Віночки-обереги для кожної оселі (фото)

DSC_0690

Гадаєте, віночок у інтер’єрі винятково різдвяний атрибут? А ось і ні. Тернопільська майстриня Оля Закорчемна точно знає, що віночок із натуральних матеріалів не тільки стане окрасою кімнати, а й стане оберегом оселі.

— Пані Ольго, з чого почалося ваше хобі?

— Кожен хоче жити в мирі та злагоді, з хорошими людьми та в затишній оселі. А як створити той затишок? Відповідаючи для себе на це запитання, я почала шукали щось таке, що було б не лише прикрасою, а й оберігало свого господаря, його сім’ю та житло. Віночок став найкращим вибором.

Перший віночок-оберіг створила для своєї сестрички. Я дуже хотіла зробити для неї щось особливе. Трохи потренувавшись, сплела віночок із сіна, а потім прикрасила всім, що було вдома — сушеними яблуками, лавровим листочком, вирізала зі шкірки мандаринок сердечка, скрутила бантик із травинок… Подарунок їй дуже сподобався, і я зраділа.

На тому би все і закінчилось, якби гості не почали звертати увагу на віночок, запитувати, хто такий зробив, і хотіти собі такого. Ось так я отримала перші замовлення. Мої віночки почали з’являтись в різних домівках і в різних країнах.

IMG_8063
IMG_8063

— У вас досить різні матеріали для виробів, але гадаю, їх об’єднує те, що всі вони натуральні та теплої кольорової гами. А як би ви сформулювали те, що робить віночки «вашими», які складові вашого стилю?

— Для роботи я використовую лише природні матеріали, не фарбую і навіть не лакую готові вироби. Тому кольорова гамма віночків така тепла. Вона не разить око, але й не помітити такі вироби не можливо.

Що ж до оздоби, то дуже люблю різноманітні кісточки — з персика, абрикоси, аличі, лимону, фініка. Мене захоплює те, що навіть найменша з них несе в собі силу цілої рослини!

Що робить віночки «моїми»?.. Навіть не скажу, не задумувалась над цим. І спеціально не шукала стиль та напрямок. Просто комбіную елементи так, як мені подобається, так, як відчуваю…

IMG_7169
IMG_7169

— У вас багато ароматних виробів — оздоблених лимоном, помаранчами, яблуками, корицею…

— Саме сіно, яке я часто використовую для основи вінка, пахне теплом та літом, а якщо додати ще й запашні трави (приміром, м’яту, мелісу, ромашку, полин…) та корицю, цитрусові, аніс… — утворюється такий ненав’язливий аромат, який і настрій піднімає, і сприяє кращому самопочуттю (голова перестає боліти точно!)

IMG_7167
IMG_7167

— Які матеріали найбільш «вередливі»?

— Найважче мені із сіном. Наче трава як трава, але знайти потрібне та ще й правильно посушене сіно, ой як не просто. Тай нечемне воно –  прибрати неможливо, в хаті вічні Зелені свята (сміється – А. З.).

IMG_4901logo
IMG_4901logo

— Як відбувається процес створення виробу?

— Спочатку виникає задум, я продумую характер та загальний вигляд віночка. Потім підбираю складові, шукаю потрібні елементи... Вже ніби знаю який він вигляд має мати, і маю всі складові, а коли беруся до роботи, все якось не по-моєму плану йде. З першого разу рідко коли виходить те, що задумувалось. Часом кілька годин намагаєшся вкласти все, а потім, коли все вдається, думаєш, як це виглядає легко та просто.

DSC_0694
DSC_0694

— Наостанок. Що для вас найголовніше під час виготовлення віночка?

— Від самого початку я знаю, що роблю оберіг. Тому вивчаю, якими силами володіє та чи інша рослина, плід, квітка чи насінинка… Хочу, щоби віночки не тільки охороняли від усього поганого, а й привносили  здоров’я, достаток і любов у сім'ю.

_C6A9394small_logo
_C6A9394small_logo

Запитувала Анна Золотнюк

Фото Наталії Колодій

Вибір читачів за тиждень

Відео