Тернополянам на замітку: на Івана Купала не можна спати

543935

Свято Івана Купала, що пішло від наших предків слов’ян, славиться своїми традиціями. Кажуть, що саме у ніч із 6 на 7 липня, можна як покращити свою долю, так і погіршити, а можна навіть її дізнатися.

ТЕРЕН розкаже Вам, що можна робити на Івана Купала, а що не варто робити в жодному разі.

Раніше наші предки вважали Івана Купала – свято єднання з природою, одним із найважливіших днів у році. Тож відзначали вони його у день літнього сонцестояння, тоді, коли ніби-то літо зустрічається із осінню. Однак нині свято відзначають 6 липня, воно вже аж ніяк не має відношення до літнього сонцестояння.

ivana-kupala-1-1
ivana-kupala-1-1

Що можна і треба робити на у ніч на Івана Купала (звичаї і традиції)

Шукати папороть

Лише в Купальську ніч на папороті, серед ночі розцвітала чарівна вогняна квітка щастя – кочедижник. Хто її зірве, той усе на світі знатиме, дістане без труднощів усі скарби, матиме чудодійну силу робити все тією рукою, яка зірвала Квітку щастя. Пише портал «Рідна країна».

Піти в лазню

У цей день прийнято ходити в лазню і перший раз в році використовувати свіжі березові віники. «Іванський віник», за повір’ями, має магічну силу.

Пройтися по росі

Існує легенда, що на Івана Купаламожна зцілитися росою. Але для цього треба встати раніше і пройтися босоніж по траві.

Запалити купальський вогонь

Купальський вогонь у наших предків символізував сонце – зародок у материнській утробі і мав горіти цілу ніч. А навколо нього молодь грали ігри, співали пісні та водили хороводи. І найголовніше — стрибали через багаття. Ще вогонь використовували для зцілення, вважаючи, що якщо спалити в купальську ніч одяг хворої людини, вона незабаром одужає. Зазначають на сайті каналу СТБ.

shutterstock_450010471-1024x683
shutterstock_450010471-1024x683

Зібрати трави

На Івана Купала особливими цілющими силами наділялися польові трави і квіти, їх збирали, сушили і використовували потім весь рік для лікування та захисту від злих духів.

Ворожити

У вечір цього дня дівчата ворожать на судженого — кидають у воду свої вінки, а хлопці нижче за течією повинні їх дістати. Чий вінок хлопець дістане, того й дівчина повинна поцілувати і мусить бути з ним у парі на це свято.

h
h

Якщо вінок тоне відразу — коханий розлюбив, а якщо до берега приб'є — незаміжньою бути в цьому році. У кого вінок найдовше попливе — буде щасливою, а у кого свічка довше прогорить — проживе довге життя.

800ximg_7252-photo
800ximg_7252-photo

Також існують ворожіння на свічці: її ламають на дрібні шматочки, кладуть у металеву ложку. Ложку нагрівають до тих пір, поки шматочки не перетворяться на розтоплений віск, а потім різко виливають його у воду і ворожать по фігурі.

А ще дівчата, не рахуючи, зривали букет квітів, який потім клали під подушку. Якщо вранці виявиться, що зірвано як мінімум дванадцять різних трав, то у дівчини є великий шанс вийти заміж цього року.

shutterstock_634941350
shutterstock_634941350

Що не можна робити на Івана Купала (звичаї і традиції)

Аби не збідніти, на Івана Купала краще нічого не віддавати, не продавати і не позичати. А якщо знайдете на дорозі гроші - навіть величезну суму – її ні в якому разі не можна брати.

На Івана Купала, згідно з віруваннями наших предків, прокидається лісова нечисть — відьми, змії, водяники, русалки, перевертні, — тому в цю ніч не можна спати. Не можна і купатися, адже водяний може затягнути у воду.

Кожна знайдена на дорозі річ повинна була залишатися без уваги. Якщо людина піднімала знахідку, то могла стати жертвою духа-перелесника, що приймає вид близької людини.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео