Тернопільщина використала найбільше коштів на програму «Доступні ліки»

c3d5f88f129baf51bfee8a27d6c12190

Уже понад 1 мільйон громадян України скористалися програмою «Доступні ліки», що стартувала у квітні 2017-ого, та отримали ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу чи бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою. 16 червня Міністерство охорони здоров’я презентувало перші результати роботи програми.

Станом на сьогодні майже 6 тисяч аптек долучилися до урядової програми «Доступні ліки». Це означає, що в кожній третій аптеці в Україні пацієнти можуть отримати ліки за рецептом лікаря від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу чи бронхіальної астми, що входять до програми, безкоштовно чи з незначною доплатою, пише gazeta1.com.

Тернопільщина у рамках програми віднесена до категорії з показником «стабільно» і знаходиться першою у рейтингах за кількістю використаних коштів.

Існує позитивна динаміка щодо використання коштів, виділених на програму. Загалом аптеки вже відпустили ліки за 1,4 мільйона рецептів та отримали відшкодування у розмірі 67 мільйонів гривень, що становить 13,5% від загальної суми виділених на програму коштів.

Наразі є дефіцит по окремих лікарських засобах через великий попит на певні препарати. МОЗ уже провело зустрічі з представниками аптечних мереж, дистриб’юторами, імпортерами та виробниками, щоб оперативно реагувати на такі технічні труднощі.

Очікування, які покладали на проект, почали здійснюватись. Кількість пацієнтів, котрі звертаються до лікарів первинної ланки, зросла майже втричі, що вирішує проблему з самолікуванням хворих та покращує стан їхнього здоров’я.

Перелік аптек Тернополя,

де можна отримати ліки за програмою «Доступні ліки»

Вибір читачів за тиждень

Відео