Віра Олександрович

Тернополяни хочуть, щоб їхні проблеми вирішував… хтось (фото, відео)

unnamed

Тернополяни – переважно інертні і не цікавляться ані роботою свого депутата, ані вирішенням питань на своєму виборчому окрузі, ані реальними змінами у місті.

Більше того, статистика, отримана експертами, у нашому місті часто виглядає гірше, ніж загальні показники по Україні. До такого висновку дійшли експерти, які нещодавно репрезентували у Тернополі дослідження Інституту «Республіка» і дослідницької кампанії «Active Group» на тему: «Участь громадян у прийнятті рішень» (всеукраїнський і місцевий розріз). Про те, що також відбувалося тоді у Тернопільському прес-клубі, читайте ТУТ.

unnamed (2)
unnamed (2)

Середній тернополянин - набагато пасивніший за «малого українця» 

Регіональний координатор ВІ «Активна Громада» Рустам Ергешов повідомив, що під час досліджень опитали 600 тернополян віком від 18 до 60 років. І зробити це було доволі важко, бо повідомляти особисті дані люди не схильні. Проте все-таки ділилися власним баченням того, хто відповідальний за вирішення певних проблем, розповідали, як часто звертаються до представників влади, а також - які інструменти участі знають тощо.

[embed]https://youtu.be/4ImzoSGr3yI[/embed]
  • Результати соціологічного опитування показали, що тернополяни здебільшого політично активні та обізнані у своїх правах, але не готові брати на себе відповідальність, - каже він. - Тому наше завдання сьогодні - поширювати інформацію про громадську активність і методи впливу на депутатів і загалом - владу.
[embed]https://youtu.be/7fzwfmp3PBc[/embed]

Відповідаючи на запитання про те, хто відповідальний за вирішення тих чи інших проблем, тернополяни значно більше схильні перекладати відповідальність на центральні органи, аніж в середньому по Україні. Навіть суто локальні проблеми – такі, як асфальтування, 20,8% жителів Тернополя перекладають на плечі профільного міністерства, у той час як в середньому по Україні цей показник – менший за 6%. Причому зіткнувшись із проблемою, середній тернополянин і поводиться набагато пасивніше за «малого українця».

У Тернополі взагалі немає депутатів на кількох округах

Частка тих, хто заявив, що ніяк не реагує на проблеми у Тернополі становить 32,9% при середньоукраїнському показнику - 20%. Тож цілком зрозуміло, що за таких умов у місті вдвічі вища кількість відповідей «активізувати громаду» для вирішення локальних і загальнонаціональних проблем. Проте найпопулярнішою відповіддю на запитання про шляхи впливу на рішення місцевої ради називають «виконання законів». Так відповіли 29,6%. І це - аж на 10,7% більше, ніж загальноукраїнський показник.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=b8jtqGw0tmQ&feature=youtu.be[/embed]
  • Результати опитування Інституту «Республіка», поведеного разом із «Active Group», довели: своєчасно вирішувати нагальні проблеми можна тільки у взаємодії громади із місцевою владою, - підсумував юрист Інституту «Республіка» Юрій Середа. - Змінити свій населений пункт і своє життя в ньому на краще інакше - неможливо.

Протягом Форуму відбувався активний діалог учасників. Вони наголосили: змін і успіхів громада зможе досягнути тільки тоді, коли буде налагоджена конструктивна комунікація із владою. Натомість присутні депутати переконалися у важливості врахування думки громадян, які готові втілювати хороші ідеї та ініціативи в життя.

unnamed (1)
unnamed (1)

До слова, у цій зустрічі брали участь ​політичні експерти, представники місцевої влади, громадські активісти, активні громадяни і ЗМІ. Частина із них вказала на особливість Тернополя – відсутність депутатів на кількох округах. Відтак значна кількість громадян, по суті, не має прямого рушія впливу на владу. Власне, і звернутися зі своєю проблемою конкретно до когось люди не можуть, а це – значно обмежує їхні права. Втім, вирішити це питання поки що можна лише на державному рівні – запровадивши зміни у виборче законодавство. Але політичної волі у парламентарів наразі бракує.

unnamed (3)
unnamed (3)

Фото і відео автора

Довідка​. Всеукраїнська ініціатива «Активна Громада» – об’єднання людей та громадських рухів задля самоорганізації та участі у вирішенні місцевих проблем. Ініціатива створена в рамках діяльності Інституту «Республіка». Проект «Активна Громада: право вибору» впроваджується за підтримки Національного Демократичного Інституту (NDI) за фінансової підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Ключові: Тернопільщина, Терен, Рустам Ергешов, Юрій Середа, дослідження, Інститут «Республіка», тернополяни, громада, влада

 

Вибір читачів за тиждень

Відео