупки. Дитина може намалювати: чупа-чупс, яблуко. Тоді запитати, а скільки нас разом – 3, а отже, нам потрібно три яблука, а щоб не йти завтра до магазину, скільки потрібно купити?… – 6.

«Не соромно вигуляти собаку і заробити гроші»

Дітей не варто відгороджувати від проблем. Коли ми кажемо «нема грошей» маємо обґрунтувати, пояснити, знайти вирішення. Замість купити браслет, зробити його своїми руками разом. Важливо також виробити ще одне вміння: заробляти гроші вже у такому віці, як вони.

– Дитина вміє малювати. Сьогодні аплікаційні форми використовуються у рекламі. На віддалі можна отримувати винагороду. Діти, які добре знають англійську, можуть навчати інших, молодших за себе навіть на рік-два. Чому б ні? Спілкуються вони про речі, які їм цікаві, дивляться разом мультфільми, грають ігри тощо. Освоєння матеріалу ще краще, ніж з дорослими.

Основне, наголошує пані Наталя, – не соромитися заробляти гроші, якщо робота, звісно, подобається.

– Не соромно, якщо наша дитина копатиме в когось город, або піде вигулювати собаку. – Китайці говорять, криза складається з двох ієрогліфів – проблема і можливість. Попри важку ситуацію – усі з України не виїдуть. Наша основна проблема – батьки на заробітках закордоном. Діти, не маючи звички заробляти, стають споживачами, вони знають лише «дай». Як наслідок, сімейні відносини руйнуються. Найголовніша традиція виривається з корінням.

Меж досконалості немає, але за десять днів у літньому таборі «Rich & Happy» основи фінансової грамотності діткам дають. Наступний етап – формувати середовище дітей, які мислять однаковими категоріями.

Вибір читачів за тиждень

Відео