Орест Сарматський

Де відбирають урожай у законних власників? (Агро-новини)

лип29

На початку липня в Ширяєвському районі Одеської області кілька екіпажів поліції та невідомі чоловіки заблокували проїзд техніки підприємства «Укрзерно Трейд», яка направлялася збирати урожай, пишуть «Коментарі».

«Трохи пізніше на місце привезли якихось невідомих людей, які представилися місцевими працівниками та стали стверджувати, що ніколи нас не бачили, і що це вони сіяли урожай на даній території і обробляли її. Нам почали погрожувати, що нас поб'ють, а комбайни спалять. Потім з'їхалися 12 екіпажів поліції і кілька автобусів із правоохоронцями», — розповів робітник «Укрзерно Трейду».

2902
2902

Поліція пояснила, що приїхала в поле охороняти громадський порядок. Бажаючи вирішити конфлікт цивілізованим шляхом, представники «Укрзерно Трейд» вивели техніку з поля.

Але вже 9 липня дізналися, що друга сторона конфлікту, не маючи на те законних підстав, вивела свою техніку і комбайни в поле і збирає урожай, який не вирощувала.

При цьому, як зазначив директор «Укрзерно Трейд» Сергій Пилипенко, жоден з тих псевдоземлевласників не показав документи на володіння земельними паями.

Партнерство бізнесменам Сергію та Олександру Пилипенкам восени 2016 р. запропонували люди, які мають солідний вплив у районі і в органах місцевого самоврядування, а також є депутатами Одеської облради.

Сторони домовилися і підписали договори 6 і 21 жовтня 2016 р., відповідно до яких земельні ділянки в Ширяєвському районі, передані пайовиками в оренду ТОВ «Хлібороб Півдня», передаються за Договором про спільну діяльність ТОВ «Укрзерно Трейд».

Договір про спільну діяльність щодо обробки земельних ділянок від 6 жовтня 2016 р. в якості директора підприємства «Хлібороб Півдня» підписував особисто депутат Одеської облради від ВО «Батьківщина» Олег Корженко.

Відповідно до актів прийому-передачі «Укрзерно Трейд» передавалися необроблені землі площею 1,8 тис. га, на яких протягом останніх кількох років ріс тільки бур'ян.

На цих територіях брати Пилипенки посіяли близько 930 га озимої пшениці, а решту площі підготували під засів соняшником.

Згодом виявилося, що Олег Корженко не тільки «забув» попередити своїх партнерів, що більше не є директором «Хлібороб Півдня», а й про те, що корпоративні права цього підприємства разом з банком землі площею 2,5 тис. га продані новому власнику. І що землі, які обробляв «Укрзерно Трейд» також перейшли до нового власника.

Україна та Аргентина розвиватимуть технології виробництва в с/г

Днями відбулась зустріч заступника міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольги Трофімцевої, Надзвичайного та Повноважного посла Аргентини в Україні Альберто Хосе Алонсо і Президента аргентинської групи «Los Grobо» Густаво Гробокопателя. Учасники обговорили можливості співпраці у сфері технологій, ноу-хау та інновацій.

2901
2901

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Як повідомила Ольга Трофімцева, українська сторона зацікавлена у створенні спільних проектів з аргентинськими партнерами, а також у обміні досвідом, особливо з питань державно-приватного партнерства, моделей створення ефективних секторальних мереж та питань пристосування аграрного виробництва до змін клімату.

«Мінагрополітики все більше уваги звертає на такі питання, як інноваційні технології та створення агротехнологічних кластерів у регіонах України. Але не менш важливим на сьогодні є питання хеджування цінових та інших ризиків для аграрного виробника, впровадження сучасних інструментів управління ризиками в аграрному секторі, особливо для малих та середніх фермерів», - наголосила Ольга Трофімцева.

За словами Густава Гробокопателя, країни мають декілька цікавих напрямів для плідної співпраці. Йдеться про створення сучасних бізнес-моделей ефективного ведення сільського господарства з акцентом на малого та середнього виробника, прикладом яких можуть стати мережі фермерських господарств, з якими працює компанія «Los Grobо».

На його думку, співпраця країн має бути зосереджена на розвитку технологій (точне землеробство, мінімальний обробіток ґрунту, біотехнології та інші) та створенні спільного українсько-аргентинського «Каргілу XXI сторіччя», який зможе йти в ногу з глобальними аграрними та економічними мегатрендами.

Сторони домовились про підписання спільного документу про наміри, який зафіксує концепцію спільного проекту та наступні кроки щодо його реалізації.

Відродити вівчарство в Україні вдасться лише за підтримки держави

За чверть століття поголів’я овець в Україні скоротилось майже в 20 разів - з 900 тис. до 48 тис. голів. За словами селекціонерів, щоб вівчарство взагалі не припинило існувати, потрібна допомога держави.

Про йдеться в сюжеті Сегодня.

2903
2903

Фермери жаліються, що в Україні розводити вівці невигідно. Овечу шерсть та м'ясо не купують.

Минулого року фермер Віталій Компанієць з Херсонської області спалив шерсть. Її просто нікому було продати. Всі переробні підприємства в області не працюють.

Купувати якісну овечу шерсть херсонських племінних овець готові в сусідній області. Але возити її за 600 км для фермерів збитково.

Складно знайти й покупців для м’яса. Ягнятину купують лише елітні ресторани малими партіями.

Пасовища площею 2 га для випасання овець замало, а орендувати ділянку під пасовище за ціною родючих земель невигідно.

«У нас зараз 100 овець. Але ми змушені скорочувати це все, бо потрібна кормова база. А кормової бази немає. Наші витрати не окупаються», - розповіла фермер Олена Компанієць.

Фермери не наважуються розводити вівці, адже прибуток від вирощування зерна можна отримати швидше.

Вибір читачів за тиждень

Відео