Орест Сарматський

Новий сорт пшениці здатен лікувати 1 мільярд людей (Агро-новини)

лип21

Дослідники з Центру Джона Іннеса (John Innes Centre, JIC) розробили сорт пшениці з високим рівнем заліза.

Цей новий біофортифікований сорт міг би допомогти людям, що страждають від дефіциту заліза у всьому світі, говориться у повідомленні JIC.

Пшениця містить залізо, але в частинах рослини, які відокремлюють при виробництві білого борошна. Використовуючи оприлюднений геном пшениці, доктор Джеймс Коннортон разом з колегами локалізували два гени, що задіяні в транспортуванні заліза. Після цього один з генів використали для спрямування більшої кількості заліза в ендосперм, що призвело до появи сорту пшениці, в якому утворюється вдвічі більше заліза, ніж у комерційних сортах.

«Цей прорив означає, що вищий рівень заліза в самій пшениці може замінити додане залізо в повсякденних продуктах харчування, таких як біле борошно та сніданки, допомагаючи приблизно 1 млрд людей, які страждають на дефіцит заліза в усьому світі», — сказав один з дослідників доктор Жаннеке Балк.

2101
2101

Україна відправила на експорт першу в цьому сезоні партію кавунів

Перші партії українських кавунів нового врожаю вже відправлено на експорт до Молдови.

2102
2102

Вже скоро очікуються поставки до Польщі та Прибалтики, але для цього потрібно, щоб знизилися ціни, повідомляє Zrada.today.

«Поки що наш кавун надто дорогий для ринку Польщі. Навіть при мінімальній закупівельній ціні в 3 грн/кг (€0,1) його собівартість на ринку в Варшаві становитиме не нижче 9-10 грн/кг (€0,3-0,34). Для порівняння: виробники з Марокко та Греції зараз на ринку «Броніше» у Варшаві пропонують кавун по €0,31-0,32»,— зазначив керівник експортного напрямку ОРСП «Шувар» Роман Мазурак. 

У минулому сезоні вже в липні на зовнішні ринки було продано біля 5 тис. т кавунів, а найбільший обсяг — 8,2 тис. т було експортовано в серпні. Загальний експорт минулого сезону склав понад 21 тис. т, з яких майже 70% було продано до країн ЄС.

Фермерів зобов'яжуть платити внески в Пенсійний фонд

Законопроект пенсійної реформи передбачає введення для фермерів обов'язкових внесків в Пенсійний фонд. Сьогодні вони є добровільними.

Про це розповів заступник міністра соцполітики Микола Шамбір, повідомляє «Урядовий кур'єр».

«Ця зайнятість є офіційною, але люди не платять внески. Колись вони досягнуть пенсійного віку, і держава повинна буде надавати їм соціальну допомогу. Хочемо охопити пенсійним страхуванням всі категорії працюючого населення», — зазначив Шамбір.

2103
2103

Як зазначається, для працівників особистих селянських господарств Мінсоцполітики наразі шукає шляхи залучення до обов'язкового і добровільного пенсійного страхування.

Вибір читачів за тиждень

Відео