Цвітіння Тернопільського ставу може викликати онкологію?

9cee514b35e2bda628e93ce4c7572fe9

Уже не перший рік тернополяни скаржаться на неприємний запах від цвітіння місцевої водойми у літній період. Тож спеціалісти вирішили пояснити чому так відбувається.

Цвітіння та неприємний запах спостерігаються на Тернопільському ставі уже понад 8 років. Причиною такого явище є те, що останній раз очищення водойми проводили у 1976-1981 роках.

У Тернопільській міській раді розповідають, що цьогоріч їм вдалося розпочати комплексні дослідження водойми. Встигли уже навіть провести першу фазу.

- Ми вже зробили повне дослідження та виявили проблему. Також вперше за всі ці роки ми зробили детальну карту дна водойми із відмітками максимальних глибин, - розповідає заступник міського голови Леонід Бицюра.

ozero
ozero

- Цвітіння має декілька причин. Перша – це велика кількість органічних речовин, яка накопичилася за рахунок попадання зливними водами зі сторони вулиці Крушельницької, Кутківець, а також несанкціонованих каналізаційних врізок. Друга причина – накопичення у ставі відмерлих решток водоростей та тварин, - розповідає  український вчений-біолог Василь Грубінко

Крім того спеціалісти назвали ряд інших причин.

- Змивання і попадання з верхньої течії річки Серет та із зливних вод значної кількості фосфорних речовин. Це, як правило, продукти нашої життєдіяльності, синтетичні миючі засоби. Ну і бруд, який змивається практично із сторони с. Біла та вулиці Руської, - пояснює біолог.

Третьою причиною цвітіння стало зменшення розчинності кисню, оскільки цей елемент використовується під час гниття органічних речовин, а також його кількість зменшується із зростанням температури.

В результаті цих та ряду інших факторів в водоймі збільшилася кількість водоростей, які і викликають процес цвітіння.

- Ці водорості виділяють до 900 токсичних речовин, 60-70 із яких є дуже агресивними, які викликають ракові перетворення. Другою проблемою цвітіння є виділення речовин, які вбивають файну ставу, - наголошує Василь Грубінко.

Тож після проведення першої фази у Тернопільській міській раді уже хочуть приступати до наступної.

- Ми плануємо перейти до очистки водойми. В цьому році ми сконцентрувалися на двох заходах: перший це – встановлення системи аерації на набережній Тернопільського ставу. Це буде дві лінії по 120 метрів. Цей проект уже пройшов експертизу на нині уже готується до реалізації. І другий етап – це очищення стоків, що проходять по парку імені Тараса Шевченка. Ми запланували встановлення декількох бар’єрів фільтрів для того, аби уникнути попадання в водойму шкідливих речовин та іншого непотребу, що нажаль потрапляє в наш став, - розповідає Леонід Бицюра.

Загалом програма очищення ставу розрахована на два роки, на цей та наступний. Серед інших етапів – зменшення кількості намулу у водоймі, де міститься значна кількість шкідливих речовин, а також доселення бактерій, водоростей та риб.

Для довідки:

Аерація - процес насичення води повітрям або іншою сумішшю газів для забезпечення належного рівня розчиненого у воді кисню.

Вибір читачів за тиждень

Відео