Віра Олександрович

Місцеве самоврядування – можна і треба контролювати, стверджували іноземці на Тернопіллі (фото)

Гості_Папеску

Європейським досвідом здійснення нагляду за рішеннями органів місцевого самоврядування із учасниками Форуму «Децентралізація – основа формування ефективної системи управління та місцевого розвитку» поділилися закордонні гості.

Нагадаю, цей масштабний захід відбувся на Тернопіллі 20 липня. Головним гостем важливої події у навчально-оздоровчому комплексі «Червона калина», що у селі Дружба Теребовлянського району, став прем’єр-міністр України Володимир Гройсман (про це читайте ТУТ, ТУТ і ТУТприм.).

Форум_ф
Форум_ф

«Самоврядування у Польщі має дуже сильну позицію»

Насправді, Україна не надто відрізняється від інших європейських країн навіть за територіальною будовою. Проте місцеве самоврядування у країнах ЄС набуло набагато більшої ваги порівняно із центральною вертикаллю влади.

Наше воєводство межує з Україною – із Львівщиною і Закарпаттям. За територією воно подібне до Тернопільської області, - каже повноважний представник воєводи Підкарпатського воєводства Польщі Малгожата Майка-Онишкевич. – Ось тільки населення у вас – близько мільйона, а в нас – понад 2 мільйони. Поняттю «громада» у нас відповідає «гміна». На території нашого воєводства є 160 гмін. Кожна із них об’єднує декілька сіл, що між собою межують. Крім того, є 4 міста – на рівні повіту. Повіт відповідає вашому району. Їх у нас – 21. Це я для того, аби ви зрозуміли, яким є Підкарпатське воєводство.

Форум_ф2
Форум_ф2

Відразу на кількох важливих моментах, які варто враховувати українцям під час децентралізації, наголосила Малгожата Майка-Онишкевич. Причому частину доповіді зробила доволі чистою українською мовою.

Самоврядування у Польщі має дуже сильну позицію, - визнає пані Майка-Онишкевич. – Фактично воно започатковане у 1990 році. Згодом відбулося 4 реформи. І найкращою видалася власне реформа самоврядування. Сама назва говорить, що воно – незалежне, бо воно – самоврядування. Воєвода – це є адміністрація воєводства. Адміністрація маршалка – це є до самого низу гілка самоврядування. І вона також підлягає контролю. Це передбачає Конституція.

Про здійснення нагляду за рішенням органів місцевого самоврядування розповідав також  почесний префект, професор інституту політичних досліджень Екс-ан-Прованс (Франція) Жан Фабр. До речі, робив він це англійською, аби присутнім було зручніше.

Понад 60% жителів об’єднаних громад помітили покращення

Натомість представник Ради Європи, спеціальний радник Уряду України із питань децентралізації влади Даніель Попеску, виступаючи на форумі, високо оцінив готовність українців до змін і підкреслив: якщо Україні вдасться закінчити реформу влади за 5 років, вона зробить те, що не вдавалося ще нікому.

- У 2014 році, коли реформу децентралізації влади щойно запускали, я і навіть найвпливовіші українські експерти були проти добровільності в об’єднанні громад, – каже Даніель Попеску. Я знаю лише один успішний досвід такого об’єднання, але він розтягнувся аж на 20 років. Я маю на увазі Нідерланди. Проте мушу визнати, що помилявся. Тепер вже очевидно, що ваша держава має можливість перебудувати всю систему влади демократично, добровільно.

Форум_ф3
Форум_ф3

Саме цей фактор, на його думку, може зробити Україну піонером в унікальних змінах і водночас – джерелом досвіду для усього світу. Тим паче, реформи підтримує населення.

- Ми провели ряд опитувань, і бачимо те, що дає нам наснагу, – додає він. – Адже громадська підтримка децентралізації зростає із кожними роком. В Україні – все не так. Понад 60% жителів об’єднаних територіальних громад нині впевнено кажуть, що після об’єднання їхнє життя покращилося.

Даніель Попеску також звернув увагу на суперечки, що точаться в Україні щодо можливості укрупнення районів (на Тернопіллі їх планують залишити лише 4 – відповідно до кількості госпітальних округів – прим.). Мовляв, те саме було в усій Європі.

Відмова від влади і ресурсів, їх передача органам місцевого самоврядування деяким представникам центральної влади дається важко, - додає гість. - Це людська природа. Так, в Україні є освічені і розумні люди, але є і такі, які бояться різноманітності рішень, спричинених децентралізацією. Втім, без цього неможливий прогрес і розвиток.

Форум_ф4
Форум_ф4

Сильне місцеве самоврядування, за його словами, стало невід’ємним елементом демократичного «полотна» європейських країн. Адже неможливо побудувати сильну, успішну і демократичну державу без «здорового» обсягу децентралізації.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео