Тернополянам загрожує епідемія. Які щеплення потрібно робити після 20 років?

прививка

Імунологи б’ють на сполох: українці не роблять обов’язкових повторних щеплень від дифтерії і в дорослому віці. Одна з причин – непоінформованість. Українці помилково вважають, що щеплення, зроблене в дитинстві, – на все життя, відзначають лікарі. Отже, які щеплення потрібно робити повторно після 20 років і що буде, якщо не робити цю процедуру.

Які щеплення потрібно робити повторно?

За наказом МОЗ, українцям регулярно потрібно проходити ревакцинацію проти дифтерії та правця. Ревакцинація – це повторне щеплення. Довічний імунітет формується тільки після деяких щеплень, наприклад, проти кору, паротиту, краснухи. Імунітет проти дифтерії, правця та кашлюку зберігається протягом 7-10 років. Перша ревакцинація для профілактики останніх захворювань у дорослих повинна пройти в 26 років. Потім повторюватися кожні 10 років. У деяких країнах дорослих також вакцинують проти коклюшу – в Україні по епідситуації. Особистий календар щеплень для кожної людини становить і контролює лікар-імунолог або терапевт за місцем проживання, пише blyskavka.

Дифтерія

Дифтерія починає проявлятися як ангіна. У глотці можуть з’являтися сіруваті плівки, що ускладнюють дихання. Токсин дифтерійній бактерії потрапляє в кров і вражає серце, нервову систему і нирки. За статистикою ЮНІСЕФ, навіть при своєчасному лікуванні кожен п’ятий хворий вмирає. Бактерія передається повітряно-крапельним шляхом. Вакцинація проти дифтерії попереджає розвиток і ускладнення хвороби. ЮНІСЕФ рекомендує повторно вакцинуватися кожні 10 років. Такий же термін вказаний в указі МОЗ.

Правець

Токсин бактерії правця вражає нервову систему. Захворювання проявляється  сильними судомами, які можуть привести до переломів кісток. За даними ЮНІСЕФ, від 5% до 10% хворих помирають. При важких формах правця смертність сягає понад 50%. Передається інфекція при попаданні забрудненого ґрунту в рану або через заражені предмети, наприклад, цвяхи. Для підтримки імунітету проти правця необхідно ревакцинуватися раз в 10 років.

Коклюш

Бактерія викликає запалення носоглотки і легень. Захворювання супроводжується нападами спазматичного кашлю, який порушує дихання – аж до його зупинки. Передається повітряно-крапельним шляхом. Повний курс вакцинації проти коклюшу виробляє імунітет на п’ять-сім років. У Києві вакцинація проти коклюшу в приватній клініці обійдеться в 645-720 гривень.

Щеплення від правця і дифтерії потрібно робити кожні 10 років

В законі України про захист населення від інфекційних захворювань зазначено перелік  професій, в яких повинні проходити вакцинацію обов’язково. Це ті люди, які стикаються зі збудниками: фермери, м’ясники, ветеринари, медпрацівники, працівники торгівлі, транспорту, дитячих садочків й інші.

Зараз всі вакцини МОЗ закуповує через міжнародні організації – Crown Agents, ПРООН та ЮНІСЕФ. Потім вони поставляються в регіони і розподіляються по лікарнях. Тому планові щеплення українцям повинні робити безкоштовно.

Перш ніж зробити щеплення, лікар повинен вивчити медкарту, виміряти температуру і провести загальний огляд. Лікар також надасть вам форму згоди для проведення вакцинації. Заповнений документ залишається в медичній установі.

Крім того, лікар повинен повідомити про:

• можливі реакції на вакцину і терміни, в які вони можуть виникнути; • симптоми, при яких потрібно терміново звертатися за медичною допомогою; • дозування і про те, яке саме жарознижувальне можна приймати; • коли необхідно зробити наступні щеплення.

В Україні ризик спалаху інфекційних хвороб – імунологи

З 2013 по 2016 рік в Україні 30 осіб померли від коклюшу та правця. З 2016-му  Всесвітня організація охорони здоров’я, заявляє, що охоплення вакцинацією в Україні -найнижче в Європі. У країні є всі передумови для спалаху хвороб, кажуть лікарі. По-перше, в країні навіть не всі діти прищеплюються. По-друге, мало українців знають про те, що в дорослому віці потрібно вакцинуватися. Так, в минулому році тільки 46% дітей отримали щеплення. У 2015 році проти дифтерії вакцинувалися 0,1% дорослих, в 2016-м – 21%, зазначає Ігор Маричев, старший науковий співробітник Інституту епідеміології та інфекційних хвороб. Якщо 90-95%людей мають імунітет проти інфекційного захворювання, воно не поширюється по країні. Такий імунітет називається “колективний”. Але в Україні показники більш ніж в два рази нижчі.

За словами імунолога Вадима Коцаренка, українці не вакцинуються через міграцію. Переміщаючись по країні, пацієнти залишаються прикріпленими за медустановами згідно місця прописки. Друга причина – слабка санітарна освіченість. У кращому випадку нагадати про вакцинацію можуть при прийомі на роботу. Але зазвичай про щеплення згадують, коли наступають на іржавий цвях, зазначає лікар.

“Періодично спалахи дифтерії серед дорослого населення є, і хвороба проходить набагато складніше, ніж у дітей. На жаль, це результат пропущених щеплень в дитинстві й ігнорування ревакцинації. За правцем також є випадки. Після контакту зі правцевою паличкою ризик захворіти у людини без щеплення значно більший. Ревакцинуватись потрібно, тому що це особливо небезпечні інфекції – дуже високий ризик смерті”, – додав Вадим Коцаренко.

Вибір читачів за тиждень

Відео