«Замість антирейдерської комісії , ви створили рейдерську», – фермер Міністру Юстиції

Screenshot - 27_07 004

На днях міністр юстиції Павло Петренко відзвітував за перші півроку роботи свого відомства в 2017 році. Виходячи з доповіді міністра, робота Мін’юсту в 2017 році складалася з безлічі досягнень. Але деякі факти, що відкрилися під час прес-конференції, на якій міністр, власне, і презентував свою доповідь, свідчать про те, що пан Петренко або не цілком володіє ситуацією в міністерстві, або свідомо вводить суспільство в оману. Про це пише «Народна правда».

Факт перший: успіхи антирейдерської комісії

Крім звіту про діяльність Міністерства юстиції, прес-конференція 25 липня була присвячена представленню нового заступника міністра юстиції з питань державної реєстрації Олени Сукманової. В обов’язки пані Сукманової також буде входити керівництво Комісією з розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Мін’юсті або, як її інакше називають – Комісією по боротьбі з рейдерством.

За словами Павла Петренка, діяльність антирейдерської комісії, а також законодавство по боротьбі з рейдерами, яке було прийнято в кінці минулого року, допомогли зменшити кількість звернень до Мін’юсту з питань незаконної перереєстрації права власності.

«Антирейдерське законодавство передбачає покарання до 10 років позбавлення волі і для тих, хто займався незаконною перереєстрацією бізнесу, і для тих, хто брав у цьому участь, забезпечуючи фізичне захоплення підприємств. Раніше такого виду відповідальності не було. Максимум, чим ризикували рейдери – це притягненням за хуліганство», – пояснив Петренко.

Рекламуючи успіхи Комісії, міністр також повідомив, що 2017 року, завдяки її роботі, вдалося захистити права 150 громадян України в Кіровоградській області, у яких намагалися відібрати земельні ділянки, та 52 жителів міста Києва, котрі через дії шахраїв та рейдерів ледь не втратили свої квартири.

Однак не тільки журналісти слухали оптимістичну доповідь міністра. На прес-конференцію прийшов підприємець з Хмельниччини Сергій Іващук, власник агрофірми «Перлина Поділля».

«Я прямо заявляю, що сьогодні Комісія з питань держреєстарціі стала фактично головним рейдером держави. Комісія скасовує договори на оренду землі, хоча тільки суди мають право робити це», – дуже емоційно висловився Іващук, вимахуючи стосом документів, які повинні були довести його правоту.

Звинувачення Іващука стосувалися діяльності попереднього складу Комісії під керівництвом колишнього заступника міністра Павла Мороза. «Я дуже сподіваюся на те, що ви, пані Сукманова, дасте позитивний імпульс роботі цієї комісії, тому що вона стала рейдерською», – заявив фермер, звертаючись до нового заступника міністра юстиції.

Факт другий: чому звільнили Павла Мороза

Колишній заступник міністра з питань державної реєстрації Павло Мороз, про якого згадував підприємець з Хмельниччини, був звільнений з посади 4 липня, відповідно до поданої ним заяви. Однак, за даними «Народної Правди», Комісія, під керівництвом пана Мороза, якраз і займалася тим, що самостійно приймала рішення про скасування або вилучення з держреєстрів записів про реєстрацію тих чи інших даних, зокрема і тих, які стосувалися права оренди або власності на те чи інше майно.

Зокрема, 16 грудня 2016 року Комісія під керівництвом Павла Мороза всього протягом одного робочого дня винесла п’ять подібних рішень на користь великого агрохолдингу «Мрія», через що були порушені права 13 компаній малого та середнього бізнесу.

За фактом скоєння цих протиправних та корупційних дій постраждалі власники компаній звернулися до НАБУ та САП з проханням перевірити законність дій Павла Мороза та членів Комісії, яку він очолював. За інформацією, що є у видання, Павло Мороз був звільнений від займаної посади саме за результатами службової перевірки, розпочатої після цих заяв. Окрім того, Національне антикорупційне бюро почало розслідування незаконних дій колишніх посадових осіб Мін’юсту.

У той же час, відповідаючи на питання «Народної Правди», а чому, власне, був звільнений Павло Мороз, Павло Петренко відповів, що це сталося через бажання самого чиновника повернутися в приватний бізнес, з якого він і прийшов на держслужбу майже 2 роки тому. «Він зробив великий внесок в розробку нового законодавства. Зокрема, брав активну участь у створенні антирейдерського закону. Я дуже вдячний Павлу за його роботу. На моє прохання залишитися на посаді заступника міністра, він пред’явив свої аргументи, і я прийняв його рішення», – пояснив Павло Петренко.

Факт третій: то чи існують кримінальні провадження

Відповідаючи на питання Сергія Іващука, міністр юстиції заявив, що антирейдерська комісія «завжди стоїть на боці закону», хоча її рішення «можуть комусь не сподобатися». «Ми не можемо бути хорошими для всіх, не варто перекидати вирішення всіх питань на державні органи», – додав міністр.

Ствердження про законність діяльності Комісії спростовується історією ТОВ «Колос Агро Шумськ» в Тернопільській області, представники якого 16 березня 2017 року звернулися до генпрокурора Юрія Луценка із заявою про те, що члени Комісії, зловживаючи своїм службовим становищем, позбавили підприємство права оренди на земельні ділянки площею близько 1000 га (як вже зазначав Сергій Іващук, подібні рішення може приймати тільки суд).

Відповідні відомості довгий час не вносилися до Єдиного реєстру досудових розслідувань, проте 20 березня Печерський райсуд Києва зобов’язав зробити це і почати по даному факту досудове розслідування. Разом з тим, відповідаючи на питання «Народної Правди», Павло Петренко спростував наявність кримінальних проваджень стосовно посадових осіб Мін’юсту. «Мені не відомо про існування кримінальних проваджень стосовно членів Комісії», – підкреслив міністр.

У розпорядженні редакції є документи стосовно ситуації, що склалася лише навколо ТОВ «Колос Агро Шумськ». Однак, за словами юристів цього підприємства, ідентичні проблеми в «спілкуванні» з Комісією Павла Мороза відчували і інші підприємства. При цьому існує велика кількість судових рішень, які скасовують незаконні рішення Комісії про позбавлення прав власності на те чи інше майно.

Заповзятість, з якою пан Петренко намагався заперечувати інформацію про недоліки в роботі його відомства, свідчать про дві речі: або міністра вводять в оману його підлеглі, або сам міністр намагається ввести в оману суспільство.

Автор: Сергій Чижов

Вибір читачів за тиждень

Відео