Віра Олександрович

Маємо те, що маємо: акценти рекордної сесії Тернопільської міської ради (фото, відео)

Люди2

Близько 350 питань за 13 годин роботи «пройшли» депутати Тернопільської міської ради під час 16-ї сесії у п’ятницю, 28 липня.

Так, ухвалили вони насправді - приблизно дві третини пунктів порядку денного, хоча їхню роботу не можна вважати неефективною. До слова, обранці кілька разів брали короткі перерви і обідали майже 2 години, але досиділи «до побєдного» (про це «Терен» докладно писав ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

Депутати
Депутати

У багатьох, хто спостерігав за перипетіями вчорашнього дня, врешті виникло лише одне запитання: «Чи потрібні тернополянам такі рекорди?». Відповідь мають дати самі городяни, а ми лише згадаємо кілька ключових моментів сесії, аби було легше робити висновки.

Попри думку городян, у важливі крісла сіли інші люди

Треба віддати належне – депутати на сесії не лише рішення приймали, а й відразу на початку засідання дали змогу виступити громадянам, яких хвилювало питання будівництва торф’яних котелень (докладно про це - ТУТ).

https://youtu.be/cRosc3tj3EI

Реагуючи на низку подібних виступів, депутати проголосували за створення комісії із представників громадськості, експертів і депутатського корпусу. Вона надалі повинна працювати над розвитком альтернативної енергетики у Тернополі.

Дали на сесії слово і людям, які мали претензії щодо сусідніх забудов.

https://youtu.be/HafLi5taauY

Врешті мер дав протокольне доручення, аби у цій справі достеменно розібралися фахівці і депутати. Таким же чином міський голова Сергій Надал вирішив вчинити, коли почув про проблеми одного із міських ОСББ.

https://youtu.be/UuJkdrsFNnU

Окрім того, до трибуни пішли тернополяни, які захищали депутатів, яких нещодавно вигнали із лав ВО «Свободи».

https://youtu.be/sQJn4m8ZqV8

І на цьому тлі більшістю голосів політики погодилися усунути «опальних» колег від керівництва двома надважливими депутатськими комісіями. Отож постійною депутатською комісією міської ради із питань бюджету і фінансів замість екс-свободівця Ігоря Турського тепер керуватиме радикалка Оксана Яциковська. Натомість постійну комісію із питань житлово-комунального господарства, екології, надзвичайних ситуацій, енергозбереження і енергоефективності замість Івана Сороколіта очолює свободівка Галина Гевко.

Інвесторів будемо кликати таких, які не бояться диму і сутичок?

У той час, коли під стінами мерії тривав пікет, ініційований такими громадськими організаціями, як: «Вільні люди», «Автомайдан», «Національний корпус», «Скеля», «Демальянс», активісти інших осередків і звичайні тернополяни, депутати спокійно проголосували «за» створення… Агенції регіонального розвитку.

Свободівці_поліція
Свободівці_поліція

Співзасновниками цієї структури будуть: Тернопільські міська і обласна рада, а також обласна держадміністрація. За словами очільника Тернополя Сергія Надала, мета цієї Агенції – залучення інвестицій і кредитних ресурсів, а також міжнародної технічної допомоги для міста та області.

- Цей проект ми будемо реалізовувати спільно із представниками об’єднань підприємців, разом із обласною владою і вищими навчальними закладами міста, - уточнив він під час брифінгу. - Сподіваємося, що він дасть користь регіону, залучить інвестиції в економіку і створить належні умови для розвитку бізнесу.

Бійка у фойє
Бійка у фойє

Ось тільки – чи не злякаються потенційні інвестори протестів, сутичок із перцевими балончиками і травмами?

https://youtu.be/YSMmdTKbwLo

Нагадаємо, депутату Назару Зелінці вчора стало зле просто в сесійній залі. Тож у міськраду довелося викликали швидку. Обранця тернополян так затиснули під час сутичок у фойє мерії, що лікарі підозрювали перелом ребра. Насправді, виявилося, що це – лише забій. Тож врешті депутат повернувся до роботи, навіть доповідав, коли йшлося про Програму підтримки скаутської організації «Пласт». І врешті отримав підтримку більшості.

Припинити депутатські повноваження Ляховича не погодилися 

На цьому тлі виглядало як мінімум комічно, що депутати не захотіли відпускати свого колегу, якого свого часу правоохоронці звинуватили у хабарництві.

Нагадаємо, Романа Ляховича - депутата Тернопільської міської ради від «Народного контролю» викрили працівники прокуратури області спільно зі співробітниками Головного управління Національної поліції України в області. Доцент вищого навчального закладу одержав від тернополянки 1000$ хабара за допомогу у працевлаштуванні її на посаду лікаря в одному із медичних закладів 1 лютого 2016 р.

Відтоді депутат на сесії міської ради і на засідання комісії не з’являється. Більше того, його вигнали із фракції. Прохання про припинення депутатських повноважень і складання мандату, чоловік подав лише тепер. Причину вказав типову – стан здоров’я.

- Повірте, я – медик за освітою, я мав на руках довідки про його здоров’я, тому закликаю депутатів підтримати це прохання, - закликав керівник фракції «Народного контролю» Володимир Бліхар.

Втім, до його аргументів не дослухалися. Як і до прохань Петра Ландяка, який також вступився за колишнього колегу. У залі це питання вперто підтримували тільки 17 політиків. Оскільки більшість сказала – «ні», отже, це комусь вигідно.

До речі, Роман Ляхович був головою постійно діючої комісії із питань соціальної політики, охорони здоров’я, сім’ї, материнства і дитинства. Його вчинок і подальші події призвели до того, що ця комісія кілька місяців була паралізована. Врешті її взагалі «скасували», передавши функції депутатській комісії із гуманітарних питань.

Про це «Терен» докладно писав ТУТ.

Люди2
Люди2

Люди у камуфляжі
Люди у камуфляжі

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео