Жінки прагнуть позбутися зморщок, а чоловіки зважуються на інтимну пластику, – пластичний хірург з Тернополя Андрій Павлишин

7ba2220c1b6c4a3a4250f9aaac931f61

Прийнято вважати, що пластична хірургія – прерогатива відомих акторок, співачок та політиків. Утім, серед тернополян є також багато охочих як жінок, так і чоловіків дещо змінити у своїй зовнішності. Щоправда, у нас про це не прийнято говорити вголос. Ба, більше, вони наперед домовляються із хірургом, що їх візит і хірургічні маніпуляції залишаться цілковито конфіденційними. За словами кандидата медичних наук, лікаря-хірурга Андрія Павлишина, у Тернополі найчастіше візит до пластичних хірургів здійснюють заробітчани, бо в Україні такі операції значно дешевші, аніж за кордоном, повідомляє Погляд.

– Андрію Володимировичу, що найчастіше жінки хочуть підкоригувати у своїй зовнішності?

– Найчастіше роблять корекцію зморщок, губ, підтяжку або збільшення грудей, ліпосакцію, абдомінопластику (пластику живота), інтимну пластику. Звертаються дівчата і жінки, починаючи з 18-ти років і закінчуючи віком 60-65 років. Якщо молоді жінки хочуть усунути якийсь один дефект у своїй зовнішності, приміром, клаповухість, то більш зрілі жінки хочуть загального омолодження. Найчастіше просять зробити губи, як в Анджеліни Джолі. Загалом завдяки хірургічним маніпуляціям жінку можна зробити молодшою на 5-10 років. Оперувати дітей та підлітків не беремося, хіба що в дуже екстрених випадках, зазвичай, коли дитина отримала травму і це позначилося на її зовнішності.

– А як щодо чоловіків? Вони, мабуть, рідше звертаються до вас…

– По-різному буває, усе залежить від періоду. Я б сказав 50 на 50. Взагалі-то питання естетичної краси – прерогатива дівчат і жінок, чоловіки до цього раціональніше підходять. Здебільшого зважуються на маніпуляції із своєю зовнішністю задля роботи. Нині такий час, що молодість у тренді, відтак у бізнес-колах цінується гарний зовнішній вигляд. Прикметно, що людина, яка доглянута і має гарний вигляд, досягає більшого успіху в житті.

– Що сильна половина хоче змінити у своїй зовнішності?

– Переважно це корекція вух, розгладження зморщок. Дуже часто зважуються на інтимну пластику.

– Які операції найбільше любите виконувати?

– Усе залежить від пацієнта та умов операції. Буває, що проводиш в операційній кілька годин і отримуєш більше задоволення від операції, аніж від простого хірургічного втручання, що триває до півгодини. Чи не найбільше люблю робити так звані реконструктивні операції, це коли відновлюється пошкоджена ділянка тіла після ДТП чи термічних опіків. Тут потрібна неабияка майстерність та колосальна затрата сил та енергії, але результат вартий цього. А ще коли бачиш вдячні очі пацієнта і знаєш, що твоя робота покращить якість його життя, це не може не тішити і не надихати на подальше професійне зростання. Одна з останніх реконструктивних операцій – пересадка верхньої лівої повіки на праву. Жінка отримала опіки обличчя і така операція була необхідна для ліквідації рубцевої деформації правої повіки. А ще до нас часто приїжджає пацієнтка з Дніпропетровська. Їй ми зробили вже п’ять операцій. У неї через опіки була сильно пошкоджена шкіра на руках та спині. У таких випадках ми застосовуємо аутодермопластику, пересаджуємо власну шкіру на травмовану ділянку. Дуже часто застосовуємо спеціальну оброблену свинячу шкіру за методикою тернопільського професора Володимира Бігуняка. Цей метод застосовують хірурги в усій Україні, він один з найефективніших.

– Чи доводилося вам відраджувати пацієнта від операції?

– Дуже часто. Перш за все дивимося на саму людину, наскільки коректно вона оцінює свій стан і наскільки ця операція їй необхідна – чи це просто забаганка, чи необхідність, яка допоможе покращити якість життя людини. Буває, просять збільшити груди до 3-4-го розміру, але якщо такий розмір просто не підійде до фігури жінки і не виглядатиме красиво, тоді відмовляємо від операції. Інколи приходять забезпечені люди, які хочуть просто щось змінити, бо їм усе набридло. У такому випадку краще не братися за скальпель, бо людина все одно не буде задоволена ефектом від хірургічного втручання.

– Що б ви порадили людям, які вагаються, чи варто лягти під ніж пластичного хірурга?

– Якщо людина вагається, тоді не варто. Рішення має прийматися чітко, дуже добре треба подумати, порадитися з рідними. Треба розуміти, що зміна у зовнішності не вирішить вашу внутрішню проблему – не повернеться чоловік, не стане більше щастя. Не факт, що після операції до вас потягнуться люди і ви матимете більше друзів. Багато людей, приміром, французькі актори Жан Рено чи Жерар Депардьє, далекі до ідеалу краси, але вони такі, які є, і це не зменшує їх популярності.

Квітослава Вінчук

Вибір читачів за тиждень

Відео