Орест Сарматський

Що робити у випадку кібератаки? (Поради для тернополян )

кібер

Кілька порад для зменшення ризику зараження ПК вірусами.

 

Вчора комп`ютерне забезпечення найбільших банків та компаній країни було уражене невідомим вірусом, схожим на WannaCry, який вимагає винагороду на обмін збереження інформації на комп`ютерних носіях.

У соцмережі оприлюднено

поради від кіберполіції, як поводитися у таких ситуаціях:

  1. У випадку виявлення порушень у роботі комп’ютерів, які працюють у комп’ютерних мережах, негайно від’єднати їх від мереж (як мережі Інтернет, так і внутрішньої мережі).
  2. З метою запобігання випадків несанкціонованого втручання в роботу (в залежності від версії ОС Windows) встановити патчі з офіційного ресурсу компанії «Microsoft».
  3. Потрібно переконатися, що на всіх комп`ютерних системах встановлене антивірусне програмне забезпечення функціонує належним чином та використовує актуальні бази вірусних сигнатур. За необхідністю потрібно встановити та оновити антивірусне програмне забезпечення.
  4. Для зменшення ризику зараження, слід уважно відноситися до всієї електронної кореспонденції, не завантажувати та не відкривати додатки у листах, які надіслані з невідомих адрес. У випадку отримання листа з відомої адреси, який викликає підозру щодо його вмісту, — зв’язатися із відправником та підтвердити факт відправки листа.
  5. Зробити резервні копії усіх критично важливих даних.
  6. За всіма випадками кібератак радимо звертатись з повідомленнями до поліції для негайного реагування на кіберінцидент.

Вибір читачів за тиждень

Відео