Оксана Бучко

Нові проекти лікування гепатиту С до Тернополя цього року не дійдуть

2fa11d0-getty-rm-illustration-of-hepatitis-c

Два нових проекти лікування гепатиту С охоплять цього року 1800 українців. Один проект під назвою EQUIP від USAID запускають у таких регіонах, як Дніпропетровськ, Одеса, Херсон, Київ, Київська область, Запоріжжя, Черкаси, Полтава, Чернігів та Кіровоград, інший проект від MSF в Миколаєві та Миколаївській області, пише life.pravda.com.ua. У Тернопільській області такими послугами можливо буде скористатись наступними роками.

Перший проект - це software program, у якому спершу зареєструють 800 пацієнтів, а вже через рік – 3200 пацієнтів. За перебігом їх лікування та періодом одужання  будуть ретельно слідкувати, розповіла в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. У свою чергу українські лікарі під час реалізації програми отримають необхідний досвід застосування нових протигепатитних препаратів для ефективного лікування, додав заступник голови місії США в Україні Карен Робблє. А результати цього проекту допоможуть розробити оновлені протоколи досліджень та зрозуміти вартість лікування для України.

Всього на фінансування проекту на 2017-2018 роки Агентство США з міжнародного розвитку виділило 2,5 мільйона доларів.

Іншу програму оголосили «Лікарі без кордонів» (Médecins Sans Frontières-MSF). Вона передбачає заходи зниження рівня передачі вірусу гепатиту С. Лікування охопить 1000 осіб, які живуть з інфекцією гепатиту С.

Довідка: Гепатит С – захворювання печінки, яке викликає вірус гепатиту С (ВГС). Вірус може викликати як гостру, так і хронічну інфекцію, що за рівнем важкості може варіюватися від помірного захворювання, що триває кілька тижнів, до серйозної хвороби на все життя. 28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом.

Фото life.pravda.com.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео