Орест Сарматський

А хто це закликає терміново знизити експортне мито? (Агро-новини )

лип01

В Україні слід терміново переглянути законодавство в частині експортного мита на продукти тваринництва.

Про це під час круглого столу заявила голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар, йдеться у повідомленні асоціації.

«На сьогоднішній день частка тваринництва в загальному експорті аграрної продукції не така вже й велика — близько 6% за минулий рік, хоча попит є. І причиною цьому є існуючі внутрішні бар'єри, які не дозволяють розвивати на високому рівні виробництво та експорт в Україні м'яса», — зазначила Паламар.

0103
0103

За її словами, це знижує мотивацію підприємств розвивати галузь, позначається на загальних показниках поголів'я, виробництва та експорту продукції тваринництва, впливає на розміри капіталовкладень підприємств у власне виробництво тваринництва, на вартість продукції тваринництва та її конкурентоспроможність, що в кінцевому результаті негативно позначається на іміджу України на світовому ринку, обсягах залучених міжнародних інвестицій, стабільності валютного балансу.

«Наші підприємства мають всі перспективи розвивати експорт продуктів тваринництва, але поки цьому перешкоджає експортне мито на продукцію ВРХ у розмірі 10%. Тому потрібно нагально переглядати діюче митне законодавство в частині ставки експортного мита», — підсумувала Паламар.

Цукрові буряки цього року відстають у розвитку

Вага цукрових буряків майже на 20% менша ніж в аналогічний період минулого року.

Про це заявив аналітик сировинних ринків та сільського господарства НАЦУ «Укрцукор» Василь Долінський, говориться у повідомленні асоціації.

«Згідно оперативної інформації НАЦУ «Укрцукор», середня вага кореня цукрових буряків становить 226 грам, середня вага гички цукрових буряків — 303 грами, середня цукристість аналогічна минулорічній — 13,3%. Таким чином, вага цукрових буряків майже на 20% менша ніж в аналогічний період минулого року», — коментує він.

За його словами, найкращі показники маси коренеплоду та гички, завдячуючи поливу мають аграрії Миколаївської області — середня маса кореня в регіоні становить 383 грами, що на 40% більше ніж в середньому в Україні. Далі слідують Вінницька, Тернопільська та Львівська області, де вага коренеплоду становить 260-270 грам в середньому. Найнижча вага «солодких коренів» у Харківській, Житомирській, Волинській — 175-185 грам.

«Найсолодші» цукрові буряки зростають на полях Житомирської, Вінницької та Полтавської областей, середні показники цукристості коливаються від 14,2 до 16%. Найнижча цукристість — у Львівській, Волинській, Чернігівській та Кіровоградській областях.

Середня густота посівів цукрових буряків в поточному році становить 100 200 рослин на га, що на 4% більше ніж минулого року.

0101
0101

Загалом, сприятливі кліматичні умови, особливо у Західній Україні, прискорюють ріст цукрових буряків та скорочують відставання від минулорічних показників у вегетації рослин, зазначив експерт.

«Варто зазначити, що головною причиною недобору врожаю цукрових буряків минулого року стала посуха в період з кінця липня до середини серпня. За умови регулярних опадів протягом серпня, у середині вересня ситуація на полях може бути не гіршою ніж минулого року», — підсумував аналітик.

ТОП-5 країн, куди експортується українська агропродукція

Більшість продукції українського агропромислового комплексу по результатах січня-червня 2017 р. надходить до країн Азії, Европи та Африки.

Про це заявила заступник міністра аграрної політики і продовольства з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева.

0102
0102

За її словами, у ТОП-5 ключових країн, до яких експортувалась українська аграрна продукція входять: Індія — $1,034 млрд, Єгипет — $862,05 млн, Нідерланди — $588,5 млн, Іспанія — $584,3 млн, Туреччина — $485,2 млн.

«Дані цифри є для нас чудовим проміжним результатом, більше того, ми раді бачити закріплення географічної структури експорту з лідерством країн Азії з 40,4% в структурі експорту, країнами Європейського Союзу — 31,6% та Африки — 17,9%», — підкреслила Трофімцева.

Вона відмітила три найбільш вагомі товарні групи в українському аграрному експорті: зернові культури — 37,8%, олія — 27,9% та насіння олійних культур — 8%.

«Але при цьому ми відмічаємо і збільшення частки переробленої харчової продукції та певних нішевих продуктів в загальному експорті, наприклад, за рахунок продукції птахівництва, овочівництва та інших», — підкреслила Ольга Трофімцева.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео