Віра Олександрович

Хто і як має право перевіряти тернопільських підприємців?

Документ_перевірка

Які документи повинні бути у представника контролюючого органу, який прийшов до вас на перевірку?

Із цим запитанням, на прохання читачів «Терену», ми звернулися у Відділ організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області. І з’ясувалося, що прийти із перевіркою до тернопільського підприємця тепер мають право лише фахівці обласного і центрального рівнів. До того ж, із дотриманням певних вимог.

Отже, посадові особи контролюючого органу мають право приступити до проведення документальної виїзної перевірки (планової, позапланової), фактичної перевірки за наявності підстав для їх проведення, визначених ПКУ, та за умови пред’явлення або надіслання у випадках, визначених Податковим кодексом України (далі – ПКУ), таких документів:

- направлення на проведення такої перевірки, в якому зазначаються дата видачі, найменування контролюючого органу, реквізити наказу про проведення відповідної перевірки, найменування та реквізити суб’єкта (прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – платника податку, який перевіряється) або об’єкта, перевірка якого проводиться, мета, вид (документальна планова/позапланова або фактична), підстави, дата початку та тривалість перевірки, посада та прізвище посадової (службової) особи, яка проводитиме перевірку. Направлення на перевірку у такому випадку є дійсним за наявності підпису керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, що скріплений печаткою контролюючого органу;

- копії наказу про проведення перевірки, в якому зазначаються дата видачі, найменування контролюючого органу, найменування та реквізити суб’єкта (прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – платника податку, який перевіряється) та у разі проведення перевірки в іншому місці – адреса об’єкта, перевірка якого проводиться, мета, вид (документальна планова/позапланова або фактична перевірка), підстави для проведення перевірки, визначені ПКУ, дата початку і тривалість перевірки, період діяльності, який буде перевірятися. Наказ про проведення перевірки є дійсним за наявності підпису керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу та скріплення печаткою контролюючого органу;

- службового посвідчення осіб, які зазначені в направленні на проведення перевірки (п. 81.1 ст. 81 ПКУ).

За п. 77.4 ст. 77 ПКУ про проведення документальної планової перевірки керівник (його заступник або уповноважена особа) контролюючого органу приймає рішення, що оформлюється наказом.

Право на проведення документальної планової перевірки платника податків надається лише у випадку, коли йому не пізніше як за 10 календарних днів до дня проведення зазначеної перевірки вручили під розписку або надіслали рекомендованим листом із повідомленням про вручення копію наказу про проведення документальної планової перевірки і письмове повідомлення із зазначенням дати початку проведення такої перевірки, - уточнили у податковій.

Документальна позапланова невиїзна перевірка проводиться посадовими особами контролюючого органу винятково на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, оформленого наказом, і за умови вручення платнику податків (його представнику) у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ, копії наказу про проведення документальної позапланової невиїзної перевірки та письмового повідомлення про дату початку та місце проведення такої перевірки (абзац перший п. 79.2 ст. 79 ПКУ).

Повідомлення щодо проведення документальної планової і позапланової невиїзної перевірки підписує керівник (його заступник або уповноважена особа) контролюючого органу і скріплює печаткою, - додають у податковій.

Водночас у пп. 19 прим. 1. 1.1 п. 19 прим. 1. 1 ст. 19 прим. 1, ст. 19 прим. 3 ПКУ визначили перелік функцій контролюючих органів і державних податкових інспекцій. Функцію контрольно-перевірочної роботи закріпили винятково за контролюючими органами обласного і центрального рівнів.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео