У Чорткові вшанували пам’ять невинно закатованих (фоторепортаж)

20246390_1900566176870430_135921817195557223_n

Цього року виповнилось 76 років з часу Чортківсько-Уманської трагедії, однієї з найстрашніших сторінок в історії нашого краю. За декілька днів, радянська влада кинула в каземати Чортківської тюрми більше тисячі наших земляків – цвіт нації - інтелігенцію, українців-патріотів, священиків, членів ОУН—УПА. В період з 28 червня по 2 липня 1941 року у стінах Чортківської тюрми більшовики закатували більше 800 в’язнів, решту—954 полонених погнали довгою дорогою на Умань. Тих, хто зумів подолати цей пекельний шлях енкаведисти розстріляли в Уманській катівні.

У сквері Скорботи і Надії ім. Н. Юрчинської, біля пам’ятника невинно закатованим у Чортківській тюрмі, в спільній молитві зібрались народний депутат України Олег Барна, міський голова Володимир Шматько, заступник голови Чортківської районної державної адміністрації Іван Віват, заступник голови районної ради Петро Пушкар, духовенство, працівники міської ради, закладів освіти, культури, охорони здоров’я, громадськість міста, пишуть на сторінці Чортківської міської ради у facebook.

Всечесні отці відслужили поминальну панахиду за невинно закатованими в’язнями Чортківської тюрми. У своїх виступах, аналізуючи події минулого і сьогодення, священники наголошували, що московіти намагались знищити українську націю, її волю, прагнення до свободи, а тим, хто залишиться—нав’язати психологію раба. Все це відбувалось з єдиною метою—позбавити віри й надії. Вони хотіли, щоб не народжувались розумні діти, щоб вони не продовжували шлях своїх батьків, не прийшли до влади і не побудували християнську квітучу державу!

Світлина від Чортківська міська рада. Світлина від Чортківська міська рада. Світлина від Чортківська міська рада.

Сьогодні російський агресор теж прагне знищити українську націю, щодня забираючи життя кращих синів і дочок України. Протистояти ненависному ворогу можна лише разом, допомагаючи бійцям на передовій, пам’ятаючи, що вони ризикують власним життям заради нашого майбутнього і майбутнього наших дітей.

Поклали квіти і запалили лампадки за упокій душ невинно закатованих керівництво міста Чорткова й Чортківського району, а також гості з Бучацького, Монастириського, Заліщицького, Гусятинського, Борщівського районів, громадськість.

Світлина від Чортківська міська рада. Світлина від Чортківська міська рада. Світлина від Чортківська міська рада. Світлина від Чортківська міська рада. Світлина від Чортківська міська рада.

Декламували вірші та співали журливі пісні народний аматорський хор Національно-патріотичної пісні, учень Чортківської гімназії ім. Маркіяна Шашкевича Назар Бабин, учасниця вокального гуртка Палацу дітей та юнацтва Діана Капущак, учениця Улашківської музичної школи Юлія Ревак, директор Бучацького районного будинку культури Руслан Крупа.

Вибір читачів за тиждень

Відео