Оксана Бучко

У незвичайному місті тернопільська малеча спробувала понад 50 професій (фоторепортаж)

DSCN0033 (Copy)

Заробити гроші, попрацювавши поліцейським, рятувальником, слідчим, вчителем англійської, телеведучим, хореографом, лікарем, сомельє, баристом та в багатьох інших сферах, мали змогу маленькі тернополяни у «Місті професій». Свої вміння перевірили близько 1000 дітлахів на локаціях у гідропарку «Топільче» 8 липня.

- Діти при вході отримують паспорт і влаштовуються із ним на роботу, - розповідає керівник проекту Марина Чаплигіна. - Заробляють першу зарплату після виконання завдань і йдуть тратити гроші в імпровізованому міні-маркеті. Таким чином діти більше розуміють, яка професія дійсно їм підходить. У майбутньому такий ранній досвід зробить більш свідомим професійний вибір.

Зорієнтуватись у виборі локацій дітям допомагали працівники центру зайнятості. Вони пропонували малечі пройти тест на визначення професійних нахилів.

- Ми пропонуємо конкурси та ігри, які розкривають різні види діяльності, - розповідає заступник начальника відділу активної підтримки безробітних Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Галина Приступа. – Так визначаємо професійні нахили дітей. Для нас важливо відкрити малечі цікавий світ професій. Вони оберуть ту, яка їм до душі. Якщо ж говорити про актуальність, то на сьогодні в області розвивається сфера надання послуг, технічна та ІТ галузі. У цих напрямках є багато варіантів працевлаштування.

На локаціях діти отримували різні завдання – від представлення себе перед камерою, виконання танців до пошуку вибухонебезпечного предмету, надання медичної допомоги та регулювання дорожнього руху.

- Ми навчаємо дітей, як поводитись водіям під час заторів, малюємо з ними дорожні знаки, показуємо прийоми захисту, - розповідає інспектор патрульної поліції Олеся М’ялковська. - Це одразу і є профілактичною роботою. Адже діти бачать правопорушення зі сторони і в майбутньому знають, як їх уникати.

Зрозуміти професію вчителя англійської маленькі практиканти мали змогу із носіями мови Nano та Erenst – іноземними студентами медичного університету.

Вони працюють у дитячому навчальному центрі англійської мови.

- Щоб отримати зарплату репетитора англійської, діткам треба скласти декілька комплектів картинок із словами, - розповідає керівник центру The Best Тетана Гнатюк. - Багато учасників вдало справляються із завданнями, впізнаючи вже знайомі слова. А щоб стати на нашій локації телеведучим, потрібно гарно розповісти на камеру про себе і свою діяльність.

Діти не боялись змінювати локації навіть після невдач під час виконання завдань. Багато малюків покидали обрану локацію із великим захопленням, адже знайшли улюблене заняття.

- Я прийшла із двома синами, їм 4 і 6 років. Ми тільки що відвідали локацію рятувальників, - розповідає тернополянка Анна Коваленко. – Данилові ця професія сподобалась, а Святославу не припала до душі. Тож ідемо шукати щось інше. На черзі – поліція.

DSCN9981 (Copy)
DSCN9981 (Copy)

DSCN9982 (Copy)
DSCN9982 (Copy)

DSCN0060 (Copy)
DSCN0060 (Copy)

DSCN9988 (Copy)
DSCN9988 (Copy)

DSCN0067 (Copy)
DSCN0067 (Copy)

DSCN9992 (Copy)
DSCN9992 (Copy)

DSCN0057 (Copy)
DSCN0057 (Copy)

DSCN0047 (Copy)
DSCN0047 (Copy)

  

DSCN0035 (Copy)
DSCN0035 (Copy)

DSCN0041 (Copy)
DSCN0041 (Copy)

DSCN0024 (Copy)
DSCN0024 (Copy)

DSCN0042 (Copy)
DSCN0042 (Copy)

DSCN0007 (Copy)
DSCN0007 (Copy)

DSCN0013 (Copy)
DSCN0013 (Copy)

DSCN0075 (Copy)
DSCN0075 (Copy)

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео