Чому пацієнту лікарні швидкої допомоги відмовили зробити рентген

likarnya-1

Медиків лікарні швидкої допомоги Тернополя звинувачують у тому, що вони відмовлялися надавати безоплатну допомогу. 19-річний Назар Вовк потрапив у заклад із травмою. Лікар направив його на рентген, а там, як стверджує хлопець, відмовились робити знімок без коштів. У лікарні пояснюють: безкоштовно надають розхідні матеріали лише окремій категорії пацієнтів. А у хлопця просили не кошти, а плівку.

У ніч з 11 на 12 червня Назар отримав травму носа та ока і звернувся у лікарню швидкої допомоги. Каже, у приймальному відділенні медики направили його у травмпункт. Тернополянин пішов туди, але почув зворотнє: слід звертатися в лікарню, пише gazeta1.

– Мене ситуація роздратувала. Я пішов додому. Думав, що на ранок стане краще, – розповідає Назар Вовк. – Але вранці прокинувся і зрозумів, що погано почуваюся. Викликав «швидку». Медики повезли мене в лікарню швидкої допомоги на Шпитальній, але там мене приймати відмовились.

З якої причини, Назар не знає. Розмови між лікарями «швидкої» та лікарні не чув, бо залишався в автомобілі.  Коли медики повернулися в карету швидкої допомоги, сказали, що треба їхати в лікарню №2.

– Там лікар подивився на травму і закапав око, – розповідає Назар. – Мені не ставало легше, тому мене знову повезли у першу лікарню.

Нарешті медики погодилися прийняти хлопця. Його оглянув лікар і сказав, що слід зробити рентген, аби перевірити, чи нема часом тріщини.

– Я прийшов у рентгенкабінет, однак лікар сказала, що потрібно заплатити 30 грн. за плівку, – продовжує хлопець. – Коли до мене приїхала «швидка», вдома нікого іншого не було. Тому я не мав біля себе грошей. Я сказав, що зараз приїде тітка і заплатить, але лікар не погодилася. Мені ставало гірше, я попросив у медиків нашатирного спирту або якихось ліків. Лікар дала мені понюхати нашатир і я продовжував чекати, аж поки не привезли гроші.

Згодом хлопця госпіталізували. У лікувальному закладі він перебував 5 днів, але протягом цього часу перед ним ніхто не вибачився.

– Після інциденту до лікарні приїхали журналісти, – пригадує Назар. – Лікарі не хотіли галасу, тому заспокоїли, що наступного дня у лікарні мені безкоштовно проведуть томографію, яка коштує 700 грн. Уже наступного дня на зміну заступив інший лікар і повідомив, що безкоштовно послуги надають лише інвалідам та учасникам АТО. Тобто своєї обіцянки вони так і не виконали.

Про позицію працівників лікарні ми запитали у головного лікаря медзакладу Ярослава Чайківського. За його словами, офіційно зі скаргою пацієнт не звертався, але ситуацію тут усе ж вивчали.

– До нас справді звернувся пацієнт у нічний час. Йому зробили рентген голови і запропонували в аптечному пункті придбати плівку, аби повернути її лаборанту.  Коли він сказав, що не має коштів, його ніхто не змушував. Але через якийсь час до нього під’їхали родичі і повернули плівку, придбавши її в аптечному пункті. Грошей у пацієнта ніхто не вимагав, він їх нікому не платив, – прокоментував ситуацію керівник лікарні.

Як повідомили у медзакладі, протягом місяця у них проводять понад три тисячі рентгенівських обстежень. А плівкою вони забезпечені усього на 450-500 листків. Тобто у 2500 випадках пацієнти купують плівку за свої кошти.

– Це не таємниця. У зв’язку з недостатністю державної субвенції на лікувальні установи, ми не можемо 100-відсотково забезпечити пацієнтів не тільки рентгенівською плівкою, а й іншими медичними засобами, – пояснив Ярослав Чайківський.

Вибір читачів за тиждень

Відео