Оксана Бучко

Відновлення комп’ютерних мереж після кібератаки тернополяни можуть очікувати декілька днів

19430025_1746833968663377_3526857343486416668_n

Розпочати кримінальне провадження по кожному відомому факту зараження компютерним вірусом обіцяє нардеп, член колегії МВС України Антон Геращенко у Facebook. Він сподівається на відновлення роботи компютерних мереж за кілька днів.

- Сьогодні об 11:00 проти нашої держави розпочали масові кібератаки з використанням модифікованої для України версії вірусу wannacry - криптолокера. Листи, що містили віруси, приходили, в більшості випадків, на пошту за кілька днів і навіть тиждень до сьогоднішнього дня. На сьогодні можна сказати, що атака готувалася не менше місяця. Вірус зашифровує всі дані жорсткого диска і вимагає викупу в кілька сотень доларів. Жертвами цієї тренерської кібератаки, швидше за все, приуроченої до Дня Конституції України, є офіси банків, редакції засобів масової інформації, об’єктів зв’язку, транспорту, телекомунікацій, енергетики. Масовій атаці підлягли «Укртелеком», «Укрзалізниця», «Аеропорт Бориспіль», Кабінет Міністрів України. У даний момент фахівці з кібербезпеки СБУ та Національної поліції працюють на ключових інфраструктурних об'єктах України з метою допомогти системним адміністраторам як можна швидше відновити роботу комп'ютерних мереж. Війна в кіберпросторі, наносить прямий матеріальний збиток через дестабілізацію роботи бізнесу та держорганів і є частиною загальної стратегії гібридної війни Російської імперії проти України.

Нагадаємо, в Тернополі вчора, 27 червня, вийшли з ладу усі комп’ютери супермаркету «Епіцентр». Тернополяни повідомляють у соцмережах, що від ранку в «Ощадбанк» висить уся система. Також комп’ютери та програмне забезпечення в окремих підрозділах міськради, як і в інших державних установах, піддаються потужним doc-атаками вірусами.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео