3 липня в історії Тернопільщини

3

Цього дня народилися:

повітовий ре­ферент пропаганди ОУН на теренах Скалатщини Богдан Вовк (1927 р., с. Ступки, нині Тернопільського району – 10. 01. 1944 р., х. Колонія, поблизу с. Малий Ходачків, нині Тернопільського району)

дрижак
дрижак

вчений у галузі медицини, доктор медичних наук Володимир Дрижак (1938 р., с. Давидівка Пирятинського району Полтавської області)

клапків
клапків

вчений у галузі страхової науки, педагог, кандидат економічних наук Михайло Клапків (1949 р., с. Чорнокінці, нині Великі і Малі Чорнокінці Чортківського району – 12. 12. 2002 р., м. Тернопіль)

художник, мистецтвознавець Володимир Ласовський (1907 р., с. Сороки, нині Бучацького району – 11. 11. 1975 р., м. Нью-Йорк, США)

мальський
мальський

економіст, кандидат економічних наук Роман Мальський (1960 р. н., с. Геленки, нині Козівського району)

пасічник
пасічник

філолог, поетеса, член НСПУ Наталія Пасічник (1984 р. н., м. Теребовля)

савончак
савончак

мер  м. Скалат Петро Савончак (1976 р.,

диригент, режисер, художник, громадський діяч Григорій Сторожук (1904, с. Манаїв, нині Зборівського району – 23. 07. 1960 р., м. Гартфорд, США)

шкільний
шкільний

педагог, диригент, краєзнавець, громадський діяч, заслужений вчитель України Володимир Шкільний (1955 р. н., с. Козівка Козівського району).

Цей день в історії Тернопілля:

1649 р. - громада села Підлісне склала перед гродським судом у Львові присягу про неможливість сплати податку через спустошення внаслідок війни.

1809 р. - після невдалих боїв за м. Заліщики майор П. Стжижевський, який керував пронаполеонівським Тарнопольським ополченням, у ході кампанії воював з австрійцями під Загробелям (Загребеллям, тепер мікрорайон «Дружба» Тернополя – 3 липня). Внаслідок цього він знову, випередивши росіян, зайняв Тернопіль від імені французького імператора Наполеона Бонапарта.

1916 р. - було створено воєнне генерал-губернаторство областей Австро-Угорщини, зайнятих за правом війни, в складі Тернопільської і Чернівецької губерній. У наступний період боїв на фронті територія першої з них зменшилася, в червні 1917 р. її західна межа пролягала по лінії Зборів–Козова–Підгайці–Монастириська–Коропець.

1919 р. – вийшов останній номер «Українських вістей» у Тернополі.

1940 р. - постановою РНК СРСР створено Тернопільське обласне управління зв’язку.

1941 р. – багато населених пунктів області потрапили під німецьку окупацію.

1941 р. - німецькі нацисти розстріляли в Лісниках 21 людину.

1941 р. - у с. Біла, нині Тернопільського району, німецькі нацисти розстріляли районного провідника ОУН Володимира Дудара (1911 р. н., с. Мишковичі, нині Тернопільського району).

1963 р. - у Тернополі розпочато будівництво авторемонтного заводу.

1992 р. – в Бережанському районі створено Посухівську сільську раду(го лова Г. Скальська)

В Україні сьогодні відзначають День військ протиповітряної оборони.

До 2007-го року в першу неділю липня в Україні відзначався День Військ Протиповітряної оборони. Це свято було встановлено Указом Президента України № 602/97 за заслуги Військ ППО у забезпеченні обороноздатності держави. Потім, згідно Указу Президента України Віктора Ющенка № 579/2007 від 27-го червня 2007-го року «Про День Повітряних Сил збройно Сил України» це професійне військове свято зникло зі сторінок національного українського календаря, проте як і раніше відзначається багатьма кадровими військовими, але вже не на офіційному рівні.

А ще своє професійне свято сьогодні мають працівники морського та річкового флоту.

День Незалежності Республіки Білорусь (День Республіки) головне свято білоруської державності, що відзначається щорічно 3 липня.

Рішення про святкування національного свята Дня Незалежності 3 липня було прийнято в ході всенародного референдуму, який відбувся в 1996 році

А ще з 3 до 9 липня в місті Сантьяго на східному узбережжі Куби проходить вуличне свято вогнів — Fiesta del Fuego.

Іменини сьогодні святкують Опанас, Гліб, Гурій, Ніна, Інна, Римма

Вибір читачів за тиждень

Відео